Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.05.2004, 22:51   #1
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Question dziwne pęknięcie płyty, czym może być spowodowane?

Witam!
Dziś zdażył mi się defekt płytki i dość dziwny, dla mnie niezrozumiały.
Otóż...

Przyjechałem od babci włączyłem kompa i włożyłem płytke z zarchiwizowanymi albumami mp3, których nie miałem już na dysku.
Przez jakieś pół godziny słuchałem losowo kawałków, po pół godzinie coś się zaczęło mulić, potem ruszyło ja i tak wychodziłem więc zatrzymałem winampa.
Kompa zostawiłem włączonego. Przychodze po jakiejś godzinie i chę znowu słuchać płytki, patrze, że płyta jakby ciągle była czytana, odpalam winampa - nic nie gra. Wyjmuję płytke patrze a płyta do połowy obszaru pęknięta :/.
Płyta wogóle nie jest odczytywana, tylko muli w napędzie. Najprościej uszkodzona.
Płytka - Verbatim Crystal Metal Azo.
Nie pamiętam czy jak wkładałem płytke była uszkodzona, ale jeśli była odczytywana to wątpie choć 100% pewności nie mam.
Podejrzewam, że napęd mógł uszkodzić płyte kiedy ją mozolnie odczytywał, być może także płyta miała wade wrodzoną, ze to tak nazwe i mogła pęknąć. Nie eksplodowała więc sądzę, że to nie do końca wina napędu.

A co Wy o tym sądzicie?

BTW straciłem troche albumów, ale już się zgłosiłem do kumpla i je na szczęscie odzyskam i nagram ponownie tą sesje

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.05.2004, 23:49   #2
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
U mnie to samo się stało, ale z fifą 2002. Gram sobie gram i jest a tu nagle napęd poszedł się ***ać bo płyta roz*******iła go od środka. Ale co tam był na gwarancji. Wymienili mi, płytke nagrałem na nowo gram sobie gram (płytka ma już chyba z tydzień) i znowu BUMMM rozwaliło napęd. Od tej pory nie gram w fife 2002 i nie używam płyt XDICS Black.

Ciekawe jakie zabezpieczenia miała ta płyta
Piterniel jest offline  
Stary 04.05.2004, 07:51   #3
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Piterniel to co stało się u Ciebie to już ostateczności - eksplozja płyty i uszkodzenie napędu.

/zapomniałem napisać - płyta pękła w cd-romie TEAC, nie na szczęście w palarce LG - ktora jeszcze mnie nie zawiodła

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 04.05.2004 o godz. 08:17
CIAPEK jest offline  
Stary 04.05.2004, 10:00   #4
Piterniel
Cichy mod

Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Co to się użalać nad płytką. Wiadomo że w napędzie panują ogromne prędkości obrotu płyty i mogła mieć nadpęknicie. Najczęsciej w ten sposób pęka tylko środek płyty. Ale nawet całą płyte przeciąć nożyczkami jest trudno. To mogło być coś innego, ale kto wie
Piterniel jest offline  
Stary 04.05.2004, 13:38   #5
CIAPEK
CDRinfo VIP

no i piękna odpowiedź i tu się zgadzam i płyta właśnie pękła od środka (dziś zrobie skana dla ciekawych )
Nie ma co się użalać tym bardziej, że dziś odzyskam dane.
Płytka mogła być wadliwa, tylko zastanawia mnie sam Verbatim - no no czyżbym się zawiódł?

A może inni mają jakieś pomysły?

CIAPEK jest offline  
Stary 04.05.2004, 13:52   #6
Piterniel
Cichy mod

Cytat:
Napisany przez CIAPEK
no i piękna odpowiedź i tu się zgadzam i płyta właśnie pękła od środka (dziś zrobie skana dla ciekawych )
Nie ma co się użalać tym bardziej, że dziś odzyskam dane.
Płytka mogła być wadliwa, tylko zastanawia mnie sam Verbatim - no no czyżbym się zawiódł?

A może inni mają jakieś pomysły?

Płytka była napewno walnięta . Mówisz, że to był napęd TEAC. Mój TEAC CD-W540E jak płytke nie mógł przeczytać to rozpędzał się do ogromnych prędkości, że mi całą buda się trzęsła. Więc to pewnie wina tego TEAC`a .

Pozdro
Piterniel jest offline  
Stary 05.05.2004, 09:53   #7
mirobanan1
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 06.11.2003
mirobanan1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Porpostu pech.....J mialem zato jakiś inny problem(jakies pół roku temu) chcac zainstalowac NFS HP2 nie chciala sia odczytać,uznalem to za wade płyt( odczyt DVD Pionner 52x/16x)bo bylajakby przypalona.Tak wiec po 3,5 latach dziqalania napedu okazalo sie ze grajac w gry z płytami w końcu siadla mi korekcja bledów i nic juz nie chcialo odczytać...ale czemu siadla to nieweim(jeszcze nigdy sia nie zepsulł)
Po porstu wszytskie płytki muliły i pewnego dnia wkladam kazda płyte(ktora mialem nagraną) i nic,nie odczyta!Noatomiast jak wsadzilm orginalnego Jedi Outacst 2 to dzialalo, równiez film dvd dzialal,CZy to nie dziwne?
mirobanan1 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: