![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.07.2004
![]() |
GCE-8400B jakiego najnowszego biosa?
witam/. mam nagrywarke lg GCE-8400B wgralem sobie wczoraj biosa 1.03, siem ze jest 1.04, i nawet 1.12 jednak wiem ze chyba 1.04 i wyzsze, to sa jakies specjalne. czy ja do zwyklej vGCE-8400B moge wgrac n.p. biosa v.1.12, i wszystko bedzie dzialac poprawnie? bardzo prosze o info. staralem sie wyszukac cos na ten temat jednak nigdzie nie znalazlem konkretnych informacji, a niechce czegos uszkodzic...
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Temat był omawiany i jeśli przeszukasz archiwum, znajdziesz wiele wzmianek.
Firmware 1.12, od nagrywarki robionej przez LG dla IBM, udostępnia funkcje niedostępne we wszystkich innych wersjach: obsługę Ultra DMA 33 i zapis pakietowy w formacie Mount Rainier. Z nowym firmware'm działa bez problemu, mimo tego, że podobno dostosowany jest on tylko do wersji 8400 z buforem 2MB. Jednak w nagrywarkach z buforem 8 MB też działa dobrze. W zamian tracisz jedną diodę - działa tylko jedna dioda, sygnalizująca i zapis, i odczyt. Niestety, firmware ten nie poprawia ogólnej "wybredności" nagrywarki, która na bardzo nielicznych płytach rozpędza się do 40x przy zapisie. Na większości płyt ma się dużo szczęścia, jeśli nagrywarka osiągnie 32x.
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.07.2004
![]() |
bardzo ci serdecznie dziekuje. mam jakies ogolne problemy z ta nagrywarka, wiec sproboje. co do wybrednosci znam ten problem... ale jakos zyje... moze w przyszlosci sie zmieni sprzet... bardzo serdecznie ci dziekza odpowiedz, tym bardziej ze jak piszesz pojawialy sie tego typu pytania. niestety ja nie znalazlem - widac za malo szukalem. to niebawem uciekam flashowac ta lg. pozdrawiam serdecznie.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Tryb UDMA 33, udostępniany przez firmware 1.12, rozwiązuje często problemy z interfejsem IDE, więc jeśli doświadczałeś kłopotów ze współpracą z innym urządzeniem na tym samym kanale, dużym obciążeniem procesora, itd., to nowy firmware powinien pomóc.
Niestety, nagrywarka ta ma tę brzydką przypadłość, że większości współczesnych płyt nie potrafi dobrze nagrać z maksymalną prędkością, i nie dość, że nie osiąga maksymalnej prędkości, to jeszcze często ją obniża w czasie zapisu, i koniec płyty zapisuje z prędkością 20x a nawet 16x. Niektóre płyty wręcz nagrywa od początku do końca z prędkością 16x w trybie CLV. Jeśli doświadczasz takich kłopotów, to "ten typ tak ma". Kaprysy tej nagrywarki i niemożność zdobycia płyt, które ona lubi, skłoniły mnie do zakupu Lite-On'a.
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.05.2004
![]() |
Mam ten model i wgrywałem nowe biosy ze strony LG ale na najnowszym wogule mi nie działała pod windom a na pozostałych(powyrzej 1.1) mam problemy z nazwami płyt tz. czesto zostaje nazwa poprzednich płyt chodz w cdrw byo juz kilka innych ale nie na kazdej płycie tak sie dzieje.
|
![]() |
![]() |
|
|