![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.10.2002
![]() |
Dodaj patch do obrazu
Witam,
Dzisiaj po raz pierwszy potrzebowałem obrobić obraz płyty. Powiedzcie czy to praktykowany sposób. Potrzebowałem dodać patch do obrazu Settlers 4, objętość patcha 12,5 MB, kumpel nie ma dojścia do sieci. Ponieważ wyszedł mi Safedisc2.+ --- użyłem CCD do zrobienia obrazu i chciałem odczytać go w nero i dodać patch (he,he). ... Nie dało się.... No to : uruchomiłem darmowego ISOBustera i otworzyłem w nim obraz zapisany na HDD. Było widać obrazy w trzech systemach plików : ISO 9660, Joliet(short) oraz Joliet. Dalej to już nie jest moja wiedza tylko przypadek i intuicja --- dlatego proszę o potwierdzenie. Utworzyłem katalog "aaa", w ISOBusterze kliknąłem prawym klawiszem na formacie "Joliet" i zarządziłem "wypakuj RAW ale konwertujdo User Data" -- folder docelowy "aaa". Dostępne były jeszcze dwie opcje, np. "wypakuj dane RAW(2352 bajtów/blok". Wszystko trwało kilka minut. W katalogu "aaa" znalazło się 21 pozycji (katalogów i plików) identycznych z tymi w obrazie płyty i na płycie CD. No to --- wkleiłem do tego katalogu "aaa" mój patch (12,5 MB) i całość nagrałem w Nero jako dysk ISO pod nazwą własną "Settlers_4". U mnie ---działa (mam Settlersów zainstalowanych. Dam niedługo kumplowi --- zobaczymy. TYLKO : 1. czy to co opisałem trzyma się kupy? 2. co z Safedisc'iem zapisywanym w ten sposób (w Nero??) 3. jeśli wszystko powyżej to bzdury to jak dodać patch do kopiowanej płytki zabezpieczonej np. Safedisc'iem 2.9 i to używając jakiegoś darmowego oprogramowania? Pozdrawiam,
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Aby dodać patcha do obrazu użyj programu WinISO lub UltraISO
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Chodzi o darmowe oprogramowanie.....
I jeszcze jedno - wyjaśnijcie proszę dlaczego w opisanym przypadku pojemności obrazów odczytane we właściwościach są następujące : CD bez patcha --- 654 MB (687 MB), CD z patchem --- 609 MB (580 MB), obraz z patchem w katalogu "aaa" --- rozmiar 577 MB (606 MB) rozmiar na dysku 619 MB (648 MB) Tak właściwie to nigdy do końca nie byłem pewny co oznaczają te dwie wielkości zajątego miejsca we własciwościach CD ( tu np. 609 i 580) oraz jaka jest różnica między rozmiarem a rozmiarem na dysku. Który rozmiar brć pod uwagę gdy obliczam czy mi się coś zmieści na płytkę? Co oznaczają różnice w wartościach licz w nawiasach i przed nawiasami (np. 687-654=33MB bez patcha ale w przypadku z patchem różnica wynosi zawsze 29 MB) Oświećcie mnie Panowie... Pozdrawiam,
Pozdrawiam, dejmag Ostatnio zmieniany przez dejmag : 17.11.2003 o godz. 18:07 |
![]() |
![]() |
#4 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
To nie słyszałem o takim.
|
![]() |
![]() |
#5 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Isobuster tez sie do tego nadaje.
Co do roznicy w wielkosciach plikow to zwroc uwage ze obrabiales obraz clona (img+ccd+sub), on zawsze ma wieksza objetosc niz po wypakowaniu plikow. Sprawa zabezpieczenia - nie wiem czy tym twoim patchem nie byl czasami krak ( oo widze ze cenzura dziala hehe) bo tego jasno nie piszesz. Jesli nie byl to krak to twoj sposob na pewno nie zadziala z nowymi zabezpieczeniami typu sd2.9. Edycja obrazu zmienia strukture plyty i nowsze zabezpieczenia to wylapuja, jak widac w twoim przypadku starego sd2 zdalo to egzamin. Ostatnio zmieniany przez grzeniu : 17.11.2003 o godz. 18:19 |
![]() |
![]() |
#6 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
game jack chwali sie ze potrafi dodac pliki do zabezpieczonych obrazow
do tej pory powszechna opinia jest ze do zabezpieczonych obrazow (dobrze wykonanych zrzutow) patcha dodac sie nie da bez utraty 'oryginalnosci' obrazu co do tego ze gra dziala - a nie masz jakiegos emulatora wlaczonego? one potrafia oszukac starsze zabezpieczenia a pozatym: clony KLAMIE! nie radze mu ufac - zawsze warto w sieci poszukac czym NAPRAWDE zabezpieczono dany tytul
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Panowie,
Naprawdę chodzi tylko o patch! Żadnych krakersów, rodzynków (choć robi sie to pewnie podobnie)... Sid -- nie mam włączonego emulatora, czy ta "technologia" jest właściwa i up to której wersji SD? Jeśli nie - czy da sie to zrobić za darmo i jak?
Pozdrawiam, dejmag Ostatnio zmieniany przez dejmag : 18.11.2003 o godz. 02:02 |
![]() |
![]() |
#8 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak jak ci napisal Sid - przyjmuje sie ze ten numer nie przechodzi z zabezpieczonymi obrazami, co nie znaczy ze nie mozna probowac. Najczesciej po takich kombinacjach trzeba do obrazu dodac jeszcze krakersa zeby toto dzialalo. Nikt ci tu nie powie do jakiej wersji sd da sie to zrobic bezkarnie bo nikt tego nie wie, zbyt wiele jest wersji zabezpieczen zeby tym sobie glowe zawracac. Moim zdaniem sd2 tez nie powinno dac sie tak przerobic, wiec mozliwe ze clony zle rozpoznal wersje zabezpieczenia.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Wersja zabezpieczenia to Safedisc 2.40.010 wg danych z sieci (makeabackup.com).
Trochę trwało zanim kumpel wgrał gierkę u siebie.... Zrobiłem mu dwie płytki -- 1:1 Clonem oraz opisaną płytkę z patchem. Wynik --- z patchem nie chodzi (struktura zabezpieczenia?) , 1:1 chodzi. Czyli --- tak jak napisaliście Panowie. Ale mam nowy wątek : tą samą metodą zrobiłem Colin McRae Rally 3, z tym że dodałem ciasteczko -- i działa. No i teraz to już nic nie rozumiem bo CMR3 jest zabezpieczona SD 2.9. Co więcej ciasteczko było zbędne --- CCD zrobił to zabezpieczenie na profilu Safedisc 2+ AWS (co mi się zdarzyło pierwszy raz , zawsze myślałem , że od 2.9 to już tylko Alcohol...). Posłużyło zatem tylko do gry bez płytki, bo gra ruszyła bez wgrywania ciasteczka, z płytką w napędzie. ALE --- metoda była w tym przypadku skuteczna, dlaczego zatem trick z Settlersami zabezpieczonymi niższą wersją SD się nie powiódł ? Jeszcze jedno -- CMR3 był na 3 płytach, dwie pierwsze zrobiłem Clonem, ostatnią w opisany sposób nagrałem w Nero. A chodzi o to że ISOBuster jest free... Poproszę o komentarze.
Pozdrawiam, dejmag Ostatnio zmieniany przez dejmag : 26.11.2003 o godz. 01:05 |
![]() |
![]() |
|
|