Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.05.2002, 01:13   #1
goan
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.05.2002
goan w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jak zmusic wypalarke do wypalenia jakichs wzorkow?

chodzi mi o to zeby wymusic na wypalarce wypalenia na plycie tego co chemy znaczy np jakiegos wzorku.. czy mozliwe jest wygenerowniae takiego pliku i uzycie jakiegos programu, czy moze da sie jakos zaprogramowc wypalarke spod asemblera... prosze o pomoc
goan jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.05.2002, 05:24   #2
cz
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 03.03.2002
cz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ten temat byl juz przerabiany (jesli dobrze pamietam ktos chcial wypalac cedeki w gwiazdki), tak ze najlepiej bedzie jak sobie poszukasz

bylo tam kilka odpowiedzi i zalozenia teoretyczne wlasnie do jakigos jezyka programowania
cz jest offline  
Stary 10.05.2002, 10:54   #3
goan
Nowy na forum

No tak szybkiej odpowiedzi to sie sie spodziewalem. Dzieki welkie zaraz sobie poszukam ))
goan jest offline  
Stary 10.05.2002, 11:50   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zdaje sie ze zadnych konstruktywnych wnioskow nie bylo.....albo ktos cos tam znalazl i juz sie tu nie pochwalil.
Stary 10.05.2002, 13:34   #5
goan
Nowy na forum

zgadza sie niestety nic tam nie ma no ale moze ktos cos wie na temat kodowania danych na nosniku albo o dostepie do rejestrow... albo o czymskolwiek...
goan jest offline  
Stary 10.05.2002, 14:39   #6
grzeniu
XV1100

grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Byl taki news na cdrinfo z 12.04. autor Misiek4 - cytuje:

" Plotki o nowej nagrywarce Yamahy - Misiek4

W sieci krążą plotki jakoby najnowszy model nagrywarki firmowanej przez firmę Yamaha umożliwiał zapis płyt CDR z prędkością x48, płyt CDRW z prędkością x24 oraz odczyt płyt CD z prędkością x52. Dodatkowo nagrywarka ma umożliwiać zapis płyt audio w trybie Audio Master Quality Recording z prędkością x8. Nowością ma być technologia DISK@TATOO umożliwiająca tworzenie znaków graficznych na płytach CDR (przy użyciu lasera nagrywarki)."
Byc moze Misiek4 moglby dopowiedziec ci cos wiecej na ten temat albo jakos nadac kierunek dalszych poszukiwan. Paru ludzi na tym forum na pewno byloby ciekawych efektow twoich poszukiwan.
Stary 10.05.2002, 23:02   #7
Misiek4
____

Data rejestracji: 26.05.2000
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Nie plotki tylko fakty Grzeniu - słabo czytasz: http://www.cdrinfo.pl/njusy/cebit2002/yamaha.php3

Pozdrawiam
Misiek4
Misiek4 jest offline  
Stary 10.05.2002, 23:41   #8
grzeniu
XV1100

Cytat:
Misiek4 (10-05-2002 23:02):
Nie plotki tylko fakty Grzeniu - słabo czytasz: http://www.cdrinfo.pl/njusy/cebit2002/yamaha.php3

Pozdrawiam
Misiek4
To fakt - teraz przekonalem sie na wlasne oczy :-) Ten artykul jakos umknal mojej uwadze, a tamten przeze mnie cytowany widocznie byl wczesniejszy i jeszcze bylo to w sferze plotek, zreszta ja tylko cytowalem twoje slowa. To zreszta malo istotne, wazniejsze byloby sie dowiedziec czy do takich bajerow niezbedna jest ta nowa technologia Yamahy, czy tez jest to do zrobienia na naszych obecnych sprzetach. O ile mnie pamiec nie zawodzi, ktos wczesniej mowil, ze cos takiego mial zrobic na prace dyplomowa z czego wnioskuje ze jest to mozliwe. Niestety nikt (chyba ) tutaj tego nie wie.
Stary 11.05.2002, 00:08   #9
goan
Nowy na forum

ja to np. mam tak ze jak to zrobie to mam zaliczenie przedmiotu.. koles sobie tak wymyslil wiec to jest mozliwe chyba... ale ja sie do tego zabrac... phi... jak dotad zbytni mnie nie interesowaly takie sprawy ale moze ja wiem wygenerowac obraz i go bez przekodowywania wypalic czy to jest mozliwe? Czy zawsze dane sa kodowane... bo taki plik to mozna wykombinowac zeby mial te zera i jedynki ale czy tam tam dochodza jeszcze dodatkowe dane.... moze wiecie? bojest chyba mozliwosc np zrzucenia identycznego obrazu bit po bicie z plytki... wiec mozna i w druga strone chyba...
goan jest offline  
Stary 11.05.2002, 01:50   #10
SoBal
Były user

Data rejestracji: 08.04.2002
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
re
będą to tylko teoretyczne rozważania, oparte na strzępach informacji i legendach ludowych, wszelkie uzupełnienia mile widziane.
1) OBIŁO mi się o uszy, kiedyś gdy szukałem informacji o zabezpieczeniach, iż z pośród wielu zabezpieczeń na rynku jedno jest w praktyce nie do obejścia (tages jest, kwestia czasu i nowych sterowników) mianowicie program sprawdzał odległości FIZYCZNE na płycie pomiędzy kolejnymi ścieżkami i jeżeli były ok, kontynuował uruchamianie. Pamiętam tylko że zabezpieczenie to było użyte tylko raz do jakiegoś programu, czy to z racji ceny tego rozwiązania czy może niezdloności napędów do odczytu dokładnych odległości - nie wiem.

2) Jako iż kontrola nagrywaki, jeżeli chodzi o ten jeden aspekt jest bardzo ograniczona, wydaje mi się że dokładne kontrolowanie miejsc w których powstaną wzory, nie jest możliwe przy tak niedoskonałym sprzęcie jakim dysponujemy - warunkiem tutaj jest wprowadzenie nowszej generacji układów w nagyrwarkach - co planuje zrobić Yamaha.

3) wypalanie innych wzorów na obecnym sprzęcie jest, hmm możliwe, wystarczy:
a) algorytm modyfikujący pozycję landów i pitów na płycie i uwzględniający różnice między nagrywarkami i nosnikami jeżeli chodzi o spin sciezki na cdr.
b) dao-raw
c) dużo wiedzy i szczescia

4) napisz do Yamahy i zaproponuj im beta-testy softu a my im je zrobimy

5) podkreślam stronę czysto teoretyczną mojej wypowiedzi, jest już cholernie późno i trudno mi się po juwenaliach myśli
Stary 12.05.2002, 00:54   #11
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
SoBal2k2 - odnośnie punktu 1 to ja o tym gdzieś czytałem.
Stary 12.05.2002, 18:36   #12
Crypter
Bywalec

Data rejestracji: 27.04.2002
Crypter zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Fajnie jakby cos takiego bylo mozliwe ;] A moze juz jest? Kto wie...
Crypter jest offline  
Stary 13.05.2002, 00:18   #13
SoBal
Były user

Data rejestracji: 08.04.2002
SoBal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pedros, sprecyzuj, co to ma być:
SoBal2k2 - odnośnie punktu 1 to "JA" o tym gdzieś czytałem.
SoBal2k2 - odnośnie punktu 1 to ja TEŻ o tym gdzieś czytałem.
która odpowiedź dobra ?
greetz
Stary 13.05.2002, 11:29   #14
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Qrczę - nie mogę sobie teraz przypomnieć gdzie czytałem, ale kiedy po raz pierwszy natknąłem się na SD2 (którego mój ówczesny LG 12x nie mógł skopiować) to zacząlem najpierw kopać w literaturze i sieci o zabezpieczeniach.
I właśnie wtedy (w jakiejś książce chyba) natknąłem się na informację, że gdzieś tam próbują zrobić zabezpieczenie płyt opierające się na pomiarze (kontroli) odległości kątowej pomiędzy początkiem i końcem zapisu.
Może było o tym na CDRinfo ? Nie pamiętam.
Wiadomo - każda nagrywarka wypali inaczej, moooże któraś "trafi" przez przypadek.

Więc chodziło mi o to: ja TEŻ słyszałem to co Ty

Twoje uprawnienia: