![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.07.2003
![]() |
![]()
Mam problem u znajomego. Ma on stary dosc komputer z nowym dyskiem do ktorego niestety potrzebny byl kontroler. Problem jest taki ze zaden program nie chce kopiowac plyt. Ani Clone ani Alcohol. Nero zawiesza sie na starcie. System operacyjny to Win 98 SE. W czym problem ?
Czy ktos juz sie spotkal z tym problemem. Kiedys tez instalowalem Liteona na takim kontrolerze to nagrywal z dysku ale nie kopiowal zadnej plyty. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Fire Walk With Me
Data rejestracji: 20.04.2003
![]() |
Mam taki sam kontroler ale Win XP. Kiedyś z ciekawości podłączyłem do niego twardy, nagrywarkę i cd-rom. Wszystko działało pięknie i bez żadnych zgrzytów.
CMD zostało przejete prze Silicon Image www.siimage.com więc może u nich w supporcie coś będzie. Pozatym sterowniki dostarczone z kontrolerem są bardzo stare (ja dostałem 1.06) tu masz "trochę" nowsze (3.21). |
![]() |
![]() |
#3 |
Fire Walk With Me
Data rejestracji: 20.04.2003
![]() |
do kompletu możesz dorzucić też to
|
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Mam kontroler na CMD 649 i nie mam z nim kłopotów. Obecnie podłączony jest do niego tylko czytnik DVD Lite-On i nie ma problemów, ale kiedyś były do niego przejściowo podłączane nagrywarki i combo, i też nie było problemów - choć nie pamiętam, czy próbowałem wtedy przegrywać płyty.
Sprawdź najpierw, czy są prawidłowo zainstalowane sterowniki do kontrolera, ewentualnie przeinstaluj je ponownie. W Panelu Sterowania / System / Menedżer Urządzeń / Kontrolery dysku twardego znajdziesz trzy pozycje związane z tym kontrolerem - sprawdź poprawność wszystkich ustawień. Sprawdź taśmę IDE (do mojego kontrolera była dołączona taśma 80-żyłowa i myślę, że takiej należałoby użyć), ustawienia zworek wszystkich napędów, itd. Jeśli to nie pomoże, to chyba trzeba jakoś inaczej poprzypinać napędy.
|
|