![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
![]()
Problem UDMA/PIO pojawia się czasem na forum i z tego co pamiętam jak korzystałem z wyszukiwarki nie było jeszcze postu, który dotyczył ogólnie tego problemu. Były jakieś tam podobne posty, ale nic właściwie konkretnego nie można było wywynioskować.
![]() Chciałem wyjaśnić ten problem na moim przykładzie i zadać myśle kilka ważnych/konkretnych pytanek tak aby ten post mógł coś pomóc także innym jak i oczywiście samemu mnie ![]() Mój jeden post dotyczył właśnie problemu nie prawidłowego czytania płyt przez nagrywarkę. Wiem już teraz, że jest to związane z ustawieniem UDMA/PIO... moja nagrywara LG 48X24X48 pracuje poprawnie pod PIO, ale jak wiadomo wiele lepszym rozwiązaniem jest praca pod UDMA. - Dlaczego tak się dzieje? Z czym zazwyczaj jest związany taki problem? Ktoś mi podpowiedział, że nagrywara w takiej sytuacji nie "wyrabia" na trybie UDMA. Dlaczego? Nagrwyarka jest świeża, ja mam Celerona 566, 192 MB Ram... co tu ma nie wyrabiać? - Skoro nagrwyarka źle czyta płytki pod UDMA, ale dobrze nagrywa (wiem bo pod UDMA nagralem juz wiele i płytki były nagrane), czy mogę zostawić ją na UDMA? Do czytania płytek mam Cd-Rom, nagrywarą w zasadzie tylko nagrywam. Czy w sytuacji, gdy wystąpił taki problem z czytaniem płytek, można zostawić nagrywarke pod UDMA tylko do nagrywania płytek? Czy po prostu nie ma żadnych zastrzeżeń do takiego użytkowania? - Sprawa buforu. Podczas nagrywania (na Nero) mam zapełnione w prawie 100% bufory. To chyba nienormalne? Począwszy od szybkości 16X, a skończywszy na 40X gdzie bufor napchany jest na maxa. Chyba nie powinno tak być? Jak to sie ma do UDMA/PIO? - Jak do tego problemu ma się sprawa biosu i gwarancji? Czym wogóle można sprawdzić jaką nagrywarka ma wersje biosu i czy flashowanie LG można wykonać także MTK Flashem (czy jakoś tak)? O Biosie praktycznie nie mam żadnego pojęcia-mówie z góry. ![]() ufff chłopaki myśle, że to wszystko! Prosze was o wypowiedzi, pomoc, nauke ![]() Myślę, że ten post przyda się wielu osobom (w szcególności mnie bo męczy on mnie już długo, a ja nie lubie jak coś mi nie gra ![]() Jak coś bym jeszcze sobie przypomniał w tej sprawie to napisze. WIELKIE THX !!!
![]() nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 03.04.2003 o godz. 08:23 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.03.2003
![]() |
Mam nagrywarke lg z tym że 48x16x48 i mam podobny problem do twojego.
Jestem szczęśkiwym posiadaczem płyty abita be 6 z raidem i co jest ciekawe udma dziala na cdromie zas jak go włączę na cdrw to wystepuje właśnie podobny błąd. Byłem w tym w serwisie i powiedziano mi ze siedzi kontroler na płcie głównej. Ale jakoś nie chce mi sie w to wierzyć. Ja jak na razie jade na pio ale kombinuje aby oddać kompa do specjalistów żeby oni pokombinowali bo sam nic nie wymyśle. Bios do nagrywarki możesz sciągnąc z cdrinfo bądź ze stronki serwisu lg.. Jest on w postaci programu który sam flaszuje. Szczerze nie wiem jak to się odnosi do gwarancji ![]() Pozdrawiam Miłego wypalania płytek. |
![]() |
![]() |
#3 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Czyli jedziesz ciągle na PIO? I jak sie jeździ na taki trybie? ![]() A z tym biosem to wiem, ale myśle, że to ostateczność i podobno traci się gwarancję przy flashowaniu. A inni? Czemu nikt nie odpowie na pytanka? Nie napisze konkretów? Czy ja mam jakiegoś ignora na tego posta, że go nie widać? ;( Narazka, HELP!
![]() |
#4 |
KiNgOfOcEaN
Data rejestracji: 06.09.2002
![]() |
Już nie będę pisał o moich przebojach z analogicznym przypadkiem. Mam LG x16 oraz TEAC x40 no i moje skromne zdanie jest takie że za nic nie da się tak połączyć pracę tych napędów aby była między ni zgodność. U mnie niestety jedynym wyjściem aczklowiek wcale mnie nie satysfakcjonującym było wyłączenie DMA dla obu napędów. No i tyle ...
|
![]() |
![]() |
#5 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
hmmmm mój duet: LG 48X24X48 + TEAC 52X zaczął dopiero współpracować i myślę, że będzie wszystko OK. Ty misz_masz masz Teaca 40X i inną nagryware, a jak wielu pisało na forum Teac 40X i Teac 52X to podobno dwa różne sprzęty więc to może coś z tym związane?
A dlaczego Cd-Roma też przestawiłeś na PIO? Ja mam na UDMA i działa dobrze, nagrywarke też mam na UDMA, ale jak napisałem nią tylko nagrywam, odczytuje mi nie prawidłowo, od czytania mam Cd-Roma hmmmmmmm ja już nic nie czaje, nic nie wiem, nie wiem, nie wiem... ![]()
#6 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Zacznij od postu: Podstawy podpinania napędów... Tam są dalsze linki. 8)
#7 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To ja powiedziałem Tobie, że być może nagrywara się "nie wyrabia" w UDMA, czuję się więc w obowiązku coś dopisać ;)
Tak samo jak Ty - lubię gdy rozumiem jak coś działa lub dlaczego nie działa. Niestety, IDE jest mało przejrzyste, niezbyt dobre, niekompatybilne często. To jest jeden z najgorszych interfejsów jakimi można podłączać pamięć masową. Trzeba niekiedy pogodzić się z tym, że najlepszymi radami są te wynikające z praktyki np."to z tym nie działa" lub "przepnij to na inny kanał". W przypadku IDE teoria zbyt często zawodzi. Teraz i tak jest lepiej, kilka lat temu naprawdę trzeba było uwazać, np. pewne dyski w ogóle nie chciały chodzić z innymi dyskami, itd. Tak naprawdę do diagnozy IDE mamy skromne narzędzia: możemy badać błędy, transfer i to chyba wszystko. UDMA umożliwia m.in. wyższy burst transfer rate, u Ciebie ~33MB/s - jest to transfer maksymalny możliwy do osiągnięcia i trzeba zapewnić warunki aby skorzystać choć z części. Wszystkie komponenty muszą grać ze sobą (kontroler, interfejs,napęd, OS), więc sprawdzaj te najprostsze. Na początek kable i wiedz, że różne rzeczy mogą powodować problemy, np. to że kabel IDE dotyka do zasilającego (mało prawdopodobne, ale możliwe). Moja subiektywna rada, z którą moze ktoś nie zgodzi się - kabel 80-żyłowy. Potem sprawdź jak OS obsluguje IDE - sterowniki. I ten bios - nie masz kodu źródłowego, więc nigdy nie dowiesz się czy LG poprawiło obsługę UDMA, czy w ogóle jest błąd. W changelogu takich informacji moze nie byc, bo nikt nie lubi chwalić się błędami, jeśli nie musi. Twoje ryzyko, a jesli chodzi o gwarancję to spróbowałbyś pomęczyć tym Rzecznika Konsumentów . Budżet im płaci, niech Ci pomogą ;) Też się z chęcią dowiem, bo mam również LG. -------------- Jak masz bufory do pełna w Nero to bardzo dobrze, też mi sie to kiedyś wydało dziwaczne, ale tutaj chodzi o to, ze bufor jest czymś takim w czym siedzą dane, które sukcesywnie lecą na CD i jeśli tych danych byłoby mniej niż 100%, to znaczyłoby, że system nie nadąża z ich przesyłem. Ostatnio zmieniany przez pali : 03.04.2003 o godz. 18:09 |
![]() |
![]() |
#8 | |
Թ
wspomnienia
Cytat:
![]() Ale chyba przyznasz, że nie ma to jak kłócić się na gorąco ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Re: wspomnienia
Cytat:
Mówią: kto pyta - nie błądzi, Mówią też: nauka za darmo - wiedza kosztuje, Mówią: szukasz pomocy - pomóż sobie najpierw sam. I stąd kiedyś tam zrodziła się u mnie geneza tego topicu - staram się tam wpisywać najświeższe i aktualne linki. Ale jestem trochę odosobniony - brakuje zainteresowania i konsekwencji pozostałych. Pali, jesteś młodszy - wspieraj innych wiedzą. Dzięki. 8)
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.03.2003
![]() |
Niestey jestem zmuszony tak działać ale kiedyś było inaczej i wszystko dobrze chodziło.
Teraz beż tego trybu (tylko na pio) nagrywarka czyta bez problemu ale nagrywanie płyty powyżej 16x i tak nic nie daje bo nero zwalnia automatycznie bo bufort staje sie pusty ;( Może kiedyś podrzuce kompa do serwisu i zobacza co sie da z tym zrobić. Z każdą chwilą upewniam się że z moją płytą główną raczej jest oki i żaden kontroler nie padł. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#11 | |
Թ
Re: Re: wspomnienia
Cytat:
W każdym badź razie polecam linki z tego postu i dopisujcie tam dalsze! Postaram się również... ![]() Dzięki esem za "odmłodzenie", czuję się ostatnio strasznie stary ![]() Pozdrowienia |
|
![]() |
![]() |
#12 | |
KiNgOfOcEaN
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#13 | |
KiNgOfOcEaN
![]() |
Cytat:
Tymbardziej, że używam teraz tylko TDK METALLIC. Tylko szkoda,że taka sytuacja strasznie męczy procka zwłaszcza,że nie jest to tytan mocy (P3 450 slotA). |
|
![]() |
![]() |
#14 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Pali! Dzięki jeszcze raz o to mi chodziło, choć powiem szczerze, że to zakręcony temat i w 100% go nie rozumiem, ale jakieś rozjaśnienie zawsze sie przyda
![]() Moje zestawienie sprzetu widocznie rzeczywiscie "nie wyrabia" i zaczynam sie z tym godzić i chyba tak to zostawie. Wiele osób z czego sie ostatnio dowiedzialem tez ma te problemy z UDMA i jakoś żyją. Mi ngrywarka chociaż normalnie nagrywa pod UDMA, gorzej z czytaniem. Ale od tego mam CD-Roma. ![]() Dzięki jeszcze raz wszystkim i oczywiście zachęcam do dalszych spostrzeżeń na temat tej drażniącej UDMy i PIO ![]()
#15 |
Թ
Ciapek, ale problem nie znika po rozłączeniu CD i nagrywarki z jednego kanału? Próbowałeś tak?
Bo jeśli rozłączysz, sprawdzisz kable, płytę główną (zobacz czy biosu do niej nie ma nowego, to się zawsze opłaca) i OS, a problem z odczytem będzie dalej - to możesz śmiało walić z tym do serwisu. |
![]() |
![]() |
|
|