Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.11.2003, 11:22   #1
tomry
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.10.2003
tomry w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteOn 52327 - problem z odtwarzaniem

Witam
To juz moja 3 nagrywarka LiteOn
I kolejna w ktorej cos nawala (
Nie wiem moze to wina mojego sprzetu, albo kwestia predkosci wypalania.
Problem dotyczy odtwarzania filmow Divx. Nagrywam plytki z predkoscia x24. Roznej marki sa to plytki poczawszy od Platinium i Esperanz a na jakis supermarketowych skonczywszy. Przy odtwarzaniu (nie mam CD-roma wiec odtwarzam tez z nagrywarki) nagrywarka caly czas glosno pracuje, czasami milkinie i wtedy film sie przytyka, cdrw znowu zaczyna glosno pracowac i film idzie bez problemu. Pod koniec plytki juz sie tak przytyka ze nie da sie filmu ogladac
Moj komp to Athlon 1.7 256 RAm na plycie MSI KT3V, GF II, to wszystko pod Win2000
DMA jest wlaczane
Nie wiem co to moze byc. Wywalilem wszystkie kodeki i zainstalowalem tylko ffdshow i jest to samo
Szlag mnie trafia. Czy znowu mam jechac do serwisu i sie wyklucac o wumiane nagrywarki na 4 z kolei??
Moze cos poradzicie
Pzdr
tom
tomry jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.11.2003, 12:20   #2
exorre
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.11.2003
exorre w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Po pierwsze żadnych ffdshow. Optymalna instalacja kodeków powinna wyglądać tak:

WMP9.0->DIVX 3.22B->INDEO->DOLBY AC3->DIVX5.1->XVID

2. Zwiększ rozmiar pamięci cache dla Cd-Rom'u.

I wszystko powinno grać :-)
Stary 07.11.2003, 12:27   #3
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to poważny problem...takie zaburzenia.
Kodeki na moje nie mają wiele do tego, choć wiadomo, że w przypadku odtwarzania filmu, który wymaga codeca którego nie mamy zainstalowanego film się tnie, ale nie ma to bliższego związku z tak burzliwą pracą napędu.

Sprawdź może inny napęd który podłączysz do twojego sprzętu.
Zdaje mi się, że filmy odtwarzane z dysku idą dobrze
Jak tak...to nie wiem, ale chyba wymiana napędu Cię czeka...i to już trzeci raz:o

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline  
Stary 07.11.2003, 12:44   #4
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
exorre napisa***322;(a)
Po pierwsze żadnych ffdshow. Optymalna instalacja kodeków powinna wyglądać tak:
WMP9.0->DIVX 3.22B->INDEO->DOLBY AC3->DIVX5.1->XVID
1.taka praca napedu nie ma nic wspolnego z kodekami (raczej :chytry: ) chyba ze,jak pisal CIAPEK jakiegos brakuje
2.kazdy ma inny system instalacji kodekow - na kazdym systemie tez to inaczej wyglada - kazdy instaluje inne kodeki
3.dziwna sprawa z ta spawara - moze obniz predkosc odczytu na cd tak na probe - i wtedy zobacz czy tez bedzie problem?
nimal jest offline  
Stary 07.11.2003, 16:35   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jak wiadomo ten model nagrywarki ma coś nie tak ze sobą. Tzn. przy nowych biosach występują problemy z nagrywaniem co może źle wpłynąć potem na odczyt płyt. Podaj jaki masz typ biosu w swojej wypalarce?
SEBAW jest offline  
Stary 07.11.2003, 17:37   #6
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zrob test w Nero CD Speed i zobacz jak tam to wyglada
zrob tez tes na czasy dostepu (seek times)

a z nagrywaniem nie masz problemu?

poza tym sprawdz tez inne plytki, tzn. chodzi mi o inny typ danych - nie jeden wileki plik na cala plyte (taki jak film) tylko plytka z jakimis danymi (np. plytka instalacyjna windowsa)
cinma jest offline  
Stary 07.11.2003, 17:45   #7
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kurcze, ja nie wiem, kolejno mialem tak: LTR 24102B, 40125S, 48125W i S, 48246S (potem przekrecilem go na 52246S), a teraz mam 52327S. I nie wiem jak to sie dzieje ale nigdy zadnych problemow z zadnym z tych modeli LiteOn'a. A zaglerka biosami tez nie jest mi obca Dlatego jakos trudno mi sie zgodzic z takim generalizowaniem, ze dajmy na to model 52327S jest modelem wadliwym. Owszem, nie przecze ze ludzie maja problemy ale nie do konca jestem sklonny sie zgodzic, ze przyczyna jest wada kostrukcyjna tego wlasnie modelu. Wiekszosc moich znajomych (za moja zreszta namowa) posiada same LiteOn'y i starsze modele Teac'ow. I jesli byl z nimi jakis problem to zawsze jego zrodlo lezalo poza nagrywarka. A wiem o kazdej takiej awarii bo sam wszystkim znajomym serwisuje kompy. Raz tylko wymienialem model 48125s ale padl po awarii zasilacza komputera. Mimo to w hurtownii bez problemu wymienili na nowy egzemplarz. Patrzac na te posty o problemach z 52327S zastanawiam sie czy moze jakas partia tych nagrywarek nie byla feralna. Ale i to jakos do mnie nie trafia. Nie wiem, sam sie zastanawiam skad sie biora te problemy
Sebastian997 jest offline  
Stary 07.11.2003, 17:46   #8
exorre
Nowy na forum

Wiem, że nie jest to wina kodeków, podałem tylko jak należy je instalować, by nie stracić na wydajności komputera, oraz aby wszystkie metody kompresji były obsługiwane (może należałoby dodać QuickTime, jeśli ktoś korzysta).

Wracając do problemu: Wygląda to na uszkodzenie wewnętrznego bufora nagrywarki, złego ustawienie cache "programowego", złe podłączenie/konfiguracja napędu. Z tego, co kolega napisał wynika, że laser i silnik jest sprawny. Chociaż nie można wykluczyć innego uszkodzenie układu elektronicznego. Ale żeby mieć pewność zainstalowałbym QS09, zwiększył cache, sprawdziłbym konfigurację (DMA, podłączenie, ASPI itd.).

Ale to tylko moje zdanie
Stary 07.11.2003, 17:51   #9
Sebastian997
Forumator

Data rejestracji: 12.07.2002
Sebastian997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zawsze jest ta najprostsza i najszybsza metoda zdiagnozowania uszkodzenia nagrywarki - wymontowac i sprawdzic w innym, dobrze dzialajacym i skonfigurowanym kompie. Radze tak zrobic. Jak problem bedzie wystepowal takze na innym kompie no to nie ma sie nad czym zastanawiac tylko biec do serwisu. A jesli zadziala prawidlowo to dopiero wtedy mozna sie zastanawiac nad rozwiklaniem takiej zagadki.
Sebastian997 jest offline  
Stary 07.11.2003, 18:07   #10
exorre
Nowy na forum

W sumie racja.

Wracając do Twojego poprzedniego posta, też posiadam 52327S i nie narzekam. Problemy zaczęly się wtedy, gdy zaaktulizowałem bios do QS0C (biosy QS0A i QS0B też nie są zbyt dobre. Mimo tego, że poprawiono jakość zapisu, wzrósł czas nagrywania cd-r o kilkanaście sekund [czasem więcej] - w moim przypadku). Wszystkim z problemami polecam powrót do QS09, albo wcześniejszych wersji - może to rozwiąże Wasze problemy.
Stary 07.11.2003, 19:55   #11
tomry
Nowy na forum

Podaj jaki masz typ biosu w swojej wypalarce?

Wymienilem firmware z QS6 (chyba taki) na QSB
tomry jest offline  
Stary 07.11.2003, 19:56   #12
tomry
Nowy na forum

Zawsze jest ta najprostsza i najszybsza metoda zdiagnozowania uszkodzenia nagrywarki - wymontowac i sprawdzic w innym, dobrze dzialajacym i skonfigurowanym kompie.

Wlasnie wrocilem od zaprzyjaznionego informatyka i on sprawdzil nagryware na soim sprzecie i niestety problem jest ten sam
pzdr
tom
tomry jest offline  
Stary 07.11.2003, 19:57   #13
tomry
Nowy na forum

a z nagrywaniem nie masz problemu?

No wlasnie nageywanie odbywa sie bez problemow
tomry jest offline  
Stary 08.11.2003, 09:44   #14
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Sebastian997 napisa***322;(a)
Patrzac na te posty o problemach z 52327S zastanawiam sie czy moze jakas partia tych nagrywarek nie byla feralna.
Też o tym myślałem od 2 tygodni. Jak pamiętam, to jakaś firma też wypuściła napędy, w których było coś nie tak. Chyba to była firma Plextor (ale nie jestem pewien). Dopiero kolejne partie były w pełni dobre.
No, ale w napędach Liteon ujawnił się błąd dopiero po zaktualizowanniu biosu do nowszego. Czyli nie można twierdzić, że coś nie tak jest od strony napędy, tylko od firmwaru.
SEBAW jest offline  
Stary 08.11.2003, 14:04   #15
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
trzeba wziac pod uwage to, ze do tego napedu wychodzi sporo biosow nieoficjalnych (czyli pewnie przerabianych samemu przez kogos zupelnie nie zwiazanego z firma produkujaca napedy)
cinma jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: