![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.10.2003
![]() |
LiteOn 52327 - problem z odtwarzaniem
Witam
To juz moja 3 nagrywarka LiteOn ![]() ![]() I kolejna w ktorej cos nawala ![]() Nie wiem moze to wina mojego sprzetu, albo kwestia predkosci wypalania. Problem dotyczy odtwarzania filmow Divx. Nagrywam plytki z predkoscia x24. Roznej marki sa to plytki poczawszy od Platinium i Esperanz a na jakis supermarketowych skonczywszy. Przy odtwarzaniu (nie mam CD-roma wiec odtwarzam tez z nagrywarki) nagrywarka caly czas glosno pracuje, czasami milkinie i wtedy film sie przytyka, cdrw znowu zaczyna glosno pracowac i film idzie bez problemu. Pod koniec plytki juz sie tak przytyka ze nie da sie filmu ogladac Moj komp to Athlon 1.7 256 RAm na plycie MSI KT3V, GF II, to wszystko pod Win2000 DMA jest wlaczane Nie wiem co to moze byc. Wywalilem wszystkie kodeki i zainstalowalem tylko ffdshow i jest to samo Szlag mnie trafia. Czy znowu mam jechac do serwisu i sie wyklucac o wumiane nagrywarki na 4 z kolei?? Moze cos poradzicie Pzdr tom |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.11.2003
![]() |
Po pierwsze żadnych ffdshow. Optymalna instalacja kodeków powinna wyglądać tak:
WMP9.0->DIVX 3.22B->INDEO->DOLBY AC3->DIVX5.1->XVID 2. Zwiększ rozmiar pamięci cache dla Cd-Rom'u. I wszystko powinno grać :-)
#3 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
to poważny problem...takie zaburzenia.
Kodeki na moje nie mają wiele do tego, choć wiadomo, że w przypadku odtwarzania filmu, który wymaga codeca którego nie mamy zainstalowanego film się tnie, ale nie ma to bliższego związku z tak burzliwą pracą napędu. Sprawdź może inny napęd który podłączysz do twojego sprzętu. Zdaje mi się, że filmy odtwarzane z dysku idą dobrze ![]() Jak tak...to nie wiem, ale chyba wymiana napędu Cię czeka...i to już trzeci raz ![]()
#4 | |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
2.kazdy ma inny system instalacji kodekow - na kazdym systemie tez to inaczej wyglada - kazdy instaluje inne kodeki 3.dziwna sprawa z ta spawara - moze obniz predkosc odczytu na cd tak na probe - i wtedy zobacz czy tez bedzie problem? |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak wiadomo ten model nagrywarki ma coś nie tak ze sobą.
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
zrob test w Nero CD Speed i zobacz jak tam to wyglada
zrob tez tes na czasy dostepu (seek times) a z nagrywaniem nie masz problemu? poza tym sprawdz tez inne plytki, tzn. chodzi mi o inny typ danych - nie jeden wileki plik na cala plyte (taki jak film) tylko plytka z jakimis danymi (np. plytka instalacyjna windowsa) |
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Kurcze, ja nie wiem, kolejno mialem tak: LTR 24102B, 40125S, 48125W i S, 48246S (potem przekrecilem go na 52246S), a teraz mam 52327S. I nie wiem jak to sie dzieje ale nigdy zadnych problemow z zadnym z tych modeli LiteOn'a. A zaglerka biosami tez nie jest mi obca
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Wiem, że nie jest to wina kodeków, podałem tylko jak należy je instalować, by nie stracić na wydajności komputera, oraz aby wszystkie metody kompresji były obsługiwane (może należałoby dodać QuickTime, jeśli ktoś korzysta).
Wracając do problemu: Wygląda to na uszkodzenie wewnętrznego bufora nagrywarki, złego ustawienie cache "programowego", złe podłączenie/konfiguracja napędu. Z tego, co kolega napisał wynika, że laser i silnik jest sprawny. Chociaż nie można wykluczyć innego uszkodzenie układu elektronicznego. Ale żeby mieć pewność zainstalowałbym QS09, zwiększył cache, sprawdziłbym konfigurację (DMA, podłączenie, ASPI itd.). Ale to tylko moje zdanie ![]()
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Zawsze jest ta najprostsza i najszybsza metoda zdiagnozowania uszkodzenia nagrywarki - wymontowac i sprawdzic w innym, dobrze dzialajacym i skonfigurowanym kompie. Radze tak zrobic. Jak problem bedzie wystepowal takze na innym kompie no to nie ma sie nad czym zastanawiac tylko biec do serwisu. A jesli zadziala prawidlowo to dopiero wtedy mozna sie zastanawiac nad rozwiklaniem takiej zagadki.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
W sumie racja.
Wracając do Twojego poprzedniego posta, też posiadam 52327S i nie narzekam. Problemy zaczęly się wtedy, gdy zaaktulizowałem bios do QS0C (biosy QS0A i QS0B też nie są zbyt dobre. Mimo tego, że poprawiono jakość zapisu, wzrósł czas nagrywania cd-r o kilkanaście sekund [czasem więcej] - w moim przypadku). Wszystkim z problemami polecam powrót do QS09, albo wcześniejszych wersji - może to rozwiąże Wasze problemy.
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Podaj jaki masz typ biosu w swojej wypalarce?
Wymienilem firmware z QS6 (chyba taki) na QSB |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Zawsze jest ta najprostsza i najszybsza metoda zdiagnozowania uszkodzenia nagrywarki - wymontowac i sprawdzic w innym, dobrze dzialajacym i skonfigurowanym kompie.
Wlasnie wrocilem od zaprzyjaznionego informatyka i on sprawdzil nagryware na soim sprzecie i niestety problem jest ten sam pzdr tom |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
a z nagrywaniem nie masz problemu?
No wlasnie nageywanie odbywa sie bez problemow |
![]() |
![]() |
#14 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
No, ale w napędach Liteon ujawnił się błąd dopiero po zaktualizowanniu biosu do nowszego. Czyli nie można twierdzić, że coś nie tak jest od strony napędy, tylko od firmwaru. |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
trzeba wziac pod uwage to, ze do tego napedu wychodzi sporo biosow nieoficjalnych (czyli pewnie przerabianych samemu przez kogos zupelnie nie zwiazanego z firma produkujaca napedy)
|
![]() |
![]() |
|
|