Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.04.2002, 02:14   #1
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Info - od Majonez***39;a

Proszę wszystkich aby nie umieszczali na tym forum:

1. pytan o cracki i seriale - to juz wiecie i wiecie ze sa od razu wywalane

2. pytan ostatnio coraz czestszych "gdzie moge kupic najtansze plytki"
- ludzie nog nie macie czy przyrosliscie juz do krzesel przy biorkach w Polsce nie ma miast jak Mexico city mozna obskoczyc kilka wiekszych sklepow a potem wyrywkowo kilka mniejszych i zorientowac sie co gdzie i za ile
- poza tym kolegow nie macie do szkol nie chodzicie kazdy cos gdzies wie popytajcie sie a na pewno znajdziecie tanie zrodlo plytek
- chyba i tak nie bedzie sie Wam chcialo jechac pol miasta zeby kupic 100 plytek na ktorych roznica miedzy tym na miejscu a tamtymi wyniesie razem np 5 - 10 zl (bilet ew benzyna)

3. nie wpisujcie w tematach postow kilkunastu znakow zapytania czy wykrzyknikow - to na prawde nie pomaga a tylko wkurza czytajaych jak ktos ma pomoc to i tak pomoze a jak nikt nie wie to i setka wykrzyknikow nie pomoze

4. nie zaczynajcie niepotrzebnie nowych postow - przyklad ostatnio pelno o herosach 4 pl - po co pisac jak skopiowac na teacu jak skopiowac na lg - nie lepiej pisac w jednym - ulatwi to tym ktorzy odpisuja robote oszczedzi czas i nie bedzie rozpraszalo na forum

5. starajcie sie poszukac troche wstecz lub uzyc searcha czy juz takiego postu nie bylo

6. zastanowcie sie czy pytanie ktore chcecie zadac jest odpowiednie to tematyki tego forum czy nei lepiej zadac je np na offtopic czy dvd/svcd czy jak to tam leci - na pewno tam ktos predzej odpowie

To generalnie skierowane jest do nowych osob na forum ale niektrzy "starsi" tez wyskakuja z szopkami

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Jesli czegos nie wiecie w sprawie funkcjonowania forum to prosze na maila lub private message - chetnie odpowiem odpowiem
Ps to tak napisalem aby chwilowo wyreczyc Miska
na pewno za niedlugo poajwi sie to w innej formie przy rejestracji czy wchodzeniu na forum

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.04.2002, 02:16   #2
cz
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 03.03.2002
cz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
co do mojego posta na temat plyt w Poznaniu przyznaje Ci calkowita racje
przepraszam, nie pomyslalem (jak zwykle)

i jakbys mogl to go usun prosze
cz jest offline  
Stary 13.04.2002, 02:47   #3
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

cz nie ma spry Twoje podanie zostalo rozpatrzone pozytywnie
mylic sie jest rzecza ludzka ale przyznac sie do bledu to juz cos

special pozdro 4 u

Majonez jest offline  
Stary 13.04.2002, 14:20   #4
Virgo
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.04.2002
Virgo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich!

Kochany Majonez od niedawna jestem (uczestniczką aktywną) na tym forum, lecz już od bardzo dawna oglądałam (podglądałam) wypowiedzi innych. Na samym początku prosiłabym bardzo ciebie abyś się nie obraził na mnie, bo absolutnie nie mam na celu nikogo obrazić, ani sprawić przykrości, a tylko jeśli pozwolisz ośmielę się wypowiedzieć moją skromną opinię co ostatnio zauważyłam na tym FORUM, czytając twojego posta odnoszę wrażenie że ostatnio troszeczkę zbyt mocno stosujesz metodę dyktatorstwa, co można a co nie, jaką literkę napisać, a jaką nie. Czy zdanie pytającego ma zawierać jeden wykrzyknik, czy dwa.
Zgadzam się z tobą odnośnie tematu wszelkich craków, jest to uwzględnione i bardzo jasno napisane przy rejestracji i powinno wystarczyć.
Ale na Boga, bardzo cię proszę nie ingeruj jakie kto ma zadawać pytania, i czy w ogóle powinien zadawać pytania na tym FORUM, (piszesz, nie zaczynajcie niepotrzebnych postów) każdy z uczestników jest inny, ma inną osobowość jest żyjącym człowiekiem, i ma inne problemy a to czy podobne pytanie było zadane gdzieś tam pół roku temu to obecnie jest już nie aktualne, bo jak sam wiesz zmieniają się urządzenia (komputery, akcesoria) na nowsze, programy są aktualizowane, i jak sam przyznasz to co było aktualne kilka miesięcy temu obecnie jest już nie aktualne.

Reasumując, moją skromną prośbą (a na pewno życzeniem innych) było by, abyś troszeczkę mniej stosował dyktatorstwa, a wtedy wszyscy otwarcie bez żadnych obaw będą mogli napisać o swoich problemach (poprosić o pomoc) wymienić swoje doświadczenia, przez co to FORUM stanie się jeszcze więcej ciekawsze i atrakcyjne, a przecież o to chodzi!!!!!!!!!!

Jeśli ktokolwiek poczuł się dotknięty, urażony (obrażony) jeszcze raz z całego serca gorąco przepraszam.
Myślę że lepiej powiedzieć szczerze i otwarcie, a nie gdzieś za plecami psuć dobrą opinię, mam nadzieję że nie usuniesz mojej skromnej prośby (jestem tylko kobietą) i napiszesz na tym forum odpowiedź na moją prośbę, (czy docenisz szczerość mojej wypowiedzi) w tym temacie?
Czy nadal po tej mojej wypowiedzi będziemy przyjaciółmi?

Pozdrawiam, Virgo
Virgo jest offline  
Stary 13.04.2002, 15:18   #5
bgn
`

Data rejestracji: 10.08.2001
bgn niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Majonez- kobieta ci to mowia. Więcej lecytyny do majonezu i bedzie OK.Oczekiwalem ingerencji w posty wulgarne, w posty z glupimi rysunkami w tym co sie zgadzan 102 wykrzyknikami - a reszta sama sie ulozy
Virgo - okres trwalosci wszelkich majonezoe nie jest zbyt dlugi- to mysle, ze i nasz Majonezik odpusci
bgn jest offline  
Stary 13.04.2002, 16:16   #6
Pete
Gość

[quote]Virgo (13-04-2002 14:51):
Witam wszystkich!

Kochany Majonez od niedawna jestem.....

Popieram Virgo!!!

Wielu ludzi pisze o podobnych problemach, ale każdy przypadek jest indywidualny i czasami naprawdę łatwiej jest poprosić kogoś o radę niż szukać właśnie w indywidualnych postach. Jedyną rzeczą o jaką można apelować to o zrozumiałe tytuły postów tak by kto nie chce nie musiał ich otwierać. Przerysowując sytuację można powiedzieć że po jakimś czasie wszystkie problemy pozostaną poruszone i nie trzeba będzie umieszczać nowych postów. Trochę więcej wyrozumiałości dla ludzi którzy "nie siedzą" mocno w temacie!! Zdaję sobie sprawę że kogoś kto zajmuje się na co dzień tematem ogólnie mówiąc "nagrywarki i otoczenie" kolejny podobny post już denerwuje ale przecież po to jest to forum.

Pozdrawiam

Stary 13.04.2002, 17:32   #7
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

droga Virgo - na poczatek serecznie milo witam cie na forum bardzo nam tu wszystkim milo gdy odwiedzaja nas panie bo jak sama przyznasz malo jest tu przedstawicielek plci piekniejszej

a teraz odpowiedz na Twoj post - cieszy mnie ze az tyle napisalas i to wlasnie do mnie

po pierwsze - nie jestem zadnym dyktatorem i tak sie nie zachowuje - mam nadzieje - przykro mi ze niektorzy traktuja mnie jak gestapowca z giwera no ale coz jak komus wywale posta to sie nie dziwie ze nie przepada za mna - nie poprawiam tez zadnych postow - nie ma takiej mozliwosci - moge post przenies do innego dzialu na forum, usunac lub - co wywoluje najwiecej kontrowersji - zalozyc klodke i tyle - a z tymi znaczkami to nie mowie o wstawieniu dwoch lub trzech wykrzyknikow ale o wciskaniu klawiatury az palce bola a teraz maly pokaz co jest bardziej czytelne i chetniej przegladane

"Negatywna weryfikacja po nagraniu - TEAC W58E " - post do obejrzenia tutaj

czy takei cos

"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!H ELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Jak dla mnie to ciezko nawet te help zobaczyc wsrod tych wykrzyknikow i oto wlasnie mi chodzilo i wcale nie mialem na mysli usuwanie takich postow tylko wyrazilem swoja prsbe - jako zwyklego forumowicza - o nie wstukiwanie ile wlezie wykrzyknikow znakow zapytan itp itd

po drugie - nie usuwam postow tylko za to ze maja ten sam tytul ale ze w tresci sa identyczne nie kaze nikomu grzebac w postach z przed roku bo jak sama zauwazylas i slusznie wszystko ciagle sie zmienia ale co moze sie zmienic np w przypadku nagrywarki ktorej firma x juz nie proukuje od 1,5 roku ostatni bios do niej zostal wydany tuz przed zakonczeniem produkcji i na zdrowy rosadek przyjmujac nikt tam nie bedzie probowal z nagrywary x4 wyciagnac x6,5 poprzez niezwykle wysrubowane ustawienie mozy lasera i predkosci obrotowej silniczka czyz nie - czyli po naszemu nikt nie wladuje kasy na rozwoj nagrywarki x4 skoro wprowadzil wlasnie do oferty np x40 i ma na glowie nowy format zapisu Mount Rainer i tu poklada nadzieje a na pewno w tajemnicy probuje zaskoczyc caly swiat nowym wynalazkiem ktory spowoduje upadek wszelkich innych formatow zapisu czy to cd czy dvd

- po trzecie - to ze kazdy jest inny to fakt ale zaczynanie postu np "heros iv pl a nagrywarka xx " gdy dwa posty nizej jest "heros iv pl a nagrywarka yy" a jeszcze trzy nizej "heros iv pl" chyba latwiej dyskutowac w jednym poscie na temat prob skopiowania tej gry i wymieniac sie informacjami o probach na roznym sprzecie przy okazji podajac opcje kopiowania i w jakim progsie i co z tego wyszlo moze ktos ma znajomego z lg a sam ma np samsunga i ten skopiuje to a tamten cos innego no i moga sobie nawzajem pomoc - a tak omina te info bo co mnie obchodzi skopiowanie tego na xx

- po czwarte - wlasciwie powtorze to co wyzej ale dobitnie podkresle ze aktualnosc postow jest rzecza wzgledna a z powodu tego ze to forum jest popularne to w ciagu dnia wczesniejsze posty spadaja coraz dalej ale chyba mozna kliknac search czy zobaczyc 3 stronki dalej czy czasami ktos nie zadal takiego pytania i - co jest istotniejsze - ktos inny nie udzielil mu odpowiedzi rozwiazujacej problem

- po piate - wydaje mi sie ze forum nie sluzy do pagawedek - od tego sa czaty - i szukania crackow seriali czy sklepu z najtanszymi plytkami - forum przynajmniej ta czesc czyli forum cdr powinna i sluzy do rozwiazywania problemow o NAGRYWANIU i tym co jest z nim blisko zwiazane a jesli zrobi sie z tego tablice ogloszen i zapytan dla leniwych to w krotkim czasie umrze to forum smiercia naturalna bo nikomu nie bedzie sie chcialo wsrod setki postow o cracki czy inne bzdety wyszukiwac tego co go akurat interesuje

- i na koniec - jesli ktos boi sie zadac pytanie o cracka - to doberze - o to chodzilo - ale jesli ktos boi sie zadac innego typu pytanie to juz zle - i jesli to przeze mnie to NAJMOCNIEJ PRZEPRASZAM - nie taki byl moj zamiar chce tylko zauwazyc ze wyrzucilem tylko kilka postow o crackach kilka postow podojnych tzn komus sie dwa razy wcisnal przycisk i pojawily sie dwa identyczne posty oraz posty kolesia ktory nagminnie wstawial do swoich postow info ze chce kupowac swiety nie jestem ale to nie jest odpowiednie miejsce aby wyskakiwac z piractwem i to jeszcze w tak nachalny sposob wiem ze to forum jest wspanialym miejscem do szukania czegokolwiek bo mnostwo osob codziennie tu zaglada ale nie po to zostalo stworzone - tak mi sie wydaje

a teraz podsumowanie jezeli nie podoba wam sie to co robie i bardzi nie chcecie zebym moderowal posty to piszcie do Miska a on juz bedzie wiedzial co zrobic - w koncu to on tu jest szefem i MODERATOREM a ja mu tylko pomagam albo jesli nie chcecie tak drastycznie to do mnie na maila a na pewno wezme pod uwage wasze opinie

Na pewno nie czuje sie urazony ani nic takiego dziwi mnie ze sadzisz iz moge usunac Twoj post - nawet jakby ktos na mnie najezdzal ile wlezie to nie usune bo niby dlaczego to kogos zdanie no chyba ze wyskoczy z postem "Majonez ty ...." no to jesli slownictwo ujdzie to na offtopic poleci a jak zacznie wyzywac no to sorry ale chyba wywale i nie dlatego ze na mnie ale dlatego ze to swiadczy o czyjejs glupocie i przez usuniecie tego topica po prostu chronie taka osobe przed osmieszeniem

tez sadze ze lepiej mowic otwarcie doceniam ze napisalas tego posta a czy bedziemy nadal przyjaciolmi no coz hmmm ehhh hmmm najpierw musimy nimi zostac zeby w ten sposob mowic jezeli mieszkasz we Wroclawiu to mozezmy skoczyc na jakas kawke i omowimy to w cztery oczy

ps moze powiem cos o sobie co jakos pokaze wam ze jestem zwyczajnym kolesiem lat mam tyle ile mam studiuje - jak ktos uwaznie czyta posty to moze sie domyslic co

Majonez jest offline  
Stary 13.04.2002, 17:46   #8
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
bgn (13-04-2002 15:18):
Oczekiwalem ingerencji w posty wulgarne, w posty z glupimi rysunkami w tym co sie zgadzan 102 wykrzyknikami - a reszta sama sie ulozy
Virgo - okres trwalosci wszelkich majonezoe nie jest zbyt dlugi- to mysle, ze i nasz Majonezik odpusci
a czy ja kiedykolwiek trzymalem zeby odpuszczac co ja jestem kra na rzece zeby odpuszczac na wiosne hehe zartuje sobie bgn ale widzisz ze robie dokladnie to co oczekujesz a co do mojej trwalosci to ja jestem jedyny i niepowtarzalany jednoczesnie prototyp i wersja ostateczna majonezu nie psujacego sie jak an razie 22 lata i jeszcze sie trzymam

Majonez jest offline  
Stary 13.04.2002, 19:19   #9
Nikita_Bennet
staruszek

Avatar użytkownika Nikita_Bennet

Data rejestracji: 02.06.2001
Nikita_Bennet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
... Oczekiwalem ingerencji w posty wulgarne, w posty z glupimi rysunkami w tym co sie zgadzan 102 wykrzyknikami ...
no i byloby fajnie jakby znikly posty o cracki, seriale, przynajmniej do tych programow nie zwiazanych z nagrywaniem np Finereadera 6,0 i innego softu

pzdrwm Nikita_Bennet
Nikita_Bennet jest offline  
Stary 14.04.2002, 01:18   #10
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Choć to nie giełda, czy targowisko, to przyznam, że jestem zaskoczony ilością kłódek na postach "Gdzie można kupić...".
W końcu też jest to związane z tematem CDR, a internet - on przecież ma służyć komunikacji i wymianie informacji. Taki narząd
Idąc dalej nawet - gdzie mają się takimi informacjami (pomijam siedzenie przed komputerem, szperanie po mieście, itp...) wymienić wielbiciele laserowej obróbki błyszczących krążków? Przecież nie na różowych stronach.
I czy tak samo zamknąłbyś post zawierający prośbę o adres internetowy... np. sklepów sprzedających nagrywarki (to tylko taki przykład).
Pozdrawiam
PS. Faktycznie - forum się zmienia - trochę na to wpłynął obowiązek rejestracji moim zdaniem.
Pedros jest offline  
Stary 14.04.2002, 01:43   #11
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
[Choć to nie giełda, czy targowisko, to przyznam, że jestem zaskoczony ilością kłódek na postach "Gdzie można kupić...".
iloscia przeciez na kazdym z nich jest tylko jedna klodka wiecej sie nie da

Cytat:
W końcu też jest to związane z tematem CDR, a internet - on przecież ma służyć komunikacji i wymianie informacji. Taki narząd Idąc dalej nawet - gdzie mają się takimi informacjami (pomijam siedzenie przed komputerem, szperanie po mieście, itp...) wymienić wielbiciele laserowej obróbki błyszczących krążków?
idac jeszcze dalej to dojdziemy do problemu wydobywania i obrobki wegla oraz ropy naftowej bo otrzymuje sie z nich weglowodory z ktorych pozniej wytwarza sie krazki a tak w ogole to do wytwarzania plytek a pozniej ich wypalania potrzebna jest energia a u nas jak wiadomo energia nie ze Slonca tylko z wegla wiec moze zaczniemy ropatrywac posty o ekologii i w ogole

Cytat:
Przecież nie na różowych stronach.
I czy tak samo zamknąłbyś post zawierający prośbę o adres internetowy... np. sklepów sprzedających nagrywarki (to tylko taki przykład).
moze nie na rozowych ale tez nie na niebieskich ani czarnych i szarych a co do sklepu internetowego to nie ma takiego sprzedajacego wylacznie nagrywarki ale na upartego to chyba wiesz co to wyszukiwarka a poza tym to forum rozwiazuje problemy zwiazane z nagrywaniem plyt a nie z nieumiejetnoscia poruszania sie w interneci i wyszukiwania w nim interesujacych nas publikacji ale dobra chyba bym nie zamknal takiego postu ani nie wywalil ale jednego a nie dzisieciu po sobie - nie nie wywalilbym tego jestem pewien troche juz siebie znam

Cytat:
Pozdrawiam
PS. Faktycznie - forum się zmienia - trochę na to wpłynął obowiązek rejestracji moim zdaniem.
no coz wszystko sie zmienia swiat sie zmienia i forum sie zmienia a potrzeba rejestracji ma zniechecic osoby ktore szukaja wlasnie takich darmowych tablic ogloszeniowych a poza tym juz nie ma anonimow i wiadomo co kto napisal - no chyba ze za kazdym razem zmienia ksywke

mam nadzieje ze nie odebrales zle tej odpowiedzi - nie jest ona skierowana do Ciebie ja rowniez pozrawiam

Majonez jest offline  
Stary 14.04.2002, 02:13   #12
Pedros
Second variety

No właśnie, selekcja jest subiektywna, czyli czasem padnie na niewinnego.
Pewnie że nie odebrałem źle - odebrałem dobrze
Pozdrawiam
Pedros jest offline  
Stary 14.04.2002, 09:08   #13
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
powidezcie mi o czym wy mowicie?

selekcja? tyrania? dyktatorskie zapedy?

przeciez to forum jest ostoja wolnosci slowa - 1-2 posty ZAMKNIETE a nie usuniete na tydzien, mozliwosc swobodnej dyskusji z moderatorem - ludzie czego wy sie czepiacie?

to forum tak swoja droga jest bardzo niepoprawne politycznie - nikt przeciez nie ma zludzen co i po co ludzie ktorzy tu pisza kopiuja (wyjatki sa ale nieliczne) - i na zachodzie dawno by je zdjeli

jak chcecie zobaczyc tyranie moderatorska - polecam forum gry (rewelacyjnej) Liero - jest 6 postow po kilkadziesiat odpowiedzi, zeby cokolwiek przeczytac trzeba sie logowac, pisanie to juz koszmar

mnie to skutecznie zniechecilo do zagladania na swietna strone o swietnej grze, prowadzona przez switnego kolesia (adres: www.liero.zin.pl - wlasnie sprawdzilem - chwilowy pad serwera)

forum MODu True Combat - powiesz zle slowo na moderatora - ktory swoja droga jest strasznym fiu... - masz ban'a na IP - natychmiast, bez ostzerzenia - tak mnie koles wkurzyl, ze stracil konto mailowe i mnostwo czasu - tylko dla niego przeczytalem 2 ksiazki o protokolach pocztowych ale to juz inny temat

ludzie - cieszcie sie, macie naprawde swietne forum na ktorym ludzie sa mili, grzeczni, dojzali i pomocni - nie czepiajcie sie moderatorow - robia to co musza, ale nie utrudniaja wam zycia

a i jedno qestion - po jakim czasie post jest 'expired'? (usuwany)

pozdro Majonez & misiek4 & all
Stary 14.04.2002, 09:31   #14
Pedros
Second variety

Cytat:
-Sid-The-Rat=> (14-04-2002 09:08):
powidezcie mi o czym wy mowicie?
selekcja? tyrania? dyktatorskie zapedy?
ciach

ktorym ludzie sa mili, grzeczni, dojzali i pomocni - nie czepiajcie sie moderatorow - robia to co musza, ale nie utrudniaja wam zycia

a i jedno qestion - po jakim czasie post jest 'expired'? (usuwany)

pozdro Majonez & misiek4 & all
Za mocno pociągnąłeś.
Majonez swoją informacją sam wywołał dyskusję. A skoro jest "wolność" to i ja mogę wtrącić swoją opinię.

Mogę mówić tylko za siebie - mnie to forum się podoba (zaglądam tu od dawna) choć to złodziej czasu i pieniędzy - Ci co są na komutowanym wiedzą o czym mówię.
Pozdrawiam
Stary 14.04.2002, 09:51   #15
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
rzeczywiscie - troche za duzo emocji, ale nie bluzgalem... :-) :-)

poza tym nie chodzi mi o 'czepianie' jako wyrazanie opinii tylko o 'czepianie' jako zarzuty o ostrosc moderacji...

ale przeciez to co napisal Majonez w pierszym poscie jest sluszne i prawdziwe - poza tym jako moderator jest naprawde miekki - ile postow wywalil?

kilka...

zabanowal kogos? a moze :-)

na forum truecombat ilosc postow przez jakies 2 tygodnie malala zamiast rosnac - to przez tego fiu..
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: