![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.11.2003
![]() |
Masz racje. Jak zrobilem tak jak mowisz wszystko jest ok. Mozesz mi powiedziec cos wiecej na temat tego interlive i preload?
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 | |
Bywalec
Data rejestracji: 13.06.2002
![]() |
![]() Cytat:
![]() preload - to jest wartosc jaka laduje odtwarzacz do pamieci zanim zacznie odtwarzac film (chodzi o audio i podane w ms) - w zyciu tego nie zmienialem interleave - wartosc ta opisuje co ile klatek/ms obrazu wstawiane sa dane audio (im wieksza wartosc tym bardziej bedzie skakac glowica cedeka zeby doczytac audio do obecnego obrazka) przydatne jeszcze jest audio skew (opoznienie audio) ale tylko w przypadku stalej desynchronizacji audio wzgledem wideo
![]() |
#18 |
Bywalec
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Co do interleave i skakania głowicy się nie zgodzę- strumień jest jeden, głowica odczytuje ciąg, rozdzielanie się odbywa softowo- AVI Splitter lub MPEG Splitter. Interleave to owszem, wklejanie próbek do streamu, ale nie ma nic wspólnego ze skakaniem głowicy cedeka. Głowica skacze tylko w czasie pierwszego odczytu subtitlów, które są w oddzielnym pliku, odczyt bez przewijania streamu Avi czy MPEG nie powoduje skakania głowicy po płycie (chyba że są błędy, powtarzana jest porcja danych).
|
![]() |
![]() |
#19 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.06.2002
![]() |
jak mozesz przeczytac powyzej oraz sprawdzic sam przy wikszych interleavach glowica bedzie skakac (na forach oraz w roznych pomocach tez to pisza)
#20 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.11.2003
![]() |
Oczywiscie ze skacze, i to w takim stopniu ze film sie zacina. I gwarantuje ci ze nawet yamaha miala z takim filmem problemy.
#21 |
Bywalec
![]() |
Jutro porobię testy, przy jakiej wartości sobie będzie chciało zczytać podwójnie strumień, dzisiaj sprawdzilem co 1, co 2 i co 3 klatke i jeszcze nie chcialo powtarzac strumienia. A ciekawy jestem jaką "pamięć" do tego ma AVI Splitter (jak dużą część strumienia widać wrzuca do pamięci), jutro spróbuję posprawdzać. A nie prościej odtwarzać z dysku? Szkoda napędu męczyć avikami, ja nie lubię, jak płyta w nienajlepszym stanie, a w czasie projekcji napęd zaczyna wyć bo powtarza sektory
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Bywalec
![]() |
O, zresztą już znalazłem. Tłumaczenie:
- AVI interleaved- audio i video są przeplecione, sposób szybki i wymaga przejścia tylko 1 raz strumienia (!) - AVI bez interleave- plik zawiera najpierw dane video, później audio. Taki plik wymaga dwóch przejść albo 1 przejścia z przeskokami głowicy. Zabójstwo dla CD-ROMu. - AVI z błędami interleavingu- AVI Splitter interpretuje to jako "non-interleaved" i skacze głowicą. Normalnie, bezbłędnie wykonane pliki nie powodują skakania głowicy, źródła różnie podają, ale najczęściej piszą, że interleaving nawet do kilkunastu klatek prawidłowo zrobiony powoduje jedno przejście po strumieniu. A teraz mam pytanie, bo na to nie znalazłem odpowiedzi- jak splitter interpretuje błędy interleavingu- czy wystarczy błąd w czasie odczytu aby zaczął całą następną część traktować jako "non-interleaved" czy chwilowo przystępuje do jeżdżenia głowicą? Pytam, bo nie umiem zrobić błędu w środku pliku avi takiego ![]() |
![]() |
![]() |
|
|