Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.03.2003, 22:55   #1
ob@r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 27.01.2003
ob@r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
na dwóch równocześnie....

ponieważ nudziło mi sie postanowiłem sprawdzić czy da sie nagrywać przy pomocy nero na wiecej niż jednej nagrywarce... odpowiedź prosta DA się, ale czy da sie nagrywać na dwóch nagrywarkach zupełnie co innego ?... otóż goniony chęcią poznania tajemnicy tej - godnej poświęcenia całego odcinka "strefy 11" postanowiłem to sobie udowodnić...

Otóż już starożytni egipcjanie dowiedli że odpowiednia konfiguracja softwarowe'a i hardcore'owa umozliwia unikniecie wystąpienia jakichkolwiek konfliktów sprzetowych- ale ja jako jeden z ciekawskich ceniący jedynie rozważania praktycznie postanowiłem sprawdzić i odkryć całą prawde o potedze programu jakim jest nero.

Konfiguracja 2x CDRW, ricoh 7080A primary slave, plextor 4012A secondary master, win98, forceaspi + plextools
nero 5.5.10.0

Ciekawy byłem czy nie bedzie konfliktów driverów aspi a ostatecznie czy nero sie nie zburzy, jakie ustawienia przyjmie i która nagrywarkę przedłoży nad drugą...
Do nagrania miałem 2 różne pliki po 700 mega co wiadomo co to było

Odpaliłem jedno nero skonfigurowałem pod plextora, po czym odpaliłem drugie nero konfigurując pod ricoha, tryb DAO zamknąć sesje i modlić sie przez 10 min (predkośc na obu ustawiłem 8x ze względu na to ze ricoh wiecej nie wyciąga a poza tym nie wiedziałem jak dysk to zniesie), co wazne póściłem pierwszego plextora, gdyz On (nie wiem jak inne nagrywarki, przy ok 1% nagle zabiera dość mocno moc obliczeniowa procka i komp przez chwile staje, co dla ricoha mogłoby być zabójcze, przy ok 7% włączyłem ricoha który tez staje ale przy BP w plextorze to nikomu nie zaszkodziło), i poszło dysk zaczął troche bardziej mielić ale nikomu sie nic nie stało wszystko poszło o.k.

Wyzej wymieniony mikrotest miał jedynie charakter poglądowy, nie miał niczego udowadniać jedynie to ze nero równolegle pracując moze obsługiwać (jesli tylko system pozwoli), kilka nagrywarek i to nagrywajacych zupełnie co innego co dla niektórych pewnie nie jest niczym nowym, ale ja dopiero teraz do tego dorosłem.....

jesli sa chętni do oglądniecia screenów to zamieszczam linki poniżej...

początek nagrywania

koniec nagrywania

i tym optymistycznym akcentem kończę dzisiejszą cześć "strefy 11", za tydzień zajmiemy się "ostrzeniem noża na obracającej sie płycie w napędzie CD" marki TEAC.

Ostatnio zmieniany przez ob@r : 10.03.2003 o godz. 10:04
ob@r jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.03.2003, 23:40   #2
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Gratulacje!

Tylko kompresuj te screeny z programów, bo ja nic nie zobaczyłem z powodu "przekroczenia godzinnego transferu konta" i musiałem czekać 20 minut.
pali jest offline  
Stary 10.03.2003, 01:15   #3
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak najbardziej to co opisales dziala i potwierdzam z wlasnego doswiadczenia. A wszystko dzieki temu ze da sie uruchomic kilka nero na raz
Jakis spory czas temu tez taki eksperyment robilem na Plextorze 4823TA (ustawione 48x, udma2, primiary master) i Yamaha 8824E (niestety pio-4 i max 8x, secondary master), ale jakis czas potem ta yamahe zastapilem porzyczonym Samsungiem SW-248B (wiec moglem juz przetestowac nagrwanie na 48x na dwoch napedach). Za kazdym razem byl to ten sam dysk (Barracuda IV 80 GB, secondary master - zrodlo danych, oraz Barracuda II 30 GB system operacyjny, primary master) podlaczony na dodatkowym kontrolerze Promise udma66.

Kazdy test tak jak i u Ciebie rowniez zakonczyl sie z pozytywnym wynikiem Tak wiec o nagrywanie przy nawet 48x na dwoch wypalarkach dwoch roznych rzeczy tez sie mozna pokusic.

Zycze powodzenia innym

Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 10.03.2003 o godz. 01:17
Martin_TP jest offline  
Stary 10.03.2003, 03:57   #4
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
wszystko jest cool

tylko dlaczego zdjecia nie sa w jpg ?

A co do tematu - nic odkrywczego
Stary 10.03.2003, 07:03   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
kolego zorg - a jednak odkrywcze - sam nagrywalem kilkukrotnie na moich dwoch nagrywarkach naraz - jednak zawsze nagrywalem na nich TO SAMO! - nie przyszlo mi do glowy ze mozna nagrywac inne pliki - czas to rpzetestowac - zwlaszcza ze maszynka wyrobi i nie bedzie sie burzyc..

uwaga druga - pytanie osobiste do obara - ile razy ten twoj ricoh zrobil ci medium speed error? - tak pytam z ciekawosci.. bo te pliki co to je paliles to sie domyslam ze cd1 i cd2 jakiejsc niedawnej produkcji filmowej...
Stary 10.03.2003, 09:36   #6
ob@r
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 27.01.2003
ob@r zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
otóż szczerze (u Was to znaczy "z ręką na sercu") przyznam ze ANI razu osobiście uważam ze jest to jeden z udanych produkcji ricoha, własciwie miałem go sprzedac ale to co On prezentuje na tle innych nagrywarek poprostu mnie zadziwia. Taką korekcji rzyczyłbym obecnym nagrywarkom, co juz udowodniłem sobie (zadna yamaha, lub teac), nie wiem jak to sie dzieje ale On działa przez cały czas bez utratu jakosci. Brzmi to jakbym pracował dla ricoha, ale pamietam ze ja nie chciałem go kupic (wolałem teac 4x4x24 lub 32 nie pamietam) bo 8ki dopiero wchodziły, jednak padło na ricoha, i wcale mnie nie zawiódł (oby tak dalej) wiem ze poźniej były kłopoty z płytkami przy szybszych nagrywarkach (kłopoty Lasera) ale nigdy u mnie.
Jedyna wada (a wierzcie mi ze rozebrałem ją na częsci pierwsze i znam ją od podszewki, bo rozbierałem ją do czyszczenia, a widziałem juz kilka napędów od środka tak zadbanej i skwapliwie zabezpieczonej przed kurzem nie spotkałem) to problem z mechanicznym czujnikiem i dociskiem elementu obrotowego do płyty, który działa na zasadzie rozpedu nadanego przez tacką (troche zamotałem), głównie chodzi o to że czasem jak włożyło sie płytę to nie zaczytywał jęj (ten problem ktos poruszał na forum - mnie na ten czas udało sie rozwiązać - nagrywarka chodzi jak nowa, pali na wszystkim, lecz ostatnio robi prawie wyłącznie jako czytnik. Ale i tak działa jak "nowa" i chetnie kupiłbym taka jeszcze jedną co zapewne uczynie - z sentymentu.
Ostatnio przeszła test nagrywania ciągłego ponad 40 plytek i za kazdym razem zaczytywała płytki wiec problem uwazam za rozwiązany.

p.s.1. co do kompresji screenów to sorx i tak obnizyłem palete do 256 kolorów

p.s.2.zorg jak napisałem w poscie dla wielu to zapewne nic odkrywczego ale postanowiłem to opisac bo nie obrażając nikogo to osobiście wole czytać to co jest na forum dot. nagrywania niż post w stylu "Czy jestes szczęsliwy/a", lub "Czy masz skaner" - przepraszam z góry autorów tych topików ale one dla mnie nic nie wnosza dlatego tez sie nie wypowiadam w takich topicach, zyczyłbym wiecej merytoryki na tym forum, ale to chyba tylko czcze gadanie...
Stary 10.03.2003, 14:41   #7
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
ob@r napisa***322;(a)

p.s.2.zorg jak napisałem w poscie dla wielu to zapewne nic odkrywczego ale postanowiłem to opisac bo nie obrażając nikogo to osobiście wole czytać to co jest na forum dot. nagrywania niż post w stylu "Czy jestes szczęsliwy/a", lub "Czy masz skaner" - przepraszam z góry autorów tych topików ale one dla mnie nic nie wnosza dlatego tez sie nie wypowiadam w takich topicach, zyczyłbym wiecej merytoryki na tym forum, ale to chyba tylko czcze gadanie...
Pisz jak najwięcej, testuj, nie zrażaj się. Zorga pewnie coś ugryzło
pali jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: