![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.07.2004
![]() |
Flash BIOS-u LG GCE-8520B
Mam problem z nagywarką. Przy ładowaniu systemu pojawia się autodetect secondary master, lecz nie znajduje nagrywarki. Wciskam Esc i dopiero łąduje się system. Niestety nie widzi nagrywarki, nie można wysunąć nawet tacki napędu. Nie wiem czy to uszkodzenie BIOsu. Sprawdzałem połączenia i wszystko w porządku. Może należy flaszować BIOS nagrywarki, jest to trudne? No i jeszcze jedno. Nero info tool nie pokazuje mi pod jaki port mam podpiętą nagrywarkę. Jak mogę to rozpoznać, z tego jestem jeszcze "zielony". Będę wdzięczny za wszelkie propozycje.
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
Masz tylko jeden napęd czy więcej?Jeśli więcej to sprawdź ustawienia trybu master i slave w napędach.Co się zaś tyczy fleshowania biosu to odwiedź stronę http://pl.lgservice.com i poszukaj w device driver odpowiedniego biosu i programu wraz z opisem jak fleshować.Jednak postaraj się najpierw sfleshować swój bios.Tak na wszelki wypadek.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.07.2004
![]() |
Mam tylko jeden napęd. Niestety na stronie LG nie ma plików z aktualnym biosem. Znalazłem na stronie cdrinfo.pl. Czy mogę użyć mtkflash działąjącego pod dosem?
|
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mktflash nie dziala ze spawrkami lg (jak mnie pamiec nie myli)
potrzebujesz programu od lg postprawdzaj czy jest prawidlowo nagrywarka podlaczona - tasma danych, zasilanie... jak nic nie da to wez ja odlacz i podepnij do innego kompa (np kolegi) - jak i tam nie pojdzie to do serwisu z nia a jesli to nie spawara to podepnij inny naped w to miejsce (zeby sprawdzic czy mobo/tasma nie sa uszkodzone) |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
Można użyć mktflash ale najlepiej programu fleshującego ze strony lg
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Stary użytkownik