![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
podkrecanie lasera w LG CED8120b
wlasnie sie zabralem za rutynowe czyszczenie mojej spawarki i na glowicy optcznej znalazlem potencjometr - zdaje sie ze do ustawiania mocy lasera
sie zastanawiam czy to by cos dalo bo spawara ma jusz ponad 3 lata i wiekszosc plyt musze palic x4 bo inaczej robi toto kupe bledow - podejzewam ze laser sie zuzyl inna sprawa - jak sprawdzic w domowych warunkach taka spawarke czy to napewno to |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Jeteś pewny że to od mocy lasera...niewydaje mnie się...
|
|
#3 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Kiedys ktos mi mówił ze ta sróbka powoduje przyspieszenie napedu - pewnie chodzi o predkosc obrotowa silnika. I w ten sposób pzerobił 40x na 50x jakis cdrom LG - ale to trzeba delikatnie tyle ze tknac podobno to tylko takie info od znajomego.. |
|
|
|
|
#4 |
|
Gość
|
Po tej operacji twoja nagrywarka powinna czytac/zapisywac lepiej ALE duzo szybciej odmowi ci posluszenstwa czytaj szybciej padnie.
|
|
|
#5 |
|
Forumator
![]() |
spawara jest i tak na straty a chce w koncu palic troche szybciej niz x4
co do predkosci - to napewno nie to - sruba jest przy laserze |
|
|
|
|
#6 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
Jesli tak to pewnie zeczywiscie jest to potencjometr - jesli CI nie zależy to mozesz krecic ale ostrożnie - decyzja należy do Ciebie w końcu to Twój sprzecior.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Laser, ty to masz ciężkie życie, znowu cię chcą podkręcać, jak ty to przeżyjesz !
|
|
#8 | |
|
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
Takie jest jush mój żywot - ludziom ciagle mało - zaraz eXploduje !! Jade jush na 300% normy / jestem jesze po imprezie wiec ... / APELUJE O LITOŚĆ rozwage i umiar przy kreceniu 8) PS: Niektórzy sa tak dobrzy i czasami mnie czyszcza tylko potem lecze kaca przez kolejnych kilka płytek / metanol dobrze mi nie robi / Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 04.02.2003
![]() |
Jeśli ten potencjometr znajduje się na głowicy z laserem to na 99% służy on do podkręcania mocy lasera. Czytałem gdzies ze gdy przekręci sie go o jakies 1-2 stopnie (w którą stronę nie wiem-sam musisz sprzwdzić) to można "odświerzyć" napęd o jakieś 1-2 lata!!!!
|
|
|
|
|
#10 |
|
Kitty loves Agit! =^_^=
Data rejestracji: 25.11.2002
![]() |
Jesli ten potencjometr sluzy rzeczywiscie do ustawiania mocy to poprzez zwiekszenie jego mocy nagrywarka powinna lepiej zaczyac nagrywac, np. na plytach ktorych do tej pory nie chciala lub nie widziala. Oczywiscie nie mozna przesadzic, przesuwaj w milimetrowym proporcjach i sprawdzaj czy cos sie zmienilo. Troszke skroci to zywotnosc lasera, bo bedzie teraz mocniej palil.. ale chyba warto
=^.^= Pioneer DVR-A06, Plextor 4824TA, Toshiba SD-M1612 Sometimes in the dark, When I close my eyes, I dream of you... If I could fly across this night, Faster than the speed of light... i would be with you |
|
|
|
|
#11 |
|
Forumator
![]() |
spawara po przerobce - przekrecilem toto o grubosc ostrza malego srubtaka i chyba pomoglo - jakos lepiej odczytalo mi porysowana plytke, plyta wypalona x12 (akoss z indeksem x48) cala zielona
|
|
|
|
|
#12 |
|
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
z doswiadczenia podkrecacza audio laserow:
dlugo to to nie pociagnie. Podkrecilem minimalnie w mojej wiezyczce pociagnala dwa miesiace. Pozniej laser kaput. Pisalem o tym jakis czas temu. Co prawda mam przypuszczenia, ze ten laser podkrecili mi juz kiedys w serwisie jak kazalem go wymienic:cool: Ale pewnie kazdego sposobu warto sprobowac jak spawarka juz na straty
|
|
#13 | |
|
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
Cytat:
A był taki mondry i doświadczony
|
|
|