Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.01.2003, 00:03   #1
xlukas18
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.09.2001
xlukas18 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
INCD i MOUNT RAINIER

Zainstalowalem INCD 3.51.91 ze wzgledu na jego obsluge MOUNT RAINIER (tak bylo pisane na forum). Otoz wprawilo mnie w zdumienie szybkosc formatowania plyty do formatu CD-MRW. Na CDRInfo.pl w dzialem MOUNT RAINIER bylo napisane ze trwa to bardzo dlugo, u mnie trwalo to okolo 1 minuty (TEAC CD-W540E). Oczywiscie w opcjach programu bylo zaznaczone FORMAT DISC TO CD-MRW a z tego co czytalem to wlasnie jest foramt MOUNT RAINIER. Sprawdzalem i wszystko dziala jak nalezy, dane moge kopiowac, kasowac itp.
Czy stworzylem plyte w formacie MOUNT RAINIER czy moze "cos innego"??
Z gory dziekuje za odpowiedz.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.01.2003, 00:07   #2
brzuszki
MAJSTER zlotowy
Zlotowicz

Data rejestracji: 23.06.2002
brzuszki niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tak - powodzenia
brzuszki jest offline  
Stary 08.01.2003, 00:09   #3
pepperman
Guru

Data rejestracji: 10.08.2002
pepperman zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
MR formatuje się w tle. nawet mogleś tego nie zauważyć.
pepperman jest offline  
Stary 08.01.2003, 09:12   #4
Electron
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 11.12.2002
Electron zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W Mont Rainier właściwe formatowanie (jak już napisał mój przedmówca) przebiega w tle i trwa dość długo (nie wiem dokładnie ile ale czas jest prawdopodobnie porównywalny do czasu zwykłego formatowania plyty UDF), natomiast ta 1 min poświęcona jest na formatowanie wstępne - tak aby, gdy wyjmiesz płytę z napędu, następny napęd do którego ją włożysz (też z funkcją Mont Rainier) mógł ją odczytać i wznowić formatowanie w przerwanym miejscu (w tle). Tak więc dopóki płyta nie jest sformatowana do końca to każdy napęd do ktorego go włożysz (z Mont Rainierem) będzie ją dalej formatował. Na niesformatowanej plycie można zapisywać dane, ale zauważ, że gdy bezpośrenio po zapisie chcesz ją wyjąc z napędu to napęd nie wypluje ci jej od razu, ale po zwykle kilku minutach - musi po prostu doformatować ten kawałek co zapisał. Natomiast gdy poczekasz kilka minut to naped ci ja zwróci od razu - bo już zdążył to zrobić w tle. Tyle teoria ...
Ten format ma jednak wadę - mniejszą pojemność. W praktyce tracimy niestety ok 45 MB na płycie w porównaniu do zwykłego UDF...

Electron
Electron jest offline  
Stary 08.01.2003, 09:23   #5
misz_masz
KiNgOfOcEaN

Data rejestracji: 06.09.2002
misz_masz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
AMEN
misz_masz jest offline  
Stary 09.01.2003, 07:59   #6
szperacz
Bywalec

Data rejestracji: 09.01.2003
szperacz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Electron napisa***322;(a)
W Mont Rainier właściwe formatowanie (jak już napisał mój przedmówca) przebiega w tle i trwa dość długo (nie wiem dokładnie ile ale czas jest prawdopodobnie porównywalny do czasu zwykłego formatowania plyty UDF), natomiast ta 1 min poświęcona jest na formatowanie wstępne - tak aby, gdy wyjmiesz płytę z napędu, następny napęd do którego ją włożysz (też z funkcją Mont Rainier) mógł ją odczytać i wznowić formatowanie w przerwanym miejscu (w tle). Tak więc dopóki płyta nie jest sformatowana do końca to każdy napęd do ktorego go włożysz (z Mont Rainierem) będzie ją dalej formatował. Na niesformatowanej plycie można zapisywać dane, ale zauważ, że gdy bezpośrenio po zapisie chcesz ją wyjąc z napędu to napęd nie wypluje ci jej od razu, ale po zwykle kilku minutach - musi po prostu doformatować ten kawałek co zapisał. Natomiast gdy poczekasz kilka minut to naped ci ja zwróci od razu - bo już zdążył to zrobić w tle. Tyle teoria ...
Ten format ma jednak wadę - mniejszą pojemność. W praktyce tracimy niestety ok 45 MB na płycie w porównaniu do zwykłego UDF...
Czynie jest to strata na sektory zapasowe do podmiany na uszkodzone.
Pytanie, czy ktoś robił defragmentacje takiego dysku^_^
Szperacz
szperacz jest offline  
Stary 09.01.2003, 16:51   #7
Rakes
Nowy na forum

Rakes w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam, to moj pierwszy post na tym forum ^_^

Ale do rzeczy.
Niedawno kupilem LiteOn'a 48246S, i jak wiadomo ma ona system Mount Rainer. I glownie o to mi chodzi, bo jesli nagrywam normalnie to wszystko jest elegancko ^_^
Teraz mam pare pytan.
1. Z tego co czytalem to powstepnym formatowani juz wszystko powinno dzialac, ale pojemnosc plyty z 700MB spadla az do 540MB (ww pisaliscie ze spada o 45 MB) czy to mormalne? Plyta Lead Data 8x-10x.
2. Nagrywanie danych trwa u mnie bardzo dlugo (ok.30 min 400MB). A jak jest u Was ?
3. Czy da sie jakos wymusic pelne formatowanie ? Zeby raz to zrobic i miec to z glowy.
4. Wogole jak najlepiej postepowac z MRW. Co robic po kolei zeby wszystko bylo cacy 8) Jak dlugo trzeba czekac na reakcje nagrywarki, ile trzeba czekac na "wyplucie" plyty, itd ?

Z gory dzieki za odpowiedz.
Rakes jest offline  
Stary 10.01.2003, 10:31   #8
Electron
Stały bywalec ;)

Cytat:
Rakes napisa***322;(a)
Witam, to moj pierwszy post na tym forum ^_^

Ale do rzeczy.
Niedawno kupilem LiteOn'a 48246S, i jak wiadomo ma ona system Mount Rainer. I glownie o to mi chodzi, bo jesli nagrywam normalnie to wszystko jest elegancko ^_^
Teraz mam pare pytan.
1. Z tego co czytalem to powstepnym formatowani juz wszystko powinno dzialac, ale pojemnosc plyty z 700MB spadla az do 540MB (ww pisaliscie ze spada o 45 MB) czy to mormalne? Plyta Lead Data 8x-10x.
2. Nagrywanie danych trwa u mnie bardzo dlugo (ok.30 min 400MB). A jak jest u Was ?
3. Czy da sie jakos wymusic pelne formatowanie ? Zeby raz to zrobic i miec to z glowy.
4. Wogole jak najlepiej postepowac z MRW. Co robic po kolei zeby wszystko bylo cacy 8) Jak dlugo trzeba czekac na reakcje nagrywarki, ile trzeba czekac na "wyplucie" plyty, itd ?

Z gory dzieki za odpowiedz.

Ad 1. Normalne. Te ok. 45 MB - to jest różnica, między płytą sformatowaną przez InCd w formacie UDF "sofwerowym", a tą samą płytą sformatowaną w formacie UDF "hardwerowym" czyli Mont Rainier - oczywiście na niekorzyść MR. Płyta 700 MB - po sformatowaniu do UDF "softwerowego" ma ok. 585 MB na dane. Ja wykorzystuje CDRW głównie do przenoszenia danych między komputerami i te 45MB są nie do pogardzenia 8)
Te "stracone" przy formatowaniu MB "idą" na format i zapasową przestrzeń na stracone w przyszłości klastry. Zwykła dyskietka przed sformatowaniem też ma pojemność 2MB, a po formatowaniu gdzieś się "zapodziewa" ok. 0,6 MB
Ad 3. Zostaw po prostu płytę w napędzie na dłużej ... to się samo sformatuje. Jest taki programik, który pokazuje w jakim stopniu jest już płyta sformatowana w MR - nie pamiętam w tej chwili jego nazwy, ale jest jego opis na www.cdrinfo.pl
Ad 2. i 4. Nie mam dużego doświadczenia z CDRW-MR bo mnie właśnie zniechęciły do tego formatu te duże straty na pojemności płyty, ale może ktoś z forumowiczów ma jakiś większe doświadczenie ?
U mnie formatowanie płyty CDRW-High Speed trwa ok. 10-12 min i wolę ją od razu sformatować do UDF "softwerowego" i mieć "święty" spokój. Chociaż wiem, że gdy chcę wyjąć płytę to mi ją wypluje od razu i nie muszę czekać kilku minut zanim ją doformatuje jak to jest w MR...

Electron
Electron jest offline  
Stary 10.01.2003, 14:11   #9
Rakes
Nowy na forum

Teraz to juz wogole to mrw jest bez sensu.
Probowalem nagrywac kilka razy, fakt juz nie trzeba dlugo czekac na wyplucie plyty, ale wszystko co nagralem nagralo sie z bledami.
Filmy sie nie otwarazaja ..albo powsataja duze piksele, mp3 nagrane z trzaskami i przeskokami .
Czy to moze byc wina plyty czy napedu ? A moze ja cos zle robie (ale nie sadze).

BTW. Jakie plyty najlepiej stosowac do tego zapisu? Bo musze sprawdzic i wykluczyc wade plyty - jesli by to bylo winne.
Rakes jest offline  
Stary 10.01.2003, 14:52   #10
Electron
Stały bywalec ;)

Thumbs up

Cytat:
Rakes napisa***322;(a)
Teraz to juz wogole to mrw jest bez sensu.
Probowalem nagrywac kilka razy, fakt juz nie trzeba dlugo czekac na wyplucie plyty, ale wszystko co nagralem nagralo sie z bledami.
Filmy sie nie otwarazaja ..albo powsataja duze piksele, mp3 nagrane z trzaskami i przeskokami .
Czy to moze byc wina plyty czy napedu ? A moze ja cos zle robie (ale nie sadze).

BTW. Jakie plyty najlepiej stosowac do tego zapisu? Bo musze sprawdzic i wykluczyc wade plyty - jesli by to bylo winne.
Twoje problemy może powodować albo sprzęt albo płyty - tak już jest, że dany typ napędu lubi jedne płyty bardziej, a inne mniej ...
Przy czym starszy sprzęt jest zwykle bardziej wybredny jeśli chodzi o płytki.

Moim zdaniem ten format ma sens, zwłaszcza gdy będzie więcej nagrywarek go osługujących - bo gdy masz kilka nagrywarek, w tym tylko jedną z MRW to nie ma sensu go stosować, bo tylko idzie toto zapisać w tym jednym napędzie a reszta to może go tylko czytać co nie jest zbytnio wygodne ...
No i nie wiem dlaczego aż tyle miejsca idzie na format - przecież jak już pisałem przy pomocy UDF "sofwerowego" da się upchać na płytę więcej... Tak sobie myślę, że może ta nadmiarowość jest po to aby zapis był bardziej pewny, ale jak już pisałem nie mam w tej materii dłuższej praktyki i nie mogę nic pewnego powiedzieć. O ile zmiana formatu UDF "sofwerowego" to jest praktycznie tylko wymiana programu (np. DirectCD formatuje tę samą płytę CDRW o kilka MB mniej niż InCD (zwykle o jakieś 2-3 MB)) to w przypadku hardweru taka zmiana jest trudna do przeprowadzenia - bo to już jest ustalony standard. Z jednej strony jest to dobre, ale z drugiej nie bardzo!
Może w przyszłości pojawią się płyty już sformatowane przez producenta, jak to jest z dyskietkami - nie wiem czy ktoś pamięta jeszcze nie tak odległe czasy gdy dyskietki kupowało się niesformatowane - teraz takich się chyba w handlu nie znajdzie ...

Electron
Electron jest offline  
Stary 10.01.2003, 16:35   #11
Rakes
Nowy na forum

Yeah. Juz wiem czego to byla wina.
To walona plyta byla skopana
To tak jest jak sie kupuje najtansze plyty

Teraz jak sprawdzalem to wsio w parjadkie

BTW. Jakich plyt uzywacie do MRW i UDF ? Macie jakies sprawdzone ? Bo ja teraz testowalem EMTEC'a
Wogole jakie stosujecie plyty RW ? A jakich sie wystrzegacie ?
Rakes jest offline  
Stary 11.01.2003, 06:03   #12
KCK
Bywalec

Data rejestracji: 01.09.2002
KCK w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podaje troche informacji o dzialaniu InCD 3.51.91 z CD-MRW pod XP Pro SP1 (wyniki dla Win98SE sa podobne), glownie dla mojej nagrywarki Lite-On LTR48125W VS08.

Uzywam plyt CD-RW 80min/700MB: D-VISION 10x, Platinum 4x-12x, Datex 10x.

Po sformatowaniu zostaje na dane 572MB dla "zwyklego" CD-RW (UDF 1.50), 539MB dla CD-MRW. Poniewaz CD-MRW ma mniejsze sektory, trudno z gory oszacowac ile sie traci w praktyce wzgledem CD-RW. Zaleta UDF 1.50 jest czytelnosc pod XP SP1; do czytania CD-MRW na CD/DVD-ROM-ach dla wszystkich wersji Windows nalezy zainstalowac najnowsza wersje EasyWriteReader z www.ahead.de.

Pelny format CD-RW zajmuje okolo 10:30 min. Wstepny format CD-MRW trwa 22 sekundy (30 sekund do zamontowania dysku), natomiast dalszy format w tle zabiera ok. 10 minut; trudno to zmierzyc, zainteresowanych odsylam do

http://www.cdrlabs.com/phpBB/viewtop...?p=48324#48324

Czas wyrzucenia plyty z napedu to zwykle kilkanascie sekund, niezaleznie od fazy formatowania i objetosci kopiowanych danych.

Dotychczasowe doswiadczenia dla nowych nagrywarek Lite-On i Plextor wskazuja, ze mozna sie nie przejmowac formatowaniem w tle, poniewaz czasy kopiowania praktycznie nie zaleza od tego czy formatowanie w tle jest zakonczone. Jednak dla innych nagrywarek wystepuja istotne roznice (mozliwe ze znikna one dla nowszych firmware-ow).

Przykladowe czasy kopiowania 400MB danych

______ _LTR-48125W Plextor LTR-52246S
CD-RW______4:35 ___2:22 ___4:36
CD-MRW____ 4:52 ___3:03 ___4:36
Nero________4:28 ___2:28 ___3:02

wykazuja przewage Plextora PX-W4824A dla nosnikow 24x; wyniki dla LTR-52246S moga sie zmienic dla nowszych firmware-ow.

Ostrzegam aby nie uzywac nosnikow CD-RW do robienia jedynych kopii zapasowych (dla mnie to trzecia warstwa, a pierwsza warstwa to kopiowanie do innych komputerow w sieci lokalnej). Jak na razie, CD-MRW niewiele zmienia, bo nosniki sa tyle warte ile za nie placicie (w Polsce chyba nie ma jeszcze Verbatim CD-RW 24x), natomiast zadna z popularnych nagrywarek nie przeszla testu EasyWrite. Ale do odwaznych swiat nalezy!8)
KCK jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: