Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.06.2003, 22:17   #1
romo20
Bywalec

Data rejestracji: 12.02.2003
romo20 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak palic plyty z mp3 dla przenosnych odtwarzaczy

Witam ,
OStatnio nosze sie z zamiarem kupna przenosnego bumbox'a philips'a AZ1538(http://www.consumer.philips.com/glob...tId=AZ1538_00C).W opisie produktu jest napisne " Odtwarzanie płyt MP3 CD (CD 8 i 12 cm)" ale bez zadnych szczegolow ,a mnie interesuje jak dokaldnie nalezy wypalic plytke zeby czytnki potrafil je odczytac.Chcialbym nagrac na cd-rw kilka utworow i sprawdzic czy to urzadzenie daje rede czytac plyty cd-rw i do tego angrane na mojej nagrywarce.Moze niektorym wyda to sie dziwne moje zachowanie ale od kiedy moja stara wieza nie czyta plyt audio wypalonych na tej palarce wole sie upewnic przed kupnem.Moze ktos z was ma ten model i moje mi powiedziec o nim kilka slow
Pozdrawiam
Romo

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.06.2003, 23:32   #2
Torwald
Internet Addict na odwyku

Data rejestracji: 03.10.2002
Torwald niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z mojego doswiadczenia wynika, ze:
1. Przenosne odtwarzacze CD w wiekszosci odczytuja CD R/RW z audio. Jesli chodzi o mp3 to oczywiscie musi taki format obslugiwac
2. Mp3 trzeba odpowiednio "wolno" nagrywac. Nie ma co sie od razu rzucac na x40 czy wyzej. Wtedy beda pojawialy sie trzaski i przeskoki w trakcie odtwarzania utworow. Proponuje x20-x24, powinno dobrze grac (testowane na samochodowej zmieniarce CD ,CD Walkman SONY i Samsunga).
Radeon 9800 SE@PRO 380/600@450/750 |
Barracuda 160GB 8MB 7.7200 |
LTR-40125S | SOHW-1693S |LCD 15" Sony SDM-X52 |
Chieftec Matrix HiFi + PSU 360W DF
Torwald jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.06.2003, 23:52   #3
romo20
Bywalec

Co do odtwarzacza to obluguje on na pewno format mp3 ,a bardziej mnie interesuja same tajniki nagrywania.Jakiego programu uzyc ,mp3 wrzucic do katalogu czy jakos inaczej to rozegrac ? Nie mam zielonego pojecia a tak jak mowie chce sie przejsc do mm z plytka wypalona i sprawdzic czy sprzet poradzi sobie z taka plytka
Pozdro
Stary 25.06.2003, 01:21   #4
zooland3R
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.06.2003
zooland3R w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
juz Ci mowie: NERO BURNING ROM- nagraj tym plyte DATA-CD: jak? uzyj kreatora, powrzucam tamz 100 MP3- zeby sie miejsce naplytce nie marnowalo ) i wypal po prostu, mozesz wrzucic do katalogu, albo na plytke bezposrednio, moga byc podfoldery itp. w mp3 playerach nie ma to znaczenia.... aha jesli to ten bumboxphilipsa co mysle taki jak az 1. ktory wyszedl to daruj sobie- wygladal ten 1. AZ 1130 [chyba] zalosnie- takie male plastikowe gowno ://
zooland3R jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.06.2003, 09:13   #5
romo20
Bywalec

prosta sprawa

Dzieki za inforamcje ,a co do bumbox'a to jest model 1538 a nie 1310 chociaz one wszystkie wygladaja podobnie.Specjalnie kupuje taki przenosny sprzet bo akuta bedzie mi potrzebny na wakacyjnych wypadach.Co do wygladu to nie bede polemizowal bo jak to sie mowi o gustach sie nie dyskutuje
Pozdrawiam
Romo
Stary 29.06.2003, 11:02   #6
Wojtg
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.06.2003
Wojtg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam discmana Sony D-CJ01 z możliwością odtwarzania mp3 i wczoraj kupiłem sobie Lite-on'a LTR 52246S. Bawiłem się na razie tylko CD-RW i zauważyłem, że odtwarzacz nie czyta płytek nagranych z prędkością powyżej 8x.

Inne spostrzeżenie, już troche off-topic, to że moj discman nie odtwarza najlepiej plików mp3 nagranych z opcją VBR (ze zmiennym bitratem) - pojawiają się trzaski i zatrzymania, co prawda nie często, ale wystarczy...

Co prawda mój post dotyczy innego sprzętu, ale może jednak Ci w czymś pomoże

Przy okazji jeśli ktoś posiada takiego samego discmana jak ja i ma większe doświadczenie z wypalaniem, to proszę o informacje.

Pozdr Wojtas
Wojtg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2003, 11:27   #7
zooland3R
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.06.2003
zooland3R w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Wojtg napisa***322;(a)
Mam discmana Sony D-CJ01 z możliwością odtwarzania mp3 i wczoraj kupiłem sobie Lite-on'a LTR 52246S. Bawiłem się na razie tylko CD-RW i zauważyłem, że odtwarzacz nie czyta płytek nagranych z prędkością powyżej 8x.

Inne spostrzeżenie, już troche off-topic, to że moj discman nie odtwarza najlepiej plików mp3 nagranych z opcją VBR (ze zmiennym bitratem) - pojawiają się trzaski i zatrzymania, co prawda nie często, ale wystarczy...

Przy okazji jeśli ktoś posiada takiego samego discmana jak ja i ma większe doświadczenie z wypalaniem, to proszę o informacje.

Pozdr Wojtas
suaj, bardzo dziwna sprawa ja mialem thomsona pd 2080 duicmana mp3 a sony przeciez jest lepszy chynba i czytal nagrane z kazdapredkoscia 1-24 cdr i 1-10cdrw plyty moze lepiej to zareklamuj
zooland3R jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2003, 12:17   #8
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Wojtg napisa***322;(a)

Pozdr Wojtas
heh mam tego samego Discmana Sony, ale nie wiem czy mamy t sama wersje, ja mam z pilotem i bez takiego sznurka na reke
Jestem bardzo z niego zadowolony. Moje spostrzezenia?
Super odtwarza mp3 i nie ma zadnego problemu z cdr i nie ma zadnych trzaskow. Ma problemy czasem z cdrw, ale to wlasciwie tylko z tymi malymi mini cdrw raczej ich nie czyta.

Wypalam LG i wypalalem tez wczesniej innym modelem dopoki nie mialem nagrywary. Zadnych problemow.
Nagrywam w Nero i z roznymi szybkosciami CDROM ISO.
Co prawda niektore empetrójki ktore sa juz sredniej jakosci to szaBu nie robia na discmanie.
Cytat:
zooland3R napisa***322;(a)
suaj, bardzo dziwna sprawa ja mialem thomsona pd 2080 duicmana mp3 a sony przeciez jest lepszy chynba i czytal nagrane z kazdapredkoscia 1-24 cdr i 1-10cdrw plyty moze lepiej to zareklamuj
to nie musi byc wina discmana

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 29.06.2003 o godz. 12:20
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2003, 12:42   #9
Wojtg
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.06.2003
Wojtg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jeśli chodzi o tą prędkość nagrywania, to muszę to jeszcze sprawdzić. Najpierw nagrałem mp3 na plytkę CD-RW z prędkościami x12 i x10 i zdawalo mi się, że mój "soniak" ich nie czyta, ale możliwe, że popelniłem jakiś błąd. Jeszcze sprawdzę...

Co do jakości odtwarzania, to pliki mp3 ze stałym bitratem odtwarza idealnie. Jak już pisałem problemy zaczynają się przy plikach VBR. Pojawiają się zniekształcenia (chociaż też nie zawsze).

Do Ciapek: Ja mam wersję bez pilota (kupiłem w Stanach), ale myślę, że sam discman nie różni się niczym w obu wersjach poza wyposazeniem. Dlatego dziwi mnie, że Ty nie miałeś problemów z plikami mp3 ze zmiennym bitratem. A może po prostu nie trafiłeś na takie pliki, bo nie spotyka się je zbyt często...

Pozdr, Wojtas
Wojtg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2003, 13:32   #10
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja mam mp3-playera firmy Clatronic. W specyfikacji technicznej pisało że nie obsługuje płyt CD-RW, a ku memu zaskoczeniu czyta je normalnie, bez najmniejszym problemów. Mp3 pale normalnie, czyta również muzyczke ze zmiennym bit-rate.
Stary 30.06.2003, 11:20   #11
mandaryn
Bywalec

Data rejestracji: 16.01.2003
mandaryn w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Grungig CDP-9100. Nagrywałem stały BR i VBR (32-320) na płytkach CDR x48 palone i CDRW x24 palone, katalogi, różne mp3 w katalogach, CD-TEXT lub bez i wszystko ładnie czyta.

Podsumowując: palę mp3 w VBR HQ na max (x48) z CD-TEXT i umieszczam w katalogach i hula bez problemów. Żadnych trzasków. Polecam
Stary 30.06.2003, 11:20   #12
mandaryn
Bywalec

miało być x48 a nie (x48)
Stary 30.06.2003, 12:38   #13
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
mandaryn napisa***322;(a)
Podsumowując: palę mp3 w VBR HQ na max (x48) z CD-TEXT i umieszczam w katalogach i hula bez problemów. Żadnych trzasków. Polecam
Polecasz nagywanie mp3 z CD-TEXTem !!! ... ja nie polecam (moze chociaz napisz jak )

Ostatnio zmieniany przez pawelblu : 30.06.2003 o godz. 12:43
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.06.2003, 13:09   #14
mandaryn
Bywalec

pawelblu
racja, to chyba trudne do wykonania , to był skrót myślowy - teraz widzę, że zupełnie w błąd może wprowadzić

więc tak: mp3 z ID3tag1 i 2 testowałem, a cd-audio z cd-text (oba przetestowane na x48 cdr i x24 cdrw) - nie zauważyłem probelmów z cd-mp3 grundiga; obecnie palę mp3 x24 z ID3v1 i 2, a cd-audio z cd-tekstem x4

dla Ciebie i

Twoje uprawnienia: