![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
LG x32 VS. LiteOn x32
Witam,
Mam malutki problem i chciałbym abyście pomogli mi go rozwiązać. Wiem, wiem, zaraz mi napiszecie, że już ten temat albo zbliżony był poruszany na forum. Ale ja bym prosił w kilku zdaniach, którą wybrać. Znam parametry obu nagrywarek, ale potrzebuję opinii użytkowników, wiadomo przecież, że teoria to nie praktyka. Tak więc, jeżeli ktoś mógłby mi doradzić - serdecznie dziękuję. Dodam tylko, że mam czas na zastanowienie do poniedziałku, najpóźniej do wtorku. Pozdrawiam wszystkich. TOMMYx |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Mam LG 32x
![]() ![]() nie wiem za ile kupujesz ale tu najtaniej ( chyba ![]() http://www.pcprojekt.pl Jak masz jeszcze jakies pytania pisz, chetnie odpowiem ![]()
#3 |
Gość
|
Jezeli zdecyduje sie na zakup to bedzie to kwota 348-359 zl. Chciałem jeszcze zapytać, jak się sprawuje nagrywarka LG x32 w systemie Win XP Pro
![]() Kolejne pytanie - jak najlepiej podłączyć sprzęt, tzn. mam HDD 20 GB Seagate, CD-ROM LG x52 no i tą nagrywarkę, która jeszcze nie kupiłem :-) Jak optymalnie podłączyć te trzy elementy ? Dziękuję Koledze za post i czekam na kolejne :-) Pozdrawiam |
![]() |
#4 |
Forumator
![]() |
Jesli Xp bedzie dobrze zainstalowane, beda zastosowane wszystkie porady z artykulu http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/nerouser/nerousers.php to powinno byc wszystko ok
Najlepiej podlaczyc tak: HDD na Primary Master CD-RW na Secondary Master CD-rom na Secondary Slave ![]()
#5 |
Gość
|
Witam,
... No i kupiłem LG x32. :-) Na 16 osób (razem z Tobą Dragal), z którymi rozmawiałem, 5 oddało swój głos na LiteOn x32. Pozostali na LG x32. Dodam, iż osoby te nie były w żadnej namowie, nawet się nie znają. :-) Mam Win XP, ale nie instalowałem jeszcze Nero. Zainstalowałem soft dołączony do nagrywarki, tj. Easy CD Creator 5.1 i wszystko działa poprawnie. Ale muszę powiedzieć, że wcześniej, gdy miałem poprzednią nagrywarkę (x4), miałem zainstalowanego Nero i też wszystko działało pod XP. I nie korzystałem z w/w artykułu zamieszczonego na www.cdrinfo.pl . Odezwę się później. :-) Pozdrawiam. TOMMYx |
![]() |
#6 |
Forumator
![]() |
mam nadzieje ze uzytkowanie bedzie owocowe badz owocne
#7 |
Gość
|
Mam pytanie.
Podczas nagrywania płytki, przykładowo zgrywania danych z dysku, 'buffer' wskazuje w granicach 1-5%, czasami wskoczy na 33-38%. Próbowałem i na Nero i na Easy CD Creator 5.1 . Czy tak powinno być? Dodam, że płytka w ten sposób nagrana działa prawidłowo. Pozdrawiam TOMMYx |
![]() |
#8 |
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() |
Wlacz DMA we wlasciwosciach kontrolera.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Gość
|
Ale ja mam LG x32 i ona pracuje tylko w PIO 4.
Chciałem jeszcze dodać, że 'buffer' jest 1-5% przy nagrywaniu x16, x24, x32, a przy nagrywaniu x8 jest 95-100%. Testowałem na płytkach PLATINUM 700MB Multispeed. Może to wina płytek? Pozdrawiam. TOMMYx |
![]() |
#10 | |
Gość
|
Cytat:
Dlaczego więc w opisach tej nagrywarki napiane jest "tryb pracy: PIO 4" ![]() Czy mając CD-ROM LG x52 także powinienem miec ustawione, aby pracował w trybie DMA ? Pozdrawiam i dziękuję. TOMMYx |
|
![]() |
#11 |
![]() |
_Zawsze_ powinienes miec wlaczone DMA. W opisie jest PIO4 co tylko oznacza, ze nie pracuje w UltraDMA, a to juz inna bajka. W tej chwili masz Multi-Word DMA Mode2.
|
![]() |
![]() |
#12 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
#13 |