![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.01.2004
![]() |
Witam
Moj problem polega na tym ze po nagraniu KAŻDEJ plyty mam zolte kwadraciki w Nero CDSpeed + ostatni kwadracik czerwony (rowniutko 0,11%), przez to plyty ktore nagrywam nie daja sie odczytac w innych napedach niz moj (sprawdzalem kilka roznych m.in. nagrywarki LG,LiteOn,Toshiba,DVD LG,DVD LiteOn i nagrywarka DVD LiteOn411S). Zaden z tych napedow nie zgral na HDD ani jednej plyty nagranej na mojej nagrywarce. Zgrywanie zatrzymuje sie przy koncu plyty. Moja nagrywarka to LiteOn 52327S z biosem QS0C. WinXP+ASPI z Nero. DMA itp. wlaczone i wogole zastosowalem sie do wszystkich rad z tego forum. Te zolte i czerwony kwadrat pojawiaja sie przy KAŻDEJ predkosci nagrywania (testowalem od x8 do x40) i na KAŻDEJ plycie (testowalem 5 roznych plyt: TDK, Verbatim, Hawk, Esperanza, Princo, Dysan, Samsung i jeden LG). Dlaczego moja nagrywarka ostatni kwadracik robi nieczytelny (czerwony) Uszkodzenie sprzetowe? Bios do kitu? Napewno winą nie jest zbyt wysoka predkosc nagrywania i niskiej jakosci plyty. Doradzcie cos!!!
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 13.12.2003
![]() |
Witam jeśli chodzi o czerwony kwadracik to pojawia się on przy nagraniu płyty metodą Track-At-Once (TAO) oraz, że sesja nie została zamknięta. Przy metodzie zapisu DAO nie ma tego kwadracika. Co do żółtych kwadratów i nieczytelnej płyty to podejrzewam, że została uszkodzona korekcja błędów nagrywarki. W moim przypadku spotkałem się z tym przy nagrywarce LG GCE-8400B nagrywała płyty dobrze ale jak chciałęm daną płytę uruchomić w innym napędzie kończyło to się częściowym niepowodzeniem, bo nie wszystkie dane mogłybyć skopiowane z nagranej płyty. Polecam jeszcze test jakośći CD w Nero CDSpeed i sprawdzenie ilości błędów C2 jak ilość będzie znaczna należy oddać nagrywarkę do servisu o ile posiadamy jeszcze na nią gwarancję. Ja oddałem i dostałem nową
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
U mnie czerwony kwadracik pojawia sie takze przy nagrywaniu Disc-At-Once i przy zamknietej plycie. I to jest wlasnie problem. Wlasnie tym trybem najczesciej nagrywam plyty. Zawsze jest to dokladnie 0,11%. Myslalem ze to moze od tego ze za duzo laduje na plyte, wiec nagralem pare plyt tak ok. 650MB i to samo bylo, a nagrywalem je trybem DAO.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
A sprawdzałeś jak wygląda test jakośći CD w Nero CDSpeed jak tam jest dużo błędów C2 to definitywnie do reklamacji. Jak jest kilka na świeżo nagranej płycie to już sam nie wiem.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Zrobilem wlasnie testy jakosci w Nero. Testowalem 6 plyt ktore mialy bardzo podobne wyniki, oto one:
Bledy C1: Całość:261273 Maximum: 39117 Średnio:47,20 Bledy C2: Całość: 57914 Maximum: 56919 Średnio: 10,46 Nie znam sie na tym, co myślicie o tych wynikach ? Dodam ze na mojej nagrywarce te plyty sie odczytuja, tylko na innych nie. |
|
|
|
|
#6 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
Zrobiłem testy w KProbe. Oto wyniki tej samej płyty co podawałem wyniki z Nero CDSpeed.
Ostatnio zmieniany przez ofu007 : 02.02.2004 o godz. 20:35 |
|
|
|
|
#8 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Ofu007 ...bardzo kiepsko wręcz tragicznie .
Test zrób w Kprobe zapisz w formacie .png i załącz tutaj.
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 02.02.2004 o godz. 12:21 |
|
|
|
|
#9 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zrob test kprobe i wrzu wykres - nero moze sie mylic i raportowac bez potrzeby bledy zaraz na poczatku plyty
ale i tak cos jest nie tak, bo nawte jesli odejmiemyod calosci c2 jego maksimum (ktore moze wynikac z ww bledu) to powinnismy miec ZERO, a jednak cos jest i to duuuzo
|
|
|
|
|
#10 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jezeli podobny obraz uzyskujesz na roznych plytach i przy roznych predkosciach to niestety - serwis
ten wykres jest tragiczny ![]() btw - jak po tescie klikniesz ikonke dyskietki w kprobe to nie musisz przechwytywac ekranu - sam zapisze ladny wykresik, taki jak czest widzisz tu na forum (jeszcze spyta, ktore okna )
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za info o ikonce dykietki, ja użyłem IrfanView do screen'a .
![]() Takie wykresy mam na różnych płytach i prędkościach od x8 do x40 .Trudno, nagrywarke mam dopiero 2 tygodnie a ma 24 miesiace gwarancji. Jutro z nią lece do serwisu. Dzięki wszystkim za pomoc !!!! |
|
|
![]() |
|
|