![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.03.2002
![]() |
pio-4 a DMA
witam
mam pytanie kupilem nagrywarke LG 32x na PIO-4 gdzies tu na forum ktos stwierdzil ze lancuch jest tak slaby jak jego najslabsze ogniwo czy to oznacza ze 1. jesli podepne przykladowo CDRW LG jako secondary master a drugi hdd UDMA100 lub DVD Toshiba do secondary slave to slave bedzie chodzil gorzej? mam plyte z UDMA 133 i raidem 2. czy kabel 80zylowy ma jakis negatywny skutek na nagrywarke? bo w pudelku dostalem zwykly szary 40zylowy a chcialbym korzystac na tej tasmie tez z drugiego hdd 3. jesli ktos zna to poprosilbym o adres stronki z dokladnym objasnieniem i porownaniem podpiec UDMA, PIO-4 i DMA i tym podobnych |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
jak masz pio-4 to ci nie bedzie dzialal na dma, tak zamieszales ze to zrozumialem w takim kontekscie, obojetnie gdzie to podlaczysz to tak czy siak bedzie ci chodzil jako pio4, a i moge dodac ze bedzie ci strasznie obciazac proca przy kopiowaniu na pio4 z 32 krotna predkoscia.
|
![]() |
![]() |
#3 | ||
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
Cytat:
Rozwiązanie bez sensu - po co masz dwa kanały IDE ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
heh trzeba bylo brac nagryware z UDMA tak jak radzilem
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() |
kto wam takich bajek naopowiadł, ze jak podłaczysz pio4 zdyskiem powiedzmy ata100 to wszystko na tej tasmie bedzie chodzic pio4?wezcie lepiej sie za testowanie a nie plotki.
jezeli zepnie tasma 80pinowa to nie ma problem. pozdrowienia ps. kontroler jak sama nazwa wskazuje rozpoznaje dwa kanaly a nie jeden wspolny.
#6 | ||
Wyjadacz
![]() |
Cytat:
Cytat:
----------------------------------------------------------------- Ja nie napisałem, że zawsze będzie chodzić w PIO4 - napisałem, ze będzie działać tak, jak najwolniejsze urządzenie z tego kanału. Jeśli chcesz np. podłączyć na jednym kanale HDD UDMA100 oraz DVD - nie ma problemu, tyle tylko, że aby uzyskać ten tryb UDMA100, to i DVD musi go obsługiwać (są takie, ale na razie to jeszcze rzadkość i większość napędów działa w max UDMA-33).
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() |
u mnie jest tak:
twardziel systemowy z nagrywarka,a cdrom z drugim twardzielem inaczej nie moge nagrywac "w locie" a dysk systemowy chodzi ata 100 (przetestowane) nie ma zadnych problemow. i u mnie to nie prawda ze sie znizyl kanal do pio4. nie wiem moze sie myle ale nawet w tym artykule do ktorego sie tam ktos odwoluje jest napisane "moze zwolinic"nie zznaczy to ze musi. pozdrowienia
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.05.2002
![]() |
Jeżeli dwa urządzenia podpięte na jednym kablu pod kontroler mają różne prędkości przesyłania danych to szybkość będzie na poziomie tego wolniejszego, niestety!
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
![]() |
ok w takim razie mam jeszcze jedno pytanie
skoro wiekszosc cdromow ma UDMA 33 a PIO-4 chyba ok 33mb/s (wychodzi ze podobnie) to czy jesli zepne CDRW i DVD Toshiba 16x na jednej tasmie to czy bedzie ok, a jesli tak to czy nie bedzie problemu z przegrywaniem w locie tzn czy lepiej jak oba cdromy sa osobno czy moga byc razem? |
![]() |
![]() |
#11 | ||||
Wyjadacz
![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#12 |
Bywalec
![]() |
ok dzieki za wyjasnienie
a moze ktos wie dlaczego mam nastepujacy problem jezeli podpinam dwa hdd UDMA 100 na jednej tasmie primary to przegrywanie w obie strony jest ok jednak jezeli podepne tylko (bez cdromow) dysk systemowy na primary master a drugi dysk na secondary slave to przy kopiowaniu z PM na SS jest wszystko OK natomiast jezeli z SS na PM to trwa to baaardzo dlugo (plik 700mb ok 15minut) oba dyski sa udma 100 i tylko w tej jednej konfiguracji nie dziala |
![]() |
![]() |
#13 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Do Ruperta,
w starych książkach znajdziesz pewne zasady o których dzisiaj sie zapomina. Czas książek już minął - teraz jest czas Internetu. Jest też coś takiego co się nazywa "specyfikacja ATAPI". Zgodnie z tą specyfikacją jest niezalecane: zostawianie samotnych napędów na slave, zestawianie napędów o róznych transferach na tym samym kanale IDE, zostawianie urządzeń CDpodobnych jako samotnych na kanale IDE, ustawianie dysków systemowych nie jako master, i jeszcze trochę. Ktoś kiedyś tak to sobie wymyślił, uzyskał na to akceptację i wszyscy pod to produkują (płyty główne, napędy) - zgodnie ze specyfikacją ATAPI. A Ty możesz nieprzestrzegać tej specyfikacji i nie się nie stanie. Tylko nie oczekuj za wiele od swojego sprzętu. Pozdrawiam P.S. Jak mi nie wierzysz to sprawdź transfer Z SM na PM.
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.05.2002
![]() |
Mam kompa dos dlugi czas ale duzo ciekawych rzeczy sie tu dowiedzialem . THX za rzeczowe info choc o nic nie pytalem
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
![]() |
jeszcze jedno
jezeli mam na secondary podpietego LG z Pio-4 oraz dysk UDMA 100 to czy przy kopiowaniu bez uzycia LG tzn z dysku na dysk np z SS na PM jest uwzgledniane ograniczenie narzucone przez Pio-4 mimo ze cdrw nie jest wykorzystywana? |
![]() |
![]() |
|
|