Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 09.06.2002, 01:57   #1
rupert
Bywalec

Data rejestracji: 09.03.2002
rupert w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
pio-4 a DMA

witam
mam pytanie kupilem nagrywarke LG 32x na PIO-4 gdzies tu na forum ktos stwierdzil ze lancuch jest tak slaby jak jego najslabsze ogniwo czy to oznacza ze
1. jesli podepne przykladowo CDRW LG jako secondary master a drugi hdd UDMA100 lub DVD Toshiba do secondary slave to slave bedzie chodzil gorzej? mam plyte z UDMA 133 i raidem
2. czy kabel 80zylowy ma jakis negatywny skutek na nagrywarke? bo w pudelku dostalem zwykly szary 40zylowy a chcialbym korzystac na tej tasmie tez z drugiego hdd
3. jesli ktos zna to poprosilbym o adres stronki z dokladnym objasnieniem i porownaniem podpiec UDMA, PIO-4 i DMA i tym podobnych
rupert jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.06.2002, 11:24   #2
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak masz pio-4 to ci nie bedzie dzialal na dma, tak zamieszales ze to zrozumialem w takim kontekscie, obojetnie gdzie to podlaczysz to tak czy siak bedzie ci chodzil jako pio4, a i moge dodac ze bedzie ci strasznie obciazac proca przy kopiowaniu na pio4 z 32 krotna predkoscia.
Druss jest offline  
Stary 09.06.2002, 12:07   #3
ZiP
Wyjadacz

Data rejestracji: 09.05.2002
ZiP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
rupert (09-06-2002 01:57):
1. jesli podepne przykladowo CDRW LG jako secondary master a drugi hdd UDMA100 lub DVD Toshiba do secondary slave to slave bedzie chodzil gorzej? mam plyte z UDMA 133 i raidem
W tym przypadku wszystkie urządzenia na kanale secondary będą działały tak szybko, jak szybki jest najwolniejszy napęd (jeśli LG to PIO4, a HDD to UDMA100, to obydwa będą działały na PIO4 - czyli przeraźliwie wolno). To przecież nie SCSI, tu urządzenia są od siebie zależne.
Cytat:
2. czy kabel 80zylowy ma jakis negatywny skutek na nagrywarke? bo w pudelku dostalem zwykly szary 40zylowy a chcialbym korzystac na tej tasmie tez z drugiego hdd
Nie ma żadnego negatywnego wpływu, po prostu do nagrywarki jest niepotrzebny (PIO1 - UDMA33 nie potrzebują 80 żył, UDMA66 i więcej - potrzebują). Jak chcesz podłączyć na tym samym kanale HDD i CDRW to użyj kabla 40-żyłowego, przecież i tak HDD zwolni do tempa nagrywary.

Rozwiązanie bez sensu - po co masz dwa kanały IDE dysk(i) twardy(e) podłącz razem na pierwszym, CDRW i DVD na drugim kanale.
Stary 09.06.2002, 18:19   #4
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
heh trzeba bylo brac nagryware z UDMA tak jak radzilem
Plemnik jest offline  
Stary 09.06.2002, 20:33   #5
waldi
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.06.2002
waldi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
kto wam takich bajek naopowiadł, ze jak podłaczysz pio4 zdyskiem powiedzmy ata100 to wszystko na tej tasmie bedzie chodzic pio4?wezcie lepiej sie za testowanie a nie plotki.
jezeli zepnie tasma 80pinowa to nie ma problem.
pozdrowienia
ps. kontroler jak sama nazwa wskazuje rozpoznaje dwa kanaly a nie jeden wspolny.
Stary 09.06.2002, 20:50   #6
ZiP
Wyjadacz

Cytat:
waldi (09-06-2002 20:35):
kto wam takich bajek naopowiadł, ze jak podłaczysz pio4 zdyskiem powiedzmy ata100 to wszystko na tej tasmie bedzie chodzic pio4?wezcie lepiej sie za testowanie a nie plotki.
A właśnie, że tak będzie - maksymalny transfer jaki wtedy uzyskasz to 16,6 MB/s (PIO-4), wtedy i dysk będzie miał PIO-4. To nie plotki, tylko fakty.
Cytat:
Taśma 80-żyłowa nic tu nie pomoże, umożliwia ona jedynie transfer szybszy od UDMA33, który to jest szczytem wydajnosci dla taśm 40-żyłowych. Rzeczywiście, nie ma problemu, ale tylko w SCSI, gdzie wszystko możesz połączyć jednym kablem.
-----------------------------------------------------------------
Ja nie napisałem, że zawsze będzie chodzić w PIO4 - napisałem, ze będzie działać tak, jak najwolniejsze urządzenie z tego kanału. Jeśli chcesz np. podłączyć na jednym kanale HDD UDMA100 oraz DVD - nie ma problemu, tyle tylko, że aby uzyskać ten tryb UDMA100, to i DVD musi go obsługiwać (są takie, ale na razie to jeszcze rzadkość i większość napędów działa w max UDMA-33).
Stary 09.06.2002, 21:04   #7
waldi
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.06.2002
waldi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
u mnie jest tak:
twardziel systemowy z nagrywarka,a cdrom z drugim twardzielem inaczej nie moge nagrywac "w locie" a dysk systemowy chodzi ata 100 (przetestowane) nie ma zadnych problemow. i u mnie to nie prawda ze sie znizyl kanal do pio4. nie wiem moze sie myle ale nawet w tym artykule do ktorego sie tam ktos odwoluje jest napisane "moze zwolinic"nie zznaczy to ze musi.
pozdrowienia
Stary 09.06.2002, 22:28   #8
macxxx
Bywalec

Data rejestracji: 25.05.2002
macxxx w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jeżeli dwa urządzenia podpięte na jednym kablu pod kontroler mają różne prędkości przesyłania danych to szybkość będzie na poziomie tego wolniejszego, niestety!
macxxx jest offline  
Stary 10.06.2002, 03:15   #9
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
waldi (09-06-2002 20:35):
pozdrowienia
ps. kontroler jak sama nazwa wskazuje rozpoznaje dwa kanaly a nie jeden wspolny.
Poczytaj troche literatury tematycznej... jak podlaczysz napedy o roznych trybach transferu to oba beda dzialaly tylko z predkoscia najwolniejszego z nich...
Plemnik jest offline  
Stary 10.06.2002, 08:36   #10
rupert
Bywalec

ok w takim razie mam jeszcze jedno pytanie
skoro wiekszosc cdromow ma UDMA 33 a PIO-4 chyba ok 33mb/s (wychodzi ze podobnie) to czy jesli zepne CDRW i DVD Toshiba 16x na jednej tasmie to czy bedzie ok, a jesli tak to czy nie bedzie problemu z przegrywaniem w locie tzn czy lepiej jak oba cdromy sa osobno czy moga byc razem?
rupert jest offline  
Stary 10.06.2002, 11:00   #11
ZiP
Wyjadacz

Cytat:
rupert (10-06-2002 08:36):
skoro wiekszosc cdromow ma UDMA 33 a PIO-4 chyba ok 33mb/s (wychodzi ze podobnie)
Nie, PIO-4 to max 16,6MB/s, więcej nie wyciągniesz i basta!
Cytat:
to czy jesli zepne CDRW i DVD Toshiba 16x na jednej tasmie to czy bedzie ok,
Będzie działać w wolniejszym trybie.
Cytat:
a jesli tak to czy nie bedzie problemu z przegrywaniem w locie
Nie będzie, zależy jeszcze od prędkości. Powyżej 24x to nic nie skopiujesz bez Burn-Proofa.
Cytat:
tzn czy lepiej jak oba cdromy sa osobno czy moga byc razem?
Nie, nie lepiej - mogą być razem. Jak masz dodatkowy kontroler to podłącz wszystko oddzielnie, ale nie łącz razem z HDD!
Stary 10.06.2002, 12:35   #12
rupert
Bywalec

ok dzieki za wyjasnienie
a moze ktos wie dlaczego mam nastepujacy problem
jezeli podpinam dwa hdd UDMA 100 na jednej tasmie primary to przegrywanie w obie strony jest ok jednak jezeli podepne tylko (bez cdromow) dysk systemowy na primary master a drugi dysk na secondary slave to przy kopiowaniu z PM na SS jest wszystko OK natomiast jezeli z SS na PM to trwa to baaardzo dlugo (plik 700mb ok 15minut)
oba dyski sa udma 100 i tylko w tej jednej konfiguracji nie dziala
rupert jest offline  
Stary 10.06.2002, 18:29   #13
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Do Ruperta,
w starych książkach znajdziesz pewne zasady o których dzisiaj sie zapomina. Czas książek już minął - teraz jest czas Internetu. Jest też coś takiego co się nazywa "specyfikacja ATAPI". Zgodnie z tą specyfikacją jest niezalecane:
zostawianie samotnych napędów na slave,
zestawianie napędów o róznych transferach na tym samym kanale IDE,
zostawianie urządzeń CDpodobnych jako samotnych na kanale IDE,
ustawianie dysków systemowych nie jako master,
i jeszcze trochę.
Ktoś kiedyś tak to sobie wymyślił, uzyskał na to akceptację i wszyscy pod to produkują (płyty główne, napędy) - zgodnie ze specyfikacją ATAPI.
A Ty możesz nieprzestrzegać tej specyfikacji i nie się nie stanie. Tylko nie oczekuj za wiele od swojego sprzętu.
Pozdrawiam
P.S. Jak mi nie wierzysz to sprawdź transfer Z SM na PM.
Stary 10.06.2002, 18:41   #14
Shade
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.05.2002
Shade w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam kompa dos dlugi czas ale duzo ciekawych rzeczy sie tu dowiedzialem . THX za rzeczowe info choc o nic nie pytalem
Shade jest offline  
Stary 10.06.2002, 18:59   #15
rupert
Bywalec

jeszcze jedno
jezeli mam na secondary podpietego LG z Pio-4 oraz dysk UDMA 100
to czy przy kopiowaniu bez uzycia LG tzn z dysku na dysk np z SS na PM
jest uwzgledniane ograniczenie narzucone przez Pio-4 mimo ze cdrw nie jest
wykorzystywana?
rupert jest offline