![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.08.2002
![]() |
![]()
Czy upgrade formware'u w wypalarce w trakcie gwarancji kończy się jej utratą
![]() A może to od typu sprzętu zależy - o LiteOn'a konkretnie mi chodzi ... |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Przypuszczam, że sam upgrade nie anuluje gwarancji - w końcu producenci publicznie udostępniają nowe wersje firmware'u na serwerach, i są one do ściągnięcia dla każdego, a nie tylko dla serwisantów, no i robi się to już automatycznie programikami pod Windows, a nie jak kiedyś w czystym DOSie - co oznaczałoby, że jest to w zamyśle przeznaczone "dla ludzi", ale jeśli coś pójdzie nie tak, to może być różnie. LG wyraźnie ostrzega, że nieudany upgrade firmware'u anuluje gwarancję, i zaleca zlecanie upgrade'u serwisom. Lite-On, o ile wiem, nie wypowiada się o tym wprost, a w każdym razie tego nie zakazuje.
#3 |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Nie jestem tego całkowicie pewien, ale w warunkach gwarancyjnych chyba nie ma zakazu upgrade'owania firmware'u napędu (przynajmniej u mnie nie było, ale ja mam nagrę 16x, więc to jakiś czas temu).
Natomiast w rzeczywistości jest raczej tak, iż jak serwisanci wpadną na to, że grzebałeś w firmwarze (i to spowodowało awarię), to odmówią Ci bezpłatnej naprawy serwisowej.
#4 |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Dopadłem warunki gwarancyjne swojej nagrywarki Plextor 1610TA:
Gwarancja traci ważność w sytuacjach, kiedy: a) urządzenie było używane, przechowywane lub konserwowane w nieodpowiednich warunkach b) urządzenie zostało naprawiane, adaptowane lub modyfikowane, z wyjątkiem napraw, autoryzowanych przez firmę Plextor c) ......................... d) ......................... e) ..................... f) ................... g) ... Hak znajduje się w punkcie b). "adaptowane lub modyfikowane" - pod tymi pojęciami można również skryć zmianę firmware'u. Niestety ten proces nie został w gwarancji jakoś specjalnie wyszczególniony, przez co umożliwia powszechnie praktykowane interpretacje w stylu - "zmieniłeś pan BIOS, to se kup nową nagrę. Spieprzyłeś pan". Generalnie się nie dziwię, nawet rozumiem tego typu warunki gwarancyjne - producent nie może odpowiadać za działania użytkownika, ew. brak prądu w momencie upgrade'u itp. Podsumowując, aspekt upgrade'u firmware'u powinien być oddzielnie wyszczególniony w warunkach gwarancji. Nie wiem, jak jest teraz, może się to zmieniło - w końcu nagrywarki x16 sprzedawali jakiś czas temu. Co ważniejsze, złapałem Plextora na niezłym "byku". Otóż w sekcji "ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW: Problemy przy zapisywaniu na dysk CD" znajduje się taki podpunkt: "Sprawdź, czy zainstalowana jest najnowsza wersja oprogramowania sprzętowego. Aby to zrobić, zajrzyj na stronę Plextor WWW: http://www.plextor.com". Powyższy zapis, połączony ze znajdującym się powyżej w warunkach gwarancyjnych, znaczy, iż może zaistnieć następująca sytuacja: Gościowi zepsuł się napęd Plextor, zasięgnął informacji w załączonej instrukcji i po kolei zrealizował wszystkie podpunkty. Łącznie z aktualizacją firmware'u. Niestety, nie powiodło się. W takim razie idzie do serwisu, oni coś sprawdzają i wychodzi, że użytkownik zmodyfikował napęd. I teraz możliwe są dwie sytuacje: 1. serwis stwierdza, że firmware jest wgrany prawidłowo i powód awarii leży gdzieś indziej LUB 2. użytkownik miał podwójnego pecha, bo nie dość że zepsuł mu się napęd, to jeszcze później firmware źle wgrał i serwis stwierdza, że powodem awarii było działanie użytkownika. Po gwarancji. Dodam, że pierwszy przypadek jest o tyle wątpliwy, bo, o ile mi wiadomo, to odpowiednimi programami da się wymazać firmware nawet po nieodpowiednim upgradzie i załadować jeszcze raz poprawnie.Dlatego serwis prawdopodobnie nie zastosowałby się do pierwszego przypadku, który wyżej omówiłem. Sytuacja jest interesująca i, moim zdaniem, wymaga dyskusji. Co prawda wiele rzeczy mogło się od dwóch lat zmienić (tak, jak pisałem, mam starszy model), ale niekoniecznie. Wiem, że na forum działa też serwis Alstora, dystrybutora Plextora, więc powinniśmy się w tej sprawie z nimi skontaktować. Czekam na uwagi. P.S. Wszystkie cytaty pochodzą z intrukcji Plextora do napędu PlexWriter 1610TA, zamieszczonej na CD-ROMie.
#5 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja kiedyś napisałem e-maila w tej sprawie. Odpisali mi, że napędy można aktualizować i nie podlega to gwarancji, chyba, że wgra się inny bios nie pochodzący od danego napędu. Pytałem się o napędy Liteona.
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Młody żonkoś
Data rejestracji: 02.02.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#7 | ||
Młody żonkoś
![]() |
Cytat:
Cytat:
w wypadku liteona każde poprawne wgranie firmwaru nie pozbawi ciebie gwarancji każde niepoprawne pozbawi
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.06.2002
![]() |
reklamowalem liteona 40x mialem wgrany nowy bios i sie nie przyczepili wymienili mi na 48x12x48 wszystko zalezy od serwisu
w jednym ci uwzglednia w innym ci powiedza ze dziala dobrze a w innym ze zepsules |
![]() |
![]() |
#9 |
Forumator
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
ale jak jest litek to jest mtkflash wiec to sie da naprawic
z tego co czytalem na forum problem jest np z teac-iem |
![]() |
![]() |
#10 | |
Młody żonkoś
![]() |
Cytat:
![]()
Dotyk idący daleko poza definicję słowa instynkt...Julio Cortazar Ostatnio zmieniany przez memorando : 31.07.2003 o godz. 18:32 |
|
![]() |
![]() |
|
|