Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.10.2003, 11:10   #1
memorando
Młody żonkoś

Data rejestracji: 02.02.2003
memorando zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dziwny problem z ltr 52327s

Mianowicie palenia danych dioda świeci na czerwono a podczas audio z mp3 na żółto cały okres wypalania i tylko na żółto dlaczego? Co dziwniejsze maszynkę mam dosyć mocną hdd mam raidzie a spaware na pm więc dlaczego tak się zachowuje spawara ?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.10.2003, 12:06   #2
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Żółty kolor diody w napędach Lite-On oznacza, że przy zapisie zadziałał układ ochrony przed opróżnieniem bufora nagrywarki, czyli są problemy z dopływem danych. Sam zapis plików na CD odbywa się chyba tak samo, czy to dane, czy mp3, więc rodzaj pliku nie powienien grać tu roli. Jest, oczywiście, możliwe, że te pliki mp3 masz akurat rozsiane po całym dysku twardym i komputer nie nadąża z ich odczytem, ale to chyba mało prawdopodobne.

Podejrzewam, że pliki mp3 nagrywasz z konwersją ich z wav do mp3 w locie - i to z tą konwersją komputer sobie nie radzi. Zrób doświadczenie: przegraj te pliki mp3 z nagranej płyty na dysk twardy i ponownie nagraj je z dysku twardego na płytę - i zobacz co się dzieje. Podejrzewam, że nagra się bez problemów, gdy będziesz po prostu nagrywał na płytę gotowe już pliki mp3 - bo w końcu czym one się różnią od dowolnych innych?
Stary 18.10.2003, 15:50   #3
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Żółty kolor diody w napędach Lite-On oznacza, że przy zapisie zadziałał układ ochrony przed opróżnieniem bufora nagrywarki, czyli są problemy z dopływem danych. Sam zapis plików na CD odbywa się chyba tak samo, czy to dane, czy mp3, więc rodzaj pliku nie powienien grać tu roli. Jest, oczywiście, możliwe, że te pliki mp3 masz akurat rozsiane po całym dysku twardym i komputer nie nadąża z ich odczytem, ale to chyba mało prawdopodobne.

Podejrzewam, że pliki mp3 nagrywasz z konwersją ich z wav do mp3 w locie - i to z tą konwersją komputer sobie nie radzi. Zrób doświadczenie: przegraj te pliki mp3 z nagranej płyty na dysk twardy i ponownie nagraj je z dysku twardego na płytę - i zobacz co się dzieje. Podejrzewam, że nagra się bez problemów, gdy będziesz po prostu nagrywał na płytę gotowe już pliki mp3 - bo w końcu czym one się różnią od dowolnych innych?
Czy wyglądam na idiotę ?? znam kolorki diod w litku. problem jest niesamowity bo żółta się cały czas świeci przy mp3 w locie na cda. A czerwona jak mam dane palić pozatym dysk jest podpięty do kanału raid!!! promise na msi k7n2 delta dlaczego się więc pali cały czas żółta dioda przy audio i wypluwa nagraną cd
Stary 18.10.2003, 16:18   #4
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
puch na pewno nie chciał zrobić z Ciebie idioty tylko wytłumaczył Ci coś..., a koleś tłumaczy dobrze, że nawet laik pojmie wszystko. RESPECT!

a dziwny to jest ten cały model Litka bo dziwne z nim problemy!
Gdzie te czasy wspaniałego modelu 48X24X48X S. ?
Na czymś musiał się LiteOn wyłożyć

Proszę o niezamieszczanie postów pod spodem typu...
"A mi ten model działa dobrze" ... bo komuś przecież musi działać dobrze, a nie "dziwnie"

a kwestia palenie lampek na moje nie jest związana z systemem/podłączeniami itp. może jakiemuś układowi elektrycznemu coś się popieprzyło.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 18.10.2003, 16:38   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jeżeli używa Raida to wydaje mi się, że to jest przyczyna. Nie wszyskie napędy "lubią" raida, nawet dyski twarde. Sprawdz nagrywarkę w innym kompie bez raida i napisz jaki rezultat.
SEBAW jest offline  
Stary 18.10.2003, 20:10   #6
puch
Forumator

Z nikogo nie chciałem zrobić tego, co wspomniałeś!

Po prostu na podstawie podanych przez Ciebie danych wywnioskowałem to, co się nasuwa: do nagrywarki nie napływają dane dostatecznie szybko, żeby je zapisywać w sposób ciągły, i włącza się układ zabezpieczenia przed błędem opróżnienia bufora nagrywarki. Próbuję ustalić, dlaczego tak się dzieje, i myślę, że przy ogólnie mocnym sprzęcie, dysku twardym podpiętym do innego kontrolera niż nagrywarka, itd., tak się dziać nie powinno, przy założeniu, że po prostu zgrywasz istniejące już na dysku twardym pliki mp3 na płytę CD-R. W końcu czym różnią się takie pliki od innych plików, by z ich nagrywaniem akurat był problem?

Dlatego też wysnułem wniosek - chyba jedyny możliwy - że prawdopodobnie próbujesz pliki audio kompresować w locie do mp3 z innego formatu - o ile wiem, Nero to robi, ale kompresja do mp3 nawet mocnemu komputerowi może zająć parę chwil - w każdym razie dłużej, niż potrzeba na ich nagranie na płytę. Dlatego nagrywarka musi poczekać, aż komputer skończy kompresować kolejny plik, żeby mogła go nagrać. Wydaje mi się, że problem był już kiedyś poruszany na forum.

Spróbuj po prostu najpierw przekonwertować pliki do mp3, a potem nagrać je jak każde inne dane. Ewentualnie nagrywaj przy znacznie mnieszej prędkości zapisu, co powinno komputerowi dać czas na kompresję do mp3. Jeśli wtedy też będziesz miał podobny problem, to ja się poddaję, bo nie jestem w stanie nawet przypuścić, co innego może się dziać - zwłaszcza, że - jak piszesz - każde inne dane nagrywane są bez problemu.
Stary 18.10.2003, 22:04   #7
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
memorando napisa***322;(a)
Mianowicie palenia danych dioda świeci na czerwono a podczas audio z mp3 na żółto cały okres wypalania i tylko na żółto dlaczego? Co dziwniejsze maszynkę mam dosyć mocną hdd mam raidzie a spaware na pm więc dlaczego tak się zachowuje spawara ?
Cytat:
puch napisa***322;(a)

otorz Towarzysze (kurcze zabrzmialo jak na zjezdzie KC ) obywatel Pawel_k ma taka sama ciekawostke, uwaza przy tym iz kolor diody nieinformuje obywatela o tym iz sa problemy z doplywem danych poniewaz zadne bulfory nieschodza ponizej 95% pojemnosci takze wszelkie sabotarze sa tu wykluczone

roznokolorowe swiecenie sie diody moze byc udogodnieniem ze strony producenta ktory jak to jest np w napedach DVD - inny kolor ma dioda jak odczytuje DVD inna jak CD - robi taka "sztuczke" dla efektu choc obywatel P_K sadzi iz jest to raczej uzaleznione od szybkosci nagrywania/metody nagrywania poniewaz wiekszosc proretariatu nagrywa audio predkoscia 8x a nie 48x z tad madra nagrywarka wspierajac plan 5 letni rozroznia rodzaj/typ/predkosc wypalanych danych i dostosowywuje do tego kolor swojej jakze robotniczej diody

oj chyba trzeba juz isc spac...
Stary 19.10.2003, 01:50   #8
memorando
Młody żonkoś

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Z nikogo nie chciałem zrobić tego, co wspomniałeś!

Po prostu na podstawie podanych przez Ciebie danych wywnioskowałem to, co się nasuwa: do nagrywarki nie napływają dane dostatecznie szybko, żeby je zapisywać w sposób ciągły, i włącza się układ zabezpieczenia przed błędem opróżnienia bufora nagrywarki. Próbuję ustalić, dlaczego tak się dzieje, i myślę, że przy ogólnie mocnym sprzęcie, dysku twardym podpiętym do innego kontrolera niż nagrywarka, itd., tak się dziać nie powinno, przy założeniu, że po prostu zgrywasz istniejące już na dysku twardym pliki mp3 na płytę CD-R. W końcu czym różnią się takie pliki od innych plików, by z ich nagrywaniem akurat był problem?

Dlatego też wysnułem wniosek - chyba jedyny możliwy - że prawdopodobnie próbujesz pliki audio kompresować w locie do mp3 z innego formatu - o ile wiem, Nero to robi, ale kompresja do mp3 nawet mocnemu komputerowi może zająć parę chwil - w każdym razie dłużej, niż potrzeba na ich nagranie na płytę. Dlatego nagrywarka musi poczekać, aż komputer skończy kompresować kolejny plik, żeby mogła go nagrać. Wydaje mi się, że problem był już kiedyś poruszany na forum.

Spróbuj po prostu najpierw przekonwertować pliki do mp3, a potem nagrać je jak każde inne dane. Ewentualnie nagrywaj przy znacznie mnieszej prędkości zapisu, co powinno komputerowi dać czas na kompresję do mp3. Jeśli wtedy też będziesz miał podobny problem, to ja się poddaję, bo nie jestem w stanie nawet przypuścić, co innego może się dziać - zwłaszcza, że - jak piszesz - każde inne dane nagrywane są bez problemu.
puch wiesz że ciebie lubię dzięki i przepraszam za tamten tekst ,masz <piwo> ugoda przyjęta? problem rozwiązany przyczyna? raid
Stary 19.10.2003, 10:42   #9
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
no niestety model 48246s nie nadaje sie na ploretariacka choinke... ma tylko jedna diode ktora jak na zlosci nagrywa zawsze na czerwono a czyta zawsze na zieloniutko... szkoda - bo takie efekty pozwolily by mi zrezygnowac z choinki

szkoda...
Stary 19.10.2003, 11:50   #10
puch
Forumator

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
no niestety model 48246s nie nadaje sie na ploretariacka choinke... ma tylko jedna diode ktora jak na zlosci nagrywa zawsze na czerwono a czyta zawsze na zieloniutko... szkoda - bo takie efekty pozwolily by mi zrezygnowac z choinki

szkoda...
A może jednak zrezygnujesz? - Musisz tylko trochę spowolnić swojego kompa, np. ustaw tryb pracy dysku twardego na PIO-0!

Mam ten właśnie model i jak najbardziej nadaje się on na trójkolorową choinkę. Dioda zielona to odczyt, czerwona to zapis, a żółta (pomarańczowa, bursztynowa - jak kto woli) to zadziałanie układu ochrony przed opróżnieniem bufora. Na mocnym komputerze prawie nigdy nie pali się na żółto, więc większość użytkowników nawet o tym nie wie, że jest jeszcze taka jej funkcja, można to jednak wyczytać na stronach FAQ Lite-On'a.

A jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie memorando - no cóż, każdy błądzi... Tyle przynajmniej miałem racji, że dobrze zinterpretowałem palenie się żółtej diody - problemy z dostawą danych do nagrywarki

Ostatnio zmieniany przez puch : 19.10.2003 o godz. 12:13
puch jest offline  
Stary 19.10.2003, 12:08   #11
puch
Forumator

Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)
otorz Towarzysze (kurcze zabrzmialo jak na zjezdzie KC ) obywatel Pawel_k ma taka sama ciekawostke, uwaza przy tym iz kolor diody nieinformuje obywatela o tym iz sa problemy z doplywem danych poniewaz zadne bulfory nieschodza ponizej 95% pojemnosci takze wszelkie sabotarze sa tu wykluczone

roznokolorowe swiecenie sie diody moze byc udogodnieniem ze strony producenta ktory jak to jest np w napedach DVD - inny kolor ma dioda jak odczytuje DVD inna jak CD - robi taka "sztuczke" dla efektu choc obywatel P_K sadzi iz jest to raczej uzaleznione od szybkosci nagrywania/metody nagrywania poniewaz wiekszosc proretariatu nagrywa audio predkoscia 8x a nie 48x z tad madra nagrywarka wspierajac plan 5 letni rozroznia rodzaj/typ/predkosc wypalanych danych i dostosowywuje do tego kolor swojej jakze robotniczej diody

oj chyba trzeba juz isc spac...
Na stronach FAQ Lite-On'a można wyczytać, że świecenie diody na żółto sygnalizuje właśnie zadziałanie układu ochrony przed opróżnieniem bufora i stamtąd wziąłem tę informację:

Q34 What is the meaning of LED light blinking red or green?
A34 After a disc is placed into the CD-RW drive:

Blinking green LED light indicating the drive is BUSY receiving commands or reading disc.
Red LED light indicating the CD-RW drive is recording.
Orange LED light (when green and red lights lit together) indicates Buffer UnderRun protection function enabled.

(The following LED signals is only available in LTR-32123S with XS07 or later version firmware)

Green LED light blinks slowly (once every second) after a disc is inserted, indicating the CD-RW drive is unable to read this disc.
Green LED light stays lit when power on (regardless if there is any media in the CD-RW drive) means the CD-RW drive is not functioning. Please contact your retailer or distributor for services.

(Copyright by LiteOnIt)
Stary 19.10.2003, 12:17   #12
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
hmm - to juz mam choinke bedzie wiecej na prezenty

swoja droga faktycznie trzeba bedzie kompowi na chwilke dac na wstrzymanie - zobaczymy co z tego wyjdzie
Stary 19.10.2003, 12:46   #13
Sprezyn
Pilot oblatywacz

Data rejestracji: 12.05.2002
Sprezyn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
potwierdzam - jak sie wolno pali to swieci na zolto.
Widocznie tak to sobie wymyslili. Jak ja ogarnie zapal
bojowy i palimy np 52 to na czerwono. Co ciekawe wypalajac
nawet z maksymalna predkoscia poziom bledow jest bardzo
niski. Szczerze mowiac troche mnie te kolorki diody dziwily
ale poza tym zero zastrzezen. Porownujac do mojego 24102b
jest to skok technologiczny
Stary 19.10.2003, 13:15   #14
puch
Forumator

Doświadczenie:

W nagrywarce 482448S płyta RW-US 16-24x, prędkość zapisu ustawiona na 24x. W napędzie CD/DVD nagrana płyta, prędkość odczytu ustawiona na 2x (!). Zaczyna się kopiowanie płyty - napełnienie bufora odczytu do 100% trwa z 5 minut, bufor nagrywarki pusty. Zaczyna się wreszcie zapis płyty, zaczyna się palić czerwona dioda, bufor odczytu opróżnia się błyskawicznie, spada też bufor nagrywarki, w nagrywarce dioda zaczyna palić się żółto, i trwa to następne ok. 5 minut, zanim bufor odczytu znów napełni się do 100%, przez chwilę trwa faktyczny zapis (dioda czerwona), po czym wszystko zaczyna się od nowa.

Czyli dioda żółta faktycznie sygnalizuje zadziałanie układu ochrony przed opróżnieniem bufora.

Nagrywarka 52327 oparta jest na innym układzie - może więc i sygnały, które wysyła diodą mają nieco inne znaczenie? Producent jednak nic o tym nie mówi.
Stary 19.10.2003, 13:25   #15
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
proponuje jakiś e-mail do LiteOn'a PL w celu wyjaśnienia tych wątpliwości bo na moje to użytkownik powienien wiedzieć dokładnie co i jak i dlaczego się pali.

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: