Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.02.2004, 16:25   #16
MATZ
Bywalec

Data rejestracji: 25.11.2003
MATZ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Masz racje. Jak zrobilem tak jak mowisz wszystko jest ok. Mozesz mi powiedziec cos wiecej na temat tego interlive i preload?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.02.2004, 16:33   #17
Szafran
Bywalec

Data rejestracji: 13.06.2002
Szafran w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lightbulb

Cytat:
Napisany przez MATZ
Masz racje. Jak zrobilem tak jak mowisz wszystko jest ok. Mozesz mi powiedziec cos wiecej na temat tego interlive i preload?
moge ci jedynie przekazac tyle co sam wiem (nie jest tego duzo ale mnie starcza ).

preload - to jest wartosc jaka laduje odtwarzacz do pamieci zanim zacznie odtwarzac film (chodzi o audio i podane w ms) - w zyciu tego nie zmienialem

interleave - wartosc ta opisuje co ile klatek/ms obrazu wstawiane sa dane audio (im wieksza wartosc tym bardziej bedzie skakac glowica cedeka zeby doczytac audio do obecnego obrazka)

przydatne jeszcze jest audio skew (opoznienie audio) ale tylko w przypadku stalej desynchronizacji audio wzgledem wideo
Stary 29.02.2004, 20:14   #18
MichalPro
Bywalec

Data rejestracji: 24.09.2002
MichalPro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co do interleave i skakania głowicy się nie zgodzę- strumień jest jeden, głowica odczytuje ciąg, rozdzielanie się odbywa softowo- AVI Splitter lub MPEG Splitter. Interleave to owszem, wklejanie próbek do streamu, ale nie ma nic wspólnego ze skakaniem głowicy cedeka. Głowica skacze tylko w czasie pierwszego odczytu subtitlów, które są w oddzielnym pliku, odczyt bez przewijania streamu Avi czy MPEG nie powoduje skakania głowicy po płycie (chyba że są błędy, powtarzana jest porcja danych).
MichalPro jest offline  
Stary 29.02.2004, 20:35   #19
Szafran
Bywalec

Data rejestracji: 13.06.2002
Szafran w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jak mozesz przeczytac powyzej oraz sprawdzic sam przy wikszych interleavach glowica bedzie skakac (na forach oraz w roznych pomocach tez to pisza)
Stary 29.02.2004, 21:59   #20
MATZ
Bywalec

Data rejestracji: 25.11.2003
MATZ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Oczywiscie ze skacze, i to w takim stopniu ze film sie zacina. I gwarantuje ci ze nawet yamaha miala z takim filmem problemy.
Stary 01.03.2004, 02:40   #21
MichalPro
Bywalec

Jutro porobię testy, przy jakiej wartości sobie będzie chciało zczytać podwójnie strumień, dzisiaj sprawdzilem co 1, co 2 i co 3 klatke i jeszcze nie chcialo powtarzac strumienia. A ciekawy jestem jaką "pamięć" do tego ma AVI Splitter (jak dużą część strumienia widać wrzuca do pamięci), jutro spróbuję posprawdzać. A nie prościej odtwarzać z dysku? Szkoda napędu męczyć avikami, ja nie lubię, jak płyta w nienajlepszym stanie, a w czasie projekcji napęd zaczyna wyć bo powtarza sektory
MichalPro jest offline  
Stary 01.03.2004, 02:50   #22
MichalPro
Bywalec

O, zresztą już znalazłem. Tłumaczenie:
- AVI interleaved- audio i video są przeplecione, sposób szybki i wymaga przejścia tylko 1 raz strumienia (!)
- AVI bez interleave- plik zawiera najpierw dane video, później audio. Taki plik wymaga dwóch przejść albo 1 przejścia z przeskokami głowicy. Zabójstwo dla CD-ROMu.
- AVI z błędami interleavingu- AVI Splitter interpretuje to jako "non-interleaved" i skacze głowicą.
Normalnie, bezbłędnie wykonane pliki nie powodują skakania głowicy, źródła różnie podają, ale najczęściej piszą, że interleaving nawet do kilkunastu klatek prawidłowo zrobiony powoduje jedno przejście po strumieniu. A teraz mam pytanie, bo na to nie znalazłem odpowiedzi- jak splitter interpretuje błędy interleavingu- czy wystarczy błąd w czasie odczytu aby zaczął całą następną część traktować jako "non-interleaved" czy chwilowo przystępuje do jeżdżenia głowicą? Pytam, bo nie umiem zrobić błędu w środku pliku avi takiego
MichalPro jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: