![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.02.2003
![]() |
Gdzie naprawic Teaca???? HELP
Mam Teaca 24x i od paru dni niszczy mi płyty. Podobno padła optyka. Nie znam się na tym i nawet nie wiem jak to sprawdzić. Aha, czasem mam komunikat o problemie z fiksacją przy zamykaniu sesji. Bardzo proszę o pomoc.
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Czas na czyszczenie diody optycznej lasera...
![]() jak to nie pomoże to zanieść do serwisu...
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.02.2003
![]() |
Hmm, a jak (czyli czym
czyścić to coś najlepiej (najbezpieczniej?)?
|
|
|
|
|
#4 |
|
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Myślę, że naprawa jest nieopłacalna. Cena ok. 50zł. Gwarancja 1 miesiąc. Jak Ci padnie na gwarancji to i tak najczęściej zwracają pieniądze. 8)
|
|
|
|
|
#5 | |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet....2002/561.php3 Ja czyściłem patyczkiem z watą ,leciutko!!! bez żadnych płynów...!!! .........................
|
|
|
#6 |
|
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Zabrydzenia z kurzu mozesz sprobowac usunac sprezonym powietrzem. Jeden pojemnik kosztuje kilka-kilkanascie zlotych i dostaniesz go w sklepie elektronicznym. To jest metoda bezdotykowa czyli najbezpieczniejsza. Jesli jednak zabrudzenia sa wieksze bedziesz musial uzyc patyczka z wata (ja stosuje paleczki higieniczne) nasaczona alkoholem etylowym, czyli zwyklym spirytusem (bron Boze jakis salicylowy czy jeszcze gorzej perfumy - znam takich magikow
).Ta metoda pozwala usunac wlasciwie kazde zabrudzenie. Ale uwaga - jesli soczewka jest zrobiona z tworzywa sztucznego, a nie ze szkla moze byc nieciekawie. W takim wypadku pozostanie ci woda destylowana (!). Chyba ze jestes pewny ze ten rodzaj tworzywa nie wchodzi w reakcje z alkoholem. Musisz jednak pamietac ze woda paruje o wiele dluzej niz alkohol wiec po calej zabawie w czyszczenie musisz odczekac dosc dlugo by miec pewnosc ze wszystko jest zupelnie suche. Na sam koniec dodam tylko ze samo czyszczenie nalezy wykonac mozliwie delikatnie, unikajac wiekszego nacisku na elementy optyki. Uchroni Cie to przed ewentualnym rozkalibrowaniem tego bardzo precyzyjnego i delikatnego ukladu. Powodzenia
Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 16.02.2003 o godz. 23:00 |
|
|
![]() |
|
|