Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.07.2003, 23:23   #1
doxent
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.07.2003
doxent w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question CMD-649 i nagrywarka Sony 40x (nie moj sprzet)

Mam problem u znajomego. Ma on stary dosc komputer z nowym dyskiem do ktorego niestety potrzebny byl kontroler. Problem jest taki ze zaden program nie chce kopiowac plyt. Ani Clone ani Alcohol. Nero zawiesza sie na starcie. System operacyjny to Win 98 SE. W czym problem ?
Czy ktos juz sie spotkal z tym problemem. Kiedys tez instalowalem Liteona na takim kontrolerze to nagrywal z dysku ale nie kopiowal zadnej plyty.
doxent jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.07.2003, 00:34   #2
Blaze
Fire Walk With Me

Data rejestracji: 20.04.2003
Blaze zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam taki sam kontroler ale Win XP. Kiedyś z ciekawości podłączyłem do niego twardy, nagrywarkę i cd-rom. Wszystko działało pięknie i bez żadnych zgrzytów.
CMD zostało przejete prze Silicon Image www.siimage.com więc może u nich w supporcie coś będzie.
Pozatym sterowniki dostarczone z kontrolerem są bardzo stare (ja dostałem 1.06) tu masz "trochę" nowsze (3.21).
Blaze jest offline  
Stary 29.07.2003, 00:36   #3
Blaze
Fire Walk With Me

Data rejestracji: 20.04.2003
Blaze zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
do kompletu możesz dorzucić też to
Blaze jest offline  
Stary 29.07.2003, 00:38   #4
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam kontroler na CMD 649 i nie mam z nim kłopotów. Obecnie podłączony jest do niego tylko czytnik DVD Lite-On i nie ma problemów, ale kiedyś były do niego przejściowo podłączane nagrywarki i combo, i też nie było problemów - choć nie pamiętam, czy próbowałem wtedy przegrywać płyty.

Sprawdź najpierw, czy są prawidłowo zainstalowane sterowniki do kontrolera, ewentualnie przeinstaluj je ponownie. W Panelu Sterowania / System / Menedżer Urządzeń / Kontrolery dysku twardego znajdziesz trzy pozycje związane z tym kontrolerem - sprawdź poprawność wszystkich ustawień.

Sprawdź taśmę IDE (do mojego kontrolera była dołączona taśma 80-żyłowa i myślę, że takiej należałoby użyć), ustawienia zworek wszystkich napędów, itd.

Jeśli to nie pomoże, to chyba trzeba jakoś inaczej poprzypinać napędy.
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: