Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.06.2003, 12:46   #1
Witek666
Bywalec

Data rejestracji: 03.02.2003
Witek666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
SB live + nagrywanie = LIPA

Zauważylem, że dużo osób ma problem z nagrywaniem i ma kartę sb live. mam ten sam problem:

Sb live która gryzie się z nagrywarką.
Wyjąłem kartę i wszystko działa. Musi być jakiś konflikt przerwań ale w menadżerze urządzeń nie mam żadnego konfliktu! Pozostaje wymiana karty lub jakieś ustawienie przerwań, ale nie umiem...

Windows XP

Fajnie jakby ktoś napisał konkretnie co trzeba zrobić jak miał taki problem i naprawił. :
Witek666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.06.2003, 13:04   #2
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a probowales przepiac nagrywarke pod inny kanal albo przestawic sb'ka do innego slotu PCI
Stary 05.06.2003, 13:21   #3
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To nie konflikt nagrywary z xp naprawdopodobniej! SB live jest karta zle zaprojektowana i w polaczeniu z mostkiem Via bardzo czesto daje roznorakie klopoty (szumy, bledy przy transferach (!!!)). Gwoli scislosci zdarza sie ze i z intelem sie gryzie. Ja mialem Live i dlugo bylo ok. Jak zaczal sie gryzc to po dwoch tygodniach pofrunal na allegro, ja kupilem sobie za grosze uzywanego aureala i jestem zadowolonym posiadaczem karty o wiele lepiej brzmiacej...

Jak ktos jest bardziej zainteresowany tematem to moge podac sporo linkow i artykulow...
Stary 05.06.2003, 13:50   #4
Witek666
Bywalec

Data rejestracji: 03.02.2003
Witek666 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sb live

Ja tematem jestem zainteresowany. Mozesz podać linki.

przekładałem kartę do innych slotów PCI.
Witek666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2003, 15:28   #5
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja mialem jakies konflikty przerwan to wylaczylem port drukarki lpt i creative zajal to przerwanie, a lpt i tak nie uzywam...
pawelblu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2003, 17:59   #6
duszek
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.06.2003
duszek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
SB live + nagrywanie = LIPA

wyłącz w biosie com1 i com2, zwolnisz w ten sposób przerwania; powinno pomóc
pozdrawiam
duszek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2003, 18:29   #7
Plemnik
Forumator

Niekoniecznie - to nie problem z zajmowanymi przerwaniami (a przynajmniej nie tylko). Podaj dokladne info o swoim sprzecie...
Stary 05.06.2003, 18:55   #8
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A ja mam SBLive!5.1Digital, TeacW540E i nie mam żadnych problemów.
Używam win2k i wszystko mam na jednym przerwaniu: IRQ11 i nie mam żadnych problemów.
Napiszę więcej: nie szukam problemów - jak są: staram się rozwiązywać.
Jeżeli uważasz, że Twój problem to SBLive: to zmień ją na inną: domyślam sie jednak że to nie usunie problemów.
Najlepsze co ostatnio widziałem w j. polskim nt. muz to: www.mojepc.pl recenzje: 2 mega testy + spis chpipsetów. I tak Ci z tego wyjdzie, że najlepszy stosunek ceny do jakości ma SBLive!
Tak, że rozwiąż swoje problemy z SBLive! a my Ci w tym pomożemy. 8)
Stary 05.06.2003, 21:54   #9
Plemnik
Forumator

Esem mylisz sie - jakis czas temu az wrzalo na coponiektorych forach. Live ma bledy konstrukcyjne. Zrteszta pojawilo sie kilka patchow dla SB i mostkow VIA - jak myslisz, tylko dlatego ze ktos nie umie skonfigurowac swojego komputera

Niestety Live i ogolnie Creative to mocno przereklamowana firma - proponuje poszukac na sieci testow. Polska to jeden z niewielu krajow w Europie gdzie Creative ma az tak dobra renome. Chociazby w Niemczech mozna przebierac w kartach...

Ale mniejsza z tym - sredniactwo live jest faktem sprawdzalnym, jak i to ze jest mnostwo lepszych kart lub o porownywalnych cechach a mniejszej cenie jedynie u nas trudno je dostac ze wzgledu (jak sadze) na kult marki mocno zakodowany w Polakach. Polecam chociazby test kart dzwiekowych na frazirze zeby podac z glowy.
Sam temat problemow z live rozwine pozniej bo teraz nie mam czasu.
Stary 05.06.2003, 21:58   #10
elephant
Bywalec

Data rejestracji: 05.05.2003
elephant zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam LiteON 48/24/48 i SB Live 5.1 Digital - wszystko z plyta ASUS TUV4X (SOCKET370) na VIA i wszystko bez patchy dziala jak marzenie pod XP Przykro mi nie pomoge bo nie mam najdrobniejszych problemow - chociaz wg niektorych powinno sie to gryzc 8)
elephant jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2003, 23:35   #11
Plemnik
Forumator

Warto przeczytac dokladnie co ktos napisal ... Mi tez dlugi czas dzialalo bez zarzutu... az tu ktoregos dnia klops :cool:
Stary 06.06.2003, 09:06   #12
esem
OldBoy

esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja mam MB Soltek 75drv4 (kt266a). A więc VIA. Od pewnego czasu 4in1 zawiera już patche likwidujące powszechnie znane animozję między VIA i SoundBlaster - nie ma potrzeby używania dodatkowych patche.
Znam życie, poszukaj moich wypocin na tym forum nt SBLive!1024 - nie udało mi jej się wogóle uruchomić pod win2k i winXP a bezbłędnie gra pod win9x i Linuxem. 8)
Stary 06.06.2003, 10:11   #13
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Plemnik napisa***322;(a)
Esem mylisz sie - jakis czas temu az wrzalo na coponiektorych forach. Live ma bledy konstrukcyjne. Zrteszta pojawilo sie kilka patchow dla SB i mostkow VIA - jak myslisz, tylko dlatego ze ktos nie umie skonfigurowac swojego komputera

Niestety Live i ogolnie Creative to mocno przereklamowana firma - proponuje poszukac na sieci testow. Polska to jeden z niewielu krajow w Europie gdzie Creative ma az tak dobra renome. Chociazby w Niemczech mozna przebierac w kartach...

Ale mniejsza z tym - sredniactwo live jest faktem sprawdzalnym, jak i to ze jest mnostwo lepszych kart lub o porownywalnych cechach a mniejszej cenie jedynie u nas trudno je dostac ze wzgledu (jak sadze) na kult marki mocno zakodowany w Polakach. Polecam chociazby test kart dzwiekowych na frazirze zeby podac z glowy.
Sam temat problemow z live rozwine pozniej bo teraz nie mam czasu.
Mimo, ze jak najbardziej zgadzam sie, ze Sound Blaster Live! wcale nie jest taka rewelacyjna karta (chociaz sprawuje sie nad wyraz dobrze), to jak ostatnio stanalem przed problemem kupna karty muzycznej, to okazalo sie, ze oprocz wlasnie Sound Blastera nie mozna kupic kompletnie nic. I co mi z tego, ze poczytalem duzo testow i wybralem sobie naprawde fajna karte, skoro nigdzie nie mozna bylo jej dostac. Tak wiec w koncu zdecydowalem sie wlasnie na Live'a i chociaz jestem z niego bardzo zadowolony, to wiem, ze prawdopodobnie tamta bylaby lepsza.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.06.2003, 10:19   #14
esem
OldBoy

Na dzień dzisiejszy SBLive! 5.1 Digital ma najlepszy stosunek ceny do możliwości. W wersji OEM trafiają się egzemplarze z którymi sa jakieś problemy ale każdy ma prawo zwrotu (3dni?) lub wymiany na egzemplarz nie posiadający indywidualnej wady. 8)

Twoje uprawnienia: