Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.04.2003, 08:19   #1
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Question KONKRETNIE O UDMA/PIO i problemach z wypalarkami

Problem UDMA/PIO pojawia się czasem na forum i z tego co pamiętam jak korzystałem z wyszukiwarki nie było jeszcze postu, który dotyczył ogólnie tego problemu. Były jakieś tam podobne posty, ale nic właściwie konkretnego nie można było wywynioskować.

Chciałem wyjaśnić ten problem na moim przykładzie i zadać myśle kilka ważnych/konkretnych pytanek tak aby ten post mógł coś pomóc także innym jak i oczywiście samemu mnie

Mój jeden post dotyczył właśnie problemu nie prawidłowego czytania płyt przez nagrywarkę. Wiem już teraz, że jest to związane z ustawieniem UDMA/PIO...
moja nagrywara LG 48X24X48 pracuje poprawnie pod PIO, ale jak wiadomo wiele lepszym rozwiązaniem jest praca pod UDMA.
- Dlaczego tak się dzieje? Z czym zazwyczaj jest związany taki problem? Ktoś mi podpowiedział, że nagrywara w takiej sytuacji nie "wyrabia" na trybie UDMA. Dlaczego? Nagrwyarka jest świeża, ja mam Celerona 566, 192 MB Ram... co tu ma nie wyrabiać?

- Skoro nagrwyarka źle czyta płytki pod UDMA, ale dobrze nagrywa (wiem bo pod UDMA nagralem juz wiele i płytki były nagrane), czy mogę zostawić ją na UDMA? Do czytania płytek mam Cd-Rom, nagrywarą w zasadzie tylko nagrywam. Czy w sytuacji, gdy wystąpił taki problem z czytaniem płytek, można zostawić nagrywarke pod UDMA tylko do nagrywania płytek? Czy po prostu nie ma żadnych zastrzeżeń do takiego użytkowania?

- Sprawa buforu. Podczas nagrywania (na Nero) mam zapełnione w prawie 100% bufory. To chyba nienormalne? Począwszy od szybkości 16X, a skończywszy na 40X gdzie bufor napchany jest na maxa. Chyba nie powinno tak być? Jak to sie ma do UDMA/PIO?

- Jak do tego problemu ma się sprawa biosu i gwarancji? Czym wogóle można sprawdzić jaką nagrywarka ma wersje biosu i czy flashowanie LG można wykonać także MTK Flashem (czy jakoś tak)? O Biosie praktycznie nie mam żadnego pojęcia-mówie z góry. Być może lepszym rozwiązaniem będzie oddanie nagrywary do serwisu i niech oni się bawią z ww. problemami?

ufff chłopaki myśle, że to wszystko! Prosze was o wypowiedzi, pomoc, nauke
Myślę, że ten post przyda się wielu osobom (w szcególności mnie bo męczy on mnie już długo, a ja nie lubie jak coś mi nie gra ).
Jak coś bym jeszcze sobie przypomniał w tej sprawie to napisze.

WIELKIE THX !!!

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!

Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 03.04.2003 o godz. 08:23
CIAPEK jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.04.2003, 14:53   #2
chodus007
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.03.2003
chodus007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam nagrywarke lg z tym że 48x16x48 i mam podobny problem do twojego.
Jestem szczęśkiwym posiadaczem płyty abita be 6 z raidem i co jest ciekawe udma dziala na cdromie zas jak go włączę na cdrw to wystepuje właśnie podobny błąd.

Byłem w tym w serwisie i powiedziano mi ze siedzi kontroler na płcie głównej. Ale jakoś nie chce mi sie w to wierzyć.

Ja jak na razie jade na pio ale kombinuje aby oddać kompa do specjalistów żeby oni pokombinowali bo sam nic nie wymyśle.

Bios do nagrywarki możesz sciągnąc z cdrinfo bądź ze stronki serwisu lg..

Jest on w postaci programu który sam flaszuje.
Szczerze nie wiem jak to się odnosi do gwarancji

Pozdrawiam

Miłego wypalania płytek.
chodus007 jest offline  
Stary 03.04.2003, 15:34   #3
CIAPEK
CDRinfo VIP

CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
chodus007 napisa***322;(a)
Bios do nagrywarki możesz sciągnąc z cdrinfo bądź ze stronki serwisu lg..
No i znowu podobny problem

Czyli jedziesz ciągle na PIO? I jak sie jeździ na taki trybie?

A z tym biosem to wiem, ale myśle, że to ostateczność i podobno traci się gwarancję przy flashowaniu.

A inni? Czemu nikt nie odpowie na pytanka? Nie napisze konkretów? Czy ja mam jakiegoś ignora na tego posta, że go nie widać? ;(

Narazka, HELP!

CIAPEK jest offline  
Stary 03.04.2003, 16:13   #4
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Data rejestracji: 06.09.2002
misz_masz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Już nie będę pisał o moich przebojach z analogicznym przypadkiem. Mam LG x16 oraz TEAC x40 no i moje skromne zdanie jest takie że za nic nie da się tak połączyć pracę tych napędów aby była między ni zgodność. U mnie niestety jedynym wyjściem aczklowiek wcale mnie nie satysfakcjonującym było wyłączenie DMA dla obu napędów. No i tyle ...
misz_masz jest offline  
Stary 03.04.2003, 17:05   #5
CIAPEK
CDRinfo VIP

hmmmm mój duet: LG 48X24X48 + TEAC 52X zaczął dopiero współpracować i myślę, że będzie wszystko OK. Ty misz_masz masz Teaca 40X i inną nagryware, a jak wielu pisało na forum Teac 40X i Teac 52X to podobno dwa różne sprzęty więc to może coś z tym związane?
A dlaczego Cd-Roma też przestawiłeś na PIO? Ja mam na UDMA i działa dobrze, nagrywarke też mam na UDMA, ale jak napisałem nią tylko nagrywam, odczytuje mi nie prawidłowo, od czytania mam Cd-Roma

hmmmmmmm ja już nic nie czaje, nic nie wiem, nie wiem, nie wiem...

CIAPEK jest offline  
Stary 03.04.2003, 17:50   #6
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zacznij od postu: Podstawy podpinania napędów... Tam są dalsze linki. 8)
Stary 03.04.2003, 18:04   #7
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
To ja powiedziałem Tobie, że być może nagrywara się "nie wyrabia" w UDMA, czuję się więc w obowiązku coś dopisać ;)

Tak samo jak Ty - lubię gdy rozumiem jak coś działa lub dlaczego nie działa.

Niestety, IDE jest mało przejrzyste, niezbyt dobre, niekompatybilne często. To jest jeden z najgorszych interfejsów jakimi można podłączać pamięć masową.

Trzeba niekiedy pogodzić się z tym, że najlepszymi radami są te wynikające z praktyki np."to z tym nie działa" lub "przepnij to na inny kanał". W przypadku IDE teoria zbyt często zawodzi. Teraz i tak jest lepiej, kilka lat temu naprawdę trzeba było uwazać, np. pewne dyski w ogóle nie chciały chodzić z innymi dyskami, itd.

Tak naprawdę do diagnozy IDE mamy skromne narzędzia: możemy badać błędy, transfer i to chyba wszystko. UDMA umożliwia m.in. wyższy burst transfer rate, u Ciebie ~33MB/s - jest to transfer maksymalny możliwy do osiągnięcia i trzeba zapewnić warunki aby skorzystać choć z części.

Wszystkie komponenty muszą grać ze sobą (kontroler, interfejs,napęd, OS), więc sprawdzaj te najprostsze. Na początek kable i wiedz, że różne rzeczy mogą powodować problemy, np. to że kabel IDE dotyka do zasilającego (mało prawdopodobne, ale możliwe). Moja subiektywna rada, z którą moze ktoś nie zgodzi się - kabel 80-żyłowy. Potem sprawdź jak OS obsluguje IDE - sterowniki.

I ten bios - nie masz kodu źródłowego, więc nigdy nie dowiesz się czy LG poprawiło obsługę UDMA, czy w ogóle jest błąd. W changelogu takich informacji moze nie byc, bo nikt nie lubi chwalić się błędami, jeśli nie musi. Twoje ryzyko, a jesli chodzi o gwarancję to spróbowałbyś pomęczyć tym Rzecznika Konsumentów . Budżet im płaci, niech Ci pomogą ;) Też się z chęcią dowiem, bo mam również LG.

--------------

Jak masz bufory do pełna w Nero to bardzo dobrze, też mi sie to kiedyś wydało dziwaczne, ale tutaj chodzi o to, ze bufor jest czymś takim w czym siedzą dane, które sukcesywnie lecą na CD i jeśli tych danych byłoby mniej niż 100%, to znaczyłoby, że system nie nadąża z ich przesyłem.

Ostatnio zmieniany przez pali : 03.04.2003 o godz. 18:09
pali jest offline  
Stary 03.04.2003, 18:07   #8
pali
Թ

pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
wspomnienia

Cytat:
esem napisa***322;(a)
Zacznij od postu: Podstawy podpinania napędów... Tam są dalsze linki. 8)
Jak pewnie pamiętasz, tamten topic powstał w wyniku kłótni między nami. Jak widzę, konsekwentnie starasz się utrzymać ten temat, gratuluję (bez ironii).

Ale chyba przyznasz, że nie ma to jak kłócić się na gorąco
pali jest offline  
Stary 03.04.2003, 18:18   #9
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Re: wspomnienia

Cytat:
pali napisa***322;(a)
Jak pewnie pamiętasz, tamten topic powstał w wyniku kłótni między nami.
No nie zupełnie - ten topic powstał dużo wcześniej. Ale nie o tym.
Mówią: kto pyta - nie błądzi,
Mówią też: nauka za darmo - wiedza kosztuje,
Mówią: szukasz pomocy - pomóż sobie najpierw sam.
I stąd kiedyś tam zrodziła się u mnie geneza tego topicu - staram się tam wpisywać najświeższe i aktualne linki. Ale jestem trochę odosobniony - brakuje zainteresowania i konsekwencji pozostałych.
Pali, jesteś młodszy - wspieraj innych wiedzą.
Dzięki. 8)
Stary 03.04.2003, 18:18   #10
chodus007
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.03.2003
chodus007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Niestey jestem zmuszony tak działać ale kiedyś było inaczej i wszystko dobrze chodziło.
Teraz beż tego trybu (tylko na pio) nagrywarka czyta bez problemu ale nagrywanie płyty powyżej 16x i tak nic nie daje bo nero zwalnia automatycznie bo bufort staje sie pusty ;(

Może kiedyś podrzuce kompa do serwisu i zobacza co sie da z tym zrobić. Z każdą chwilą upewniam się że z moją płytą główną raczej jest oki i żaden kontroler nie padł.

Pozdrawiam
chodus007 jest offline  
Stary 03.04.2003, 18:36   #11
pali
Թ

Re: Re: wspomnienia

Cytat:
esem napisa***322;(a)
No nie zupełnie - ten topic powstał dużo wcześniej. Ale nie o tym.
A rzeczywiście, wtedy tylko wypłynął - nie spojrzałem na daty.

W każdym badź razie polecam linki z tego postu i dopisujcie tam dalsze!
Postaram się również...
Dzięki esem za "odmłodzenie", czuję się ostatnio strasznie stary
Pozdrowienia
pali jest offline  
Stary 04.04.2003, 06:27   #12
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Cytat:
CIAPEK napisa***322;(a)
hmmmm mój duet: LG 48X24X48 + TEAC 52X zaczął dopiero współpracować i myślę, że będzie wszystko OK. Ty misz_masz masz Teaca 40X i inną nagryware, a jak wielu pisało na forum Teac 40X i Teac 52X to podobno dwa różne sprzęty więc to może coś z tym związane?
A dlaczego Cd-Roma też przestawiłeś na PIO? Ja mam na UDMA i działa dobrze, nagrywarke też mam na UDMA, ale jak napisałem nią tylko nagrywam, odczytuje mi nie prawidłowo, od czytania mam Cd-Roma

hmmmmmmm ja już nic nie czaje, nic nie wiem, nie wiem, nie wiem...
Ja nie mam cedeka mam dwie nagrywary: LG GCE 8160b i TEAC W540E.
misz_masz jest offline  
Stary 04.04.2003, 06:33   #13
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Cytat:
chodus007 napisa***322;(a)
Niestey jestem zmuszony tak działać ale kiedyś było inaczej i wszystko dobrze chodziło.
Teraz beż tego trybu (tylko na pio) nagrywarka czyta bez problemu ale nagrywanie płyty powyżej 16x i tak nic nie daje bo nero zwalnia automatycznie bo bufort staje sie pusty ;(

Może kiedyś podrzuce kompa do serwisu i zobacza co sie da z tym zrobić. Z każdą chwilą upewniam się że z moją płytą główną raczej jest oki i żaden kontroler nie padł.

Pozdrawiam
To ja mam tak samo nagrywanie powyżej x16 mija sie z celem ponieważ bufory wówczas szaleją a najczęściej się opróżniają i po płycie. Tak globalizując to juz sie nawet do tej sytuacji trochę przyzwyczaiłem i mam pewnoścć, że wszystkie płytki mam naprawdę dobrze nagrane i nie boje sie o ich jakość.
Tymbardziej, że używam teraz tylko TDK METALLIC. Tylko szkoda,że taka sytuacja strasznie męczy procka zwłaszcza,że nie jest to tytan mocy (P3 450 slotA).
misz_masz jest offline  
Stary 04.04.2003, 13:51   #14
CIAPEK
CDRinfo VIP

Pali! Dzięki jeszcze raz o to mi chodziło, choć powiem szczerze, że to zakręcony temat i w 100% go nie rozumiem, ale jakieś rozjaśnienie zawsze sie przyda .

Moje zestawienie sprzetu widocznie rzeczywiscie "nie wyrabia" i zaczynam sie z tym godzić i chyba tak to zostawie. Wiele osób z czego sie ostatnio dowiedzialem tez ma te problemy z UDMA i jakoś żyją. Mi ngrywarka chociaż normalnie nagrywa pod UDMA, gorzej z czytaniem. Ale od tego mam CD-Roma.

Dzięki jeszcze raz wszystkim i oczywiście zachęcam do dalszych spostrzeżeń na temat tej drażniącej UDMy i PIO

CIAPEK jest offline  
Stary 04.04.2003, 19:11   #15
pali
Թ

Ciapek, ale problem nie znika po rozłączeniu CD i nagrywarki z jednego kanału? Próbowałeś tak?

Bo jeśli rozłączysz, sprawdzisz kable, płytę główną (zobacz czy biosu do niej nie ma nowego, to się zawsze opłaca) i OS, a problem z odczytem będzie dalej - to możesz śmiało walić z tym do serwisu.
pali jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: