Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.04.2003, 18:43   #1
ader2
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.04.2003
ader2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
bios nagrywarki

Witam mam nagrywarke liteona24x chce w nim zaktualizowac biosa popralem najnowszy bios z www.liteonit.com.Rozpakowalem plik zip jest tam pliczek z rozszerzeniem exe nie ma zadnej instrukcji wiec nie wiem jak to mam wgrywac mam windowsa xp
PS na stronie przy tym biosie pisalo windows wiec chyba trzeba to wgrac z wina ale nie wiem jak a nie chce spawary spierdzielic
ader2 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.04.2003, 18:45   #2
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
CZEGO nie chcesz zrobić z nagrywarką?
puch jest offline  
Stary 22.04.2003, 19:29   #3
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

puch.. nie slyszales tego nigdy? inaczej zepsuc(ladnie to ujmujac)
Stary 22.04.2003, 19:54   #4
puch
Forumator

To nie można tak od razu? Jestem przeciwnikiem publicznego używania słów PUZO.
puch jest offline  
Stary 22.04.2003, 20:02   #5
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Re: bios nagrywarki

Cytat:
ader2 napisa***322;(a)
Witam mam nagrywarke liteona24x chce w nim zaktualizowac biosa popralem najnowszy bios z www.liteonit.com.Rozpakowalem plik zip jest tam pliczek z rozszerzeniem exe
dwukliknij lewym klawiszem myszy w niego i popatrz co się dzieje

przedtem przeczytaj
pali jest offline  
Stary 22.04.2003, 21:44   #6
ader2
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.04.2003
ader2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
I jeszcze jedno pytanko czym sie rozni zwykly bios od biosu OEM ?
ader2 jest offline  
Stary 22.04.2003, 21:53   #7
pali
Թ

pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
ader2 napisa***322;(a)
I jeszcze jedno pytanko czym sie rozni zwykly bios od biosu OEM ?
Bios OEM jest przeznaczony dla nagrywarek sprzedawanych w wersji OEM.

Co to jest OEM - klik

Ty trafiłeś zapewne w ten 1%
pali jest offline  
Stary 23.04.2003, 01:04   #8
pali
Թ

Cytat:
pali napisa***322;(a)
Bios OEM jest przeznaczony dla nagrywarek sprzedawanych w wersji OEM.

Co to jest OEM - klik

Ty trafiłeś zapewne w ten 1%
Coś mi się wydaje, że sprawa jest bardziej zagmatwana niż opisuje to wskazany przeze mnie artykuł. Producenci przez wersję OEM rozumieją co innego niż my, klienci polskich sklepów.

Oto fragment z readme do biosu LG GCE 8481B:

This upgrade is not designed for drives manufactured HP, IBM, Compaq, Dell or any other OEM
{Original Equipment Manufacturer} customers, please contact the OEM for all firmware updates
and support for your OEM drive.
pali jest offline  
Stary 23.04.2003, 09:53   #9
puch
Forumator

To trochę Off Topic, ale...

OEM to Original Equipment Manufacturer. Spotykałem się z różnym użyciem tego terminu także na tzw. obszarze anglojęzycznym - ale generalnie chodzi o to, że firma X produkuje dla firmy Y, i jest to potem sprzedawane nie pod nazwą faktycznego, pierwotnego producenta, tylko tego drugiego, Y. Przykładowo, jeśli LG robi napęd dla Dell'a, to z chwilą zamontowania w komputerze Dell jest to napęd Dell'a, i Dell jest za niego całkowicie odpowiedzialny - za dostarczenie Biosów, sterowników, posprzedażną obsługę klienta, itd.

Oczywiście urządzenia w wersji OEM dostarczane są zarówno do wielkich producentów, takich jak HP/Compaq, IBM, Dell czy Siemens, jak i do małych sklepów, zajmujących się montażem komputerów z części.

Zasadniczo jednak założeniem producentów jest to, że wersje OEM w ogóle nie powinny trafiać do sprzedaży detalicznej!!! One są przeznaczone do montażu w komputerze w sklepie i w ogóle nie powinny trafiać do ręki indywidualnego odbiorcy.

Niedawno miałem taką historię z kartą dźwiękową SB Live 5.1 Digital. Kupiłem w sklepie, oczywiście OEM - i w domu odkryłem, że karta, wbrew temu, co SB napisało na swoich stronach www, nie ma sterowników emulujących tryb DOS. Ściągnąłem od nich najnowsze sterowniki do SB Live 5.1 Digital - i odmówiły instalacji, twierdząc, że to nie ten sprzęt. Zacząłem więc szukać po numerze modelu: SB 0220. Okazało się, ku memu absolutnemu zdumieniu, że SB nie produkuje w ogóle takiej karty! Czyżby podróbka? Ale za ładnie, za "prawdziwie" wyglądała na podróbkę. Wpisałem w google SB 0220 i zostałem skierowany na... forum dyskusyjne firmy Creative (czyli SB). A tam... niemal roi się o pytań z problemem dokładnie takim samym jak mój - kupiłem SB 0220 - i nie mogę ściągnąć do niej sterowników ani niczego.

I odpowiedź kogoś z firmy Creative:
Karta wspierana przez nas, też sprzedawana jako Live 5.1. Digital, ma symbol SB 0100. SB 0220 to wersja OEM karty Live 5.1 Digital, przeznaczona dla firm montujących komputery a nie do sprzedaży detalicznej, i w najmniejszym stopniu nie wspierana przez nas. Nowe sterowniki, itd., powinien dostarczyć sprzedawca. Kropka.

Wydrukowałem to, zaniosłem do sklepu, dziwowali się (tak, jakby o tym nie wiedzieli - może nie wiedzieli, może udawali), ale pieniądze oddali.

Potem w gablocie w MediaMarkt widziałem wystawioną Live 5.1 Digital - w wersji "foliowanej" - raz była to SB 0100, raz SB 0220. Sprzedawali, pod tą samą nazwą, dwa różne produkty (różnią się one od siebie nie tylko symbolem, ale także fizycznie!, no i oczywiście oprogramowaniem i wsparciem producenta.)

Co Wy na to?

Parę lat temu karty graficzne ATi w folii, przeznaczone do montażu w komputerach, też różniły się - fizycznie - od kart pudełkowanych, poza tym, że miały skromniejsze oprogramowanie (nie pamiętam już dokładnie, czym - chyba pamięcią i były wolniej taktowane).
puch jest offline  
Stary 23.04.2003, 10:14   #10
pali
Թ

Cytat:
puch napisa***322;(a)

Zasadniczo jednak założeniem producentów jest to, że wersje OEM w ogóle nie powinny trafiać do sprzedaży detalicznej!!! One są przeznaczone do montażu w komputerze w sklepie i w ogóle nie powinny trafiać do ręki indywidualnego odbiorcy.
Ano własnie. Ja dotychczas byłem przekonany, że OEM i np. box róznią się tylko prawnie, no i np. pudełkiem, instrukcją itd. Pudełko niepotrzebne skoro producent to montuje.

Okazuje się, że bywa inaczej, trzeba uważać.

PS Ja osobiście dotychczas z róznic OEM i reszta zauważyłem tylko, że produkty Logitech mają logo OEM czarne, a boxowane mają w logo elementy zielone

Ostatnio zmieniany przez pali : 23.04.2003 o godz. 10:16
pali jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: