Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.03.2005, 11:16   #1
darkstorm741
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.07.2004
darkstorm741 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jaki napęd kupić?

Witam,

Przymierzam się do zakupu combo do laptopa. Mogę kupić następujące modele:

QUANTANA STORAGE Inc.:
SBW-161
SBW-242B

Sony(Liteon?)
CRX830E

Co wybrać?

Pozdrawiam

Darkstorm741
darkstorm741 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.03.2005, 23:09   #2
downloads
Wymiatacz

Data rejestracji: 07.01.2005
downloads zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dobra, nikt się nie pali a laptopy to moja działka...
Po pierwsze firma nazywa się troche inaczej- Quanta Storage Inc (zwykle podają ich napędy jako QSI) i produkuje napedy optyczne od kilku lat ( 3 czy coś)- wcześniej zajmowała sie raczej zabawkami dla firm- DAT, napędy magnetooptyczne itp.

Nie ma wielu testów więc trudno coś powiedzieć ale generalnie to robią poprawne ale średnie napędy z tego co słyszałem. Jedyne do czego się na pewno nie nadaja to do kopiowania gier- z korekcją EFM to u nich raczej kiepsko. W stanach są bardziej popularne (to amerykańska firma) a w PL były dostępne przez jakiś czas w laptopach firmy Gericom i może jeszcze w jakichś składakach- generalnie w tanim sprzecie.

Potem Gericom zastapił QSI Samsungami.

Co do tego pseudo-Sony to jest to OEM Lite-ONa SOSC-2483K lub LSC-24082K (obecnie raczej tego pierwszego) no i z tego co słyszałem jest dość dobry.

Ja bym wziął Lite-ONa ale raczej na zasadzie zaufania do firmy która, co by nie mówić, robi dobre napędy- bo dokładnych informacji brak.

Z racji tego, że QSI stosowane w najtańszych notebookach i że firma jest nowa w biznesie, śmiem wnioskować, że nie jest to klasa światowa.

Sorry, że tak niekonkretnie ale to wszystko co wiem. Mam nadzieję, że pomogłem.
downloads jest offline  
Stary 04.03.2005, 08:51   #3
darkstorm741
Nowy na forum

Data rejestracji: 26.07.2004
darkstorm741 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za info. Szukałem w sieci - ale nic konkretnego nie zanlazłem - możesz podać jakiś link z recenzją (tylko nie do strony producenta)?
darkstorm741 jest offline  
Stary 04.03.2005, 10:24   #4
downloads
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez darkstorm741
Dzięki za info. Szukałem w sieci - ale nic konkretnego nie zanlazłem - możesz podać jakiś link z recenzją (tylko nie do strony producenta)?
No własnie z tym jest bardzo kiepsko. Są nieliczne testy nagrywarek stacjonarnych ale żadnych laptopowych. Jeszcze kilka informacji- po pierwsze napedy QSI są produkowane i często sprzedawane pod marka ich firmy córki- Nu Technology Inc (powstała w 2003- czyli dobrze pamiętałem).

Ze stacjonarnych znalazłem to:http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...=9486&PageId=0
i to: http://www.cdfreaks.com/article/138

Co do testów wersji notebookowych to sie ich niestety nie robi Musisz założyć, że napędy są podobnej jekości jak stacjonarne- techniczna róznica jest niewielka. Jednak nie polecam eksperymentowania- w tym wypadku Litek wydaje sie byc pewniakiem.

SBW-161 jest juz raczej stary (x16) więc bym go sobie darował. Co do SBW-242B to ma identyczne parametry jak Samsung SN-324B tzn odczyt i zapis CDR x24, DVD x8 i CDRW x10. Podejrzewam, że to ten sam chipset a co do Samsunga to niestety jest beznadziejny- słaby chipset, kipska korekcja i dużo błędów przy wyższych prędkościach (o ile można to powiedzieć o nagrywaniu max x24). LiteON jest duzo nowszy- widac to po obsłudze CDRW x24 (czyli US a nie HS) Poza tym obsługuje SMARTBURN- dostosowuje prędkośc do jakości nosnika.
downloads jest offline  
Stary 04.03.2005, 15:34   #5
scoobie76
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.03.2005
scoobie76 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
QSI to firma Tajwańska. Mam model SBW-241 w laptopie HP nx 9010 - podstawowy problem polega na tym, że z max. szybkością (x24) nagrywa tylko niektóre markowe płyty (np Verbatim Data Life Plus) - a 90% płyt dostępnych na rynku wypala bezbłędnie tylko z prędkością 8x. Poza tym o.k.
scoobie76 jest offline  
Stary 04.03.2005, 16:14   #6
downloads
Wymiatacz

Cytat:
Napisany przez scoobie76
QSI to firma Tajwańska. Mam model SBW-241 w laptopie HP nx 9010 - podstawowy problem polega na tym, że z max. szybkością (x24) nagrywa tylko niektóre markowe płyty (np Verbatim Data Life Plus) - a 90% płyt dostępnych na rynku wypala bezbłędnie tylko z prędkością 8x. Poza tym o.k.
Tak, byłem nieprecyzyjny- QSI jest tajwańskie a NU które produkuje napędy ma siedzibę w USA.
downloads jest offline  
Stary 04.03.2005, 16:36   #7
scoobie76
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.03.2005
scoobie76 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez downloads
Tak, byłem nieprecyzyjny- QSI jest tajwańskie a NU które produkuje napędy ma siedzibę w USA.
Tak, właśnie tak jest - w sumie niepotrzebnie się przyczepiłem...
scoobie76 jest offline  
Stary 19.03.2005, 21:39   #8
mati__1983
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.03.2005
mati__1983 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam.
ja mam w laptopie maxdaty SBW-242B.
fakt korekcja kiepska [do gier uzywam liteona 40x12x48 u obudowie usb], moze to normalne w laptokach - dosc mocno sie grzeje ale mi styka.update firmware odpada [bylo cos-gdzies na forum]
mati__1983 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: