Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.04.2005, 21:22   #1
gadula007
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.04.2005
gadula007 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
InCD?? - nie czyta danych z płyt

Witam

Trochę poszukałem na tym forum ale nie znalazłem pomocy na dręczący mnie temat. Tak naprawdę nawet nie wiem jak go zadać. Podobny zadałem na innym forum, ale tam mi nie rozwiązano problemy. Pozwolę sobie skopiować stamtą zapytanie moje.

Witam

Mam taki złożony problem

Moja dziewczyna w roboczie nagrywa pliki chyba pakietowo na CD, bo przeciąga między okienkami katalogi i sie nagrywa. Nie musi wypalać w NERO. Nie wiem na jakim Windowsie pracuje.
W domu ma XP i dane na płycie są nie widoczne. Pojawią się tylko info o nagraniu programu "InCD EasyWrite Reader". Robię to ale po instalacji nic się nie zminia. Oczywiście resecik kompa w celu aktaulizacji i dalej nic. Nie czyta. Wziałem do mnie na mój komp i też nic. Też mam XP.
I teraz 2 śmieszne sprawy.
1. Jak miała Win98 to poinstalacji tego programu płyty były widoczne bez problemu.
2. U kumpla, który nie ma pojęcia o kompach ale też ma XP dane na płycie są widoczne.

Słyszałem, że jest możliwe aby było można odczytać tę płytę, ale nie pamiętam jak.

Instalowałem też jakiś program do odczytu pakietowego ale to też nic nie dało.

Zainstalowałem "Ahead Nero InCD 4.0.7.2" i też nic

PYTANIE: Co zrobić aby odczytywać te pierońskie płyty. Obydwoje korzystamy w domu z NERO i nie chcemy tego zmieniać. U niej w pracy też nie zmienią programu do zapis.

DOSTAŁEM odpowiedź:
"Zainstaluj InCD 4 Reader - rozwiązuje problem odczytu dysków sformatownych w MRW na nagrywarkach nie obsługujących tego formatu"

Dalej napisałem więc
No i niestety nie powiodło się. Zainstalowałem pierw "Nero - Incd v4.3.11.1" aby móc później zainstalować "Nero - Incd reader v4.3.1.11".
No i nadal nic.
Na eksploratorze mam zawsze taki widok z tą samą ilością pamięci dla każdej w ten sposób nagranej płyty:

a po wejści głębiej w eksplorację płyty zawsze widnieją te same pliki dla każdej w ten sposób nagranej płyty:

O co tu chodzi?

A może ona nie ma InCD tylko jakiś inny program, ale XP odzcytuje go jako InCD, no i po instalacji InCD nic się nie zmienia.

A więc co mam zrobić aby odczytać te nędzne płyty. Ona je nagrywa w pracy jak dyskietki. Przeciąga z jednego okienka katalogi/pliki do okienka z nagrywarką i się nagrywa. W pracy może odczytać bez problemu a w domu ani na jej ani na moim.

No i zostało bez echa.

A więc co ma robić?
gadula007 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.04.2005, 22:01   #2
micronik
Bywalec

Data rejestracji: 17.05.2004
micronik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zapis pakietowy to nie tylko incd z którym są same problemy i niepewność.Jest jeszcze zapis DVD-RAM który też działa jak dyskietka różniący sie tym od incd że jest to sprawa sprzętowa nie programowa minus tego formatu to mało napędów obsługujących taki format ponoć program do nagrywania DirectCD też pozwala na zapis pakietow podobny do incd wiadomość nie do końca sprawdzona.Polecam -ram
micronik jest offline  
Stary 18.04.2005, 22:14   #3
gadula007
Nowy na forum

A więc jakim programem mam wspomagać mój system, aby bez problemu odczytywać te płyty
gadula007 jest offline  
Stary 18.04.2005, 22:42   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Moge sie mylic, nie uzywam zapisu pakietowego, wiec niech mnie ktos poprawi...
Cytat:
DOSTAŁEM odpowiedź:
"Zainstaluj InCD 4 Reader - rozwiązuje problem odczytu dysków sformatownych w MRW na nagrywarkach nie obsługujących tego formatu"
Wydaje mi sie, ze jesli twoj naped nie obsluguje standardu MRW to ten InCD Reader nic nie da. Pytanie wiec czy twoj/wasze napedy na pewno obsluguja?
Inne wyjscie to nie nagrywac w Mount Rainier.
Stary 19.04.2005, 22:35   #5
gadula007
Nowy na forum

Cziękuję za odpowiedź

Czyli problem leży w tym, że jej nagrywarka w pracy nagrywa w MRW a w domu mamy starsze napędy i nie możemy tego odczytać??
Niestety w pracy nie jest ona w stanie zmienić sposobu nagrywania - ma takiego informatyka.

Ale jest jedno ALE. Jak miała Win98 to wszystko było OK. Po instalacji Win XP zaczęły sie problemy. Albo zbiegło się to jednocześnie ze zmiana nagrywania u niej w pracy - totalny przypadek, albo ... No nie kumam czemu na Win98 było OK, a na XP są problemy.
gadula007 jest offline  
Stary 19.04.2005, 23:05   #6
bOObi
Back to hell...

Data rejestracji: 10.04.2005
bOObi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sprawdz w nero we wlasciwosciach napedow jak to jest u Ciebie z ta obsluga MRW... jak dziala to wtedy bedziemy dalej kombinowac... bo bez tego ani rusz...

Returned to alter...
bOObi jest offline  
Stary 20.04.2005, 01:17   #7
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Gadula - nie bede instalowal InCD bo i tak nie mam napedu obslugujacego MRW, wiec nie sprawdze. Wydaje mi sie, ze jest to tylko kwestia wyboru rodzaju formatu plyty ktory wybierasz w InCD. MRW jest szybszy i mozliwe ze domyslny jesli palisz to nagrywarka z MRW. Na pewno nie jest to jedyna mozliwosc zapisu pakietowego do wyboru, wiec nie jest to sprawa informatyka, tylko osoby nagrywajacej.

Tak na marginesie juz - zapis pakietowy jest dyskusyjny, znaczy jego sensownosc i wygoda korzystania. Sam widzisz jak to jest i ze nikt korzystajacy z tego sie tu nie zglosil. Jesli masz juz cos wypalac z zamiarem przenoszenia tego na innego kompa, to przeciez lepiej normalnie to nagrac chocby na cdrw. A nagrywanie z eksploratora? to tylko kwestia przyzwyczajenia, i wcale nie musi to byc wygodne.
Stary 20.04.2005, 07:47   #8
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
w kompie w pracy wylaczyc nagrywanie mrw, jak radzi grzeniu
robi sie to latwo - prawy klik na ikone incd i odznaczamy opcje (albo wlasciwosci i dopiero odznaczamy opcje mrw - nie pamietam bo od roku juz chyba nie uzywam zapisu pakietowego)
zapis pakietowy jest wygodny, ale niestety czesto sa problemy z odczytem
jesli juz koniecznie chcesz to proponuje uzywac directcd z (pakietu winoncd) poniewaz jest statystycznie pewniejszy - ma wiecej opcji i automagicznie dodaje do plyty sterownik pozwalajacy na jej odczyt (ahead w incd tez tak proboal ale im nie wyszlo) i palenie zawsze do udf a nie mrw - udf jest standardem starszym, wiec pozadnie wdrozonym i w dodatku wieloplatformowym (jedna z moliwosci wymiany danych z np mac'ami)
nimal jest offline  
Stary 20.04.2005, 18:48   #9
gadula007
Nowy na forum

Super dzięki za odpowiedzi. Coś będe próbował, jednak moja pani nie ma wpływu na to jak nagrywa, ani nie ma pojęcia co w kompuerku za programy ma zainstalowane. Informatyk powiedział, że tak ma nagrywać płyty i koniec. Wątpie aby miała zainstalowane NERO lub coś innego. Postaram się tego MRW odznaczyć i zobacze co dalej.
Napewno tu wrócę aby powiedzieć o efektach.

Dzieki za sugestie
gadula007 jest offline  
Stary 27.04.2005, 21:27   #10
gadula007
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez nimal
w kompie w pracy wylaczyc nagrywanie mrw, jak radzi grzeniu
Dzięki Panowie za pomoc.
Diagnoza poprawna
Przypisane antidodum pomogło
System działa - płytki są czytane w domu

THNX
gadula007 jest offline  
Stary 07.12.2005, 02:05   #11
Jacek-t
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.12.2005
Jacek-t w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam podobny problem ale chyba poważniejszy. Otóż nagrałem płytę CD w trybie pakietowym uzywając programu InCD na nagrywarce TDK CDRW4800B (która obsługuje tryb Mount Rainier). I teraz ta sama nagrywarka nie chce mi odczytać płyty. To znaczy niby odczytuje, tylko zamiast tego co na nią nagrałem widzę tylko kilka małych zbiorków programu InCD. Progrm Nero w Disc Info informuje, że w nagrywarce jest Mount-Rainier disc i że jest na nim nagrany track o wielkości 542MB, czyli że dysk jest pełny. Tylko jak mam sie dostać do tych danych? A chciałbym je odzyskać bo to niestety jedyna kopia przechowywana na tym dysku czasowo do czasu zgromadzenia materiału na nagranie płyty w trybie "normalnego wypalania".
Jacek-t jest offline  
Stary 07.12.2005, 07:28   #12
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
wgraj incd w tej samej wersji w ktorej nagrywales, jak nie pomoze to w najnowszej...
sprobuj na innym kompie, gdzie nie ma incd - wgraj tam ahead udfreader
jak i to nie pomoze to rozgladnij sie za PocketCD - odpowiednik incd o wiekszych mozliwosciach, szczegolnie diagnostycznych i naprawczych, zwykle bezproblemowo odczytuje plyty incd (nie potrafi ich za to nagrywac - prosi o sformatowanie przez siebie)
nimal jest offline  
Stary 07.12.2005, 15:48   #13
Jacek-t
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.12.2005
Jacek-t w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Rzeczywiście odinstalowanie całego pakietu Nero pomogło.
Jacek-t jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: