![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.06.2002
![]() |
Jak formatować i nagrywać rw?
Jestem początkującym użytkownikiem nagrywarki TEAC. Proszę o pomoc jak nagrywać i formatować płyty cdrw aby widział je każdy system i cd room ? Korzystam z najnowszego NERO i nie potrafię tak sformatować płyty rw aby pojawił się na nim plik ze "sterownikiem" adapteca. Jak to się robi? Może źle myślę?
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... a dlaczego ma się pojawić sterownik adapteca, przecież formatowanie płyty to jej zupełne wyczyszczenie z danych.
#3 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
plyty RW mozna uzywac na dwa sposoby:
1. w trybie multisesyjnym dogrywajac na nich do pelna i potem kasujac zawartos 2. w trybie pakietowym uzywajac oprogramowania dolaczanego np. do WinOnCD lub instniejacego niezalaznie ( vide cdrinfo nagrywanie pakietowe).CDRW mozna traktowac wtedy jako dodatkowy dysk w pierwszym przypadku mozna tak nagrane dane czytac wszedzie, w drugim tylko tam, gdzie zalozono programik, ktory pakietowe nagranie odczyta Mysle, ze chodzi ci o ten drugi sposob,ale jest z tym wiecej klopotow niz pozytku i radze ci pierwszy sposob postepowania |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.03.2002
![]() |
--------------------------------------------------------------------------------
bgn (05-06-2002 13:25): plyty RW mozna uzywac na dwa sposoby: 1. w trybie multisesyjnym dogrywajac na nich do pelna i potem kasujac zawartos (...) -------------------------------------------------------------------------------- ... oczywiście jak najbardziej także w trybie jednosesyjnym (dla ścisłości) Płyt CD-RW nie trzeba formatować, tylko czyścić właśnie. Służą do tego opcje typu "CLEAN CD-RW", "KASOWANIE ZAWARTOŚCI NOŚCNIKA". Dostępne są zwykle też dwie metody. QUICK - czylki kasowanie tylko informacji o zapisie na płycie i FULL - czyli kasowanie wszystkich danych zapisanych na nośniku. Sam proces nagrywania nie różni się już niczym od nagrywania na zwykłych CD-R. Odnośnie nagrywania pakietowego, to tak jak zostało to zauważone metoda dość nie pewna. |
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
A nie prościej zaintalowac Clone-a ? Tam jest przeciez na widoku opcja "formatowanie RW" ?
|
![]() |
#6 |
Gość
|
Ja osobiście używam Direct CD5.1. Po sformatowaniu płyty, można używać jej jak twardego dysku. To znaczy zapisywać metodą kopiuj=wklej.Programik jest w Easy CD recorder i osobno - ale ma 12,4 Mb i nie zmieści się jako plik na Forum.
najlepiej sciągnąć go sobie ze strony Roxio. Bo chyba o to formatowanie RW Ci chodzi.Bardzo wygodna metoda i szybka. Yahol |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.06.2002
![]() |
No Panowie Szlachta coś nie tęgo u was ze znajomością DirectCD i InCD a wygląda to tak.
Przy pomocy tych programów dokonujemy formatowania płyty CD-RW z tą różnicą że DirectCD wgrywa w tło sterowniki do tego formatu zapisu i po włożeni nawet czystej (ale sformatowanej) płyty do czytnika CD w innym kompie pojawia się komunikat o możliwości zainstalowania sterów i należy to uczynić poczym na tym kompie można czytać wszystkie płyty CD-RW zapisane pakietowo. InCD robi to samo ale nie umieszcza na płycie w trakcie formatowania sterowników. Można je doinstalować, InCDUDFReader.exe ze strony cdrinfo.pl tam gdzie są pliki i opisy do Nero. DirectCD ma jeszcze jedną zaletę przy formatowaniu można użyć opcji compresji i wtedy na płycie można zapisać w zależności od danych nawet 1,3 G. Natomiast jeśli chodzi o pewność i bezpieczeństwo to jest ono takie samo jak przy zapisie tradycyjną metodą wiem bo używam od ponad dwóch lat i jest ok. a poza tym jaka wygoda. Dla zainteresowanych służę doświadczeniem nomax@wp.pl. Pozdrowienia nomax. |
![]() |
![]() |
#8 |
Gość
|
Napisałem mniej-więcej to samo ale krócej. Tak mi się wydaje. DirCD jesp bezpieczny, szybki i nie sprawia kłopotów. Sam go używam - to wiem.
Yahol |
![]() |
#9 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... zapomnieliście dodać, że po sformatowaniu zarówno DirectCD jak i InCD "ucinają" z płyty sporo miejsca (pozostaje około 580 MB z 700).
#10 |
Gość
|
Coś za cś. Ale się opłaca. Ale też faktem jest, że 1/5 płyt CD-RW nie chce się u mnie prawidłowo sformatować.Dir5.1 na LG8080B.Wtedy wymazuję je Clonem.
Yahol. |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.01.2002
![]() |
1. Nagrywanie pakietowe skraca zywotnosc napedu!
2. Plyty pakietowe, nie zamkniete, nagrane za pomoca np DirectCD sa odczytywane przez wiekszosc nowych napedow CDROM, przynajmniej Teac 32x, Teac 40x i ŚP Asus 40x odczytywaly je bez problemu, ale np starszy LG 24x i Teac 24x juz ich nie widzial i trzeba bylo zamknac na takich plytkach sesje.
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Rzeczywiście chodziło mi o nagrywanie pakietowe. Chciałam aby na innych komputerach także można było przeczytać CD. Ściągnęłam odpowiedni plik ze strony Nero. A jaki program nagrywa pakietowo w taki sposób, że jeśli ktoś nie może odczytać zawartości takiego CD to widzi tylko plik ze sterownikiem ? Ja używam Nero i InCD a tam takiej opcji nie ma. Komputera używam w firmie i nie mogę instalować "lewego" oprogramowania. Pozdrowionka
|
![]() |
![]() |
#13 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
jak wy lubicie wyolbrzymiac problemy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Gość
|
Jeżeli mnie pamięć nie myli to Direct CD v.5.1 jest bezpłatny.Chyba się nie mylę, bo pełną wersję sciągnąłem z Roxio. Tak więc nie jest to lewy soft. Jeżeli jestem w błędzie proszę mnie poprawić. (Pokajam się publicznie i przysięgne - nigdy więcej nie będe piratował - teraz też tego nie robię)
PIRAT - piratuje UŻYTKOWNIK - robi kopie zapasowe |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
Luke jak widze wogóle nie masz pojęcia o czym mowa!!!!!!
|
![]() |
![]() |
|
|