![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.07.2004
![]() |
Jaki napęd kupić?
Witam,
Przymierzam się do zakupu combo do laptopa. Mogę kupić następujące modele: QUANTANA STORAGE Inc.: SBW-161 SBW-242B Sony(Liteon?) CRX830E Co wybrać? Pozdrawiam Darkstorm741 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Dobra, nikt się nie pali a laptopy to moja działka...
Po pierwsze firma nazywa się troche inaczej- Quanta Storage Inc (zwykle podają ich napędy jako QSI) i produkuje napedy optyczne od kilku lat ( 3 czy coś)- wcześniej zajmowała sie raczej zabawkami dla firm- DAT, napędy magnetooptyczne itp. Nie ma wielu testów więc trudno coś powiedzieć ale generalnie to robią poprawne ale średnie napędy z tego co słyszałem. Jedyne do czego się na pewno nie nadaja to do kopiowania gier- z korekcją EFM to u nich raczej kiepsko. W stanach są bardziej popularne (to amerykańska firma) a w PL były dostępne przez jakiś czas w laptopach firmy Gericom i może jeszcze w jakichś składakach- generalnie w tanim sprzecie. Potem Gericom zastapił QSI Samsungami. Co do tego pseudo-Sony to jest to OEM Lite-ONa SOSC-2483K lub LSC-24082K (obecnie raczej tego pierwszego) no i z tego co słyszałem jest dość dobry. Ja bym wziął Lite-ONa ale raczej na zasadzie zaufania do firmy która, co by nie mówić, robi dobre napędy- bo dokładnych informacji brak. Z racji tego, że QSI stosowane w najtańszych notebookach i że firma jest nowa w biznesie, śmiem wnioskować, że nie jest to klasa światowa. Sorry, że tak niekonkretnie ale to wszystko co wiem. Mam nadzieję, że pomogłem. |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.07.2004
![]() |
Dzięki za info. Szukałem w sieci - ale nic konkretnego nie zanlazłem - możesz podać jakiś link z recenzją (tylko nie do strony producenta)?
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
Ze stacjonarnych znalazłem to:http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...=9486&PageId=0 i to: http://www.cdfreaks.com/article/138 Co do testów wersji notebookowych to sie ich niestety nie robi ![]() SBW-161 jest juz raczej stary (x16) więc bym go sobie darował. Co do SBW-242B to ma identyczne parametry jak Samsung SN-324B tzn odczyt i zapis CDR x24, DVD x8 i CDRW x10. Podejrzewam, że to ten sam chipset a co do Samsunga to niestety jest beznadziejny- słaby chipset, kipska korekcja i dużo błędów przy wyższych prędkościach (o ile można to powiedzieć o nagrywaniu max x24). LiteON jest duzo nowszy- widac to po obsłudze CDRW x24 (czyli US a nie HS) Poza tym obsługuje SMARTBURN- dostosowuje prędkośc do jakości nosnika. |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.03.2005
![]() |
QSI to firma Tajwańska. Mam model SBW-241 w laptopie HP nx 9010 - podstawowy problem polega na tym, że z max. szybkością (x24) nagrywa tylko niektóre markowe płyty (np Verbatim Data Life Plus) - a 90% płyt dostępnych na rynku wypala bezbłędnie tylko z prędkością 8x. Poza tym o.k.
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.03.2005
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.03.2005
![]() |
witam.
ja mam w laptopie maxdaty SBW-242B. fakt korekcja kiepska [do gier uzywam liteona 40x12x48 u obudowie usb], moze to normalne w laptokach - dosc mocno sie grzeje ale mi styka.update firmware odpada [bylo cos-gdzies na forum] |
![]() |
![]() |
|
|