![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.04.2003
![]() |
bios nagrywarki
Witam mam nagrywarke liteona24x chce w nim zaktualizowac biosa popralem najnowszy bios z www.liteonit.com.Rozpakowalem plik zip jest tam pliczek z rozszerzeniem exe nie ma zadnej instrukcji wiec nie wiem jak to mam wgrywac mam windowsa xp
PS na stronie przy tym biosie pisalo windows wiec chyba trzeba to wgrac z wina ale nie wiem jak a nie chce spawary spierdzielic |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
CZEGO nie chcesz zrobić z nagrywarką?
|
![]() |
![]() |
#3 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
puch.. nie slyszales tego nigdy? inaczej zepsuc(ladnie to ujmujac ![]()
#4 |
Forumator
![]() |
To nie można tak od razu? Jestem przeciwnikiem publicznego używania słów PUZO.
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Re: bios nagrywarki
Cytat:
przedtem przeczytaj |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.04.2003
![]() |
I jeszcze jedno pytanko czym sie rozni zwykly bios od biosu OEM ?
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Թ
Cytat:
Co to jest OEM - klik Ty trafiłeś zapewne w ten 1% ![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Թ
Cytat:
Oto fragment z readme do biosu LG GCE 8481B: This upgrade is not designed for drives manufactured HP, IBM, Compaq, Dell or any other OEM {Original Equipment Manufacturer} customers, please contact the OEM for all firmware updates and support for your OEM drive. |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
![]() |
To trochę Off Topic, ale...
OEM to Original Equipment Manufacturer. Spotykałem się z różnym użyciem tego terminu także na tzw. obszarze anglojęzycznym - ale generalnie chodzi o to, że firma X produkuje dla firmy Y, i jest to potem sprzedawane nie pod nazwą faktycznego, pierwotnego producenta, tylko tego drugiego, Y. Przykładowo, jeśli LG robi napęd dla Dell'a, to z chwilą zamontowania w komputerze Dell jest to napęd Dell'a, i Dell jest za niego całkowicie odpowiedzialny - za dostarczenie Biosów, sterowników, posprzedażną obsługę klienta, itd. Oczywiście urządzenia w wersji OEM dostarczane są zarówno do wielkich producentów, takich jak HP/Compaq, IBM, Dell czy Siemens, jak i do małych sklepów, zajmujących się montażem komputerów z części. Zasadniczo jednak założeniem producentów jest to, że wersje OEM w ogóle nie powinny trafiać do sprzedaży detalicznej!!! One są przeznaczone do montażu w komputerze w sklepie i w ogóle nie powinny trafiać do ręki indywidualnego odbiorcy. Niedawno miałem taką historię z kartą dźwiękową SB Live 5.1 Digital. Kupiłem w sklepie, oczywiście OEM - i w domu odkryłem, że karta, wbrew temu, co SB napisało na swoich stronach www, nie ma sterowników emulujących tryb DOS. Ściągnąłem od nich najnowsze sterowniki do SB Live 5.1 Digital - i odmówiły instalacji, twierdząc, że to nie ten sprzęt. Zacząłem więc szukać po numerze modelu: SB 0220. Okazało się, ku memu absolutnemu zdumieniu, że SB nie produkuje w ogóle takiej karty! Czyżby podróbka? Ale za ładnie, za "prawdziwie" wyglądała na podróbkę. Wpisałem w google SB 0220 i zostałem skierowany na... forum dyskusyjne firmy Creative (czyli SB). A tam... niemal roi się o pytań z problemem dokładnie takim samym jak mój - kupiłem SB 0220 - i nie mogę ściągnąć do niej sterowników ani niczego. I odpowiedź kogoś z firmy Creative: Karta wspierana przez nas, też sprzedawana jako Live 5.1. Digital, ma symbol SB 0100. SB 0220 to wersja OEM karty Live 5.1 Digital, przeznaczona dla firm montujących komputery a nie do sprzedaży detalicznej, i w najmniejszym stopniu nie wspierana przez nas. Nowe sterowniki, itd., powinien dostarczyć sprzedawca. Kropka. Wydrukowałem to, zaniosłem do sklepu, dziwowali się (tak, jakby o tym nie wiedzieli - może nie wiedzieli, może udawali), ale pieniądze oddali. Potem w gablocie w MediaMarkt widziałem wystawioną Live 5.1 Digital - w wersji "foliowanej" - raz była to SB 0100, raz SB 0220. Sprzedawali, pod tą samą nazwą, dwa różne produkty (różnią się one od siebie nie tylko symbolem, ale także fizycznie!, no i oczywiście oprogramowaniem i wsparciem producenta.) Co Wy na to? Parę lat temu karty graficzne ATi w folii, przeznaczone do montażu w komputerach, też różniły się - fizycznie - od kart pudełkowanych, poza tym, że miały skromniejsze oprogramowanie (nie pamiętam już dokładnie, czym - chyba pamięcią i były wolniej taktowane). |
![]() |
![]() |
#10 | |
Թ
Cytat:
Okazuje się, że bywa inaczej, trzeba uważać. PS Ja osobiście dotychczas z róznic OEM i reszta zauważyłem tylko, że produkty Logitech mają logo OEM czarne, a boxowane mają w logo elementy zielone ![]() Ostatnio zmieniany przez pali : 23.04.2003 o godz. 10:16 |
|
![]() |
![]() |
|
|