![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() |
LiteOn 1693s problem z DVD-R
witam,
widzialem podobny problem na forum, lecz tam zostal on rozwiazany przez wymiane nagrywarki - u mnie ta opcja nie dala rezultatu. otoz moj problem z nagrywarka LiteOn 1693s polega na tym, iz nie chce wypalac plyt DVD-R - "widzi" te plyte, lecz przy probie nagrania pojawia sie komunikat "nosnik nie jest zapisywalny". nagrywarke te mam od dzis - poprzednio mialem LiteOn 1673s i zostala ona wymieniona na te, ktora mam od dzis wlasnie przez ten problem - plyty DVD+R wypalala bez problemu, zas DVD-R w ogole i to niezaleznie, czy byl to nosnik markowy, czy nie. nagrywarka zostala wymieniona na nowa, a problem jak byl, tak i jest nadal. dodam, ze przy poprzedniej nagrywarce aktualizacja biosu nic nie pomogla. jak na razie probowalem tylko na plytkach DVD-R "no name" (innych chwilowo nie mam) - ale poprzednia nagrywarke testowalem na markowych i nie markowych DVD-R i na zadnych nie dalo sie nagrywac. czy to moj wyjatkowy pech (i mam wymieniac te nagrywarki az do skutku), czy tez moze kwestia jakis ustawien gdzies czy czegos podobnego ![]() mozecie mi cos pomoc / podpowiedziec? PS. dopiero teraz zorientowalem sie, iz to nie calkiem dobry dzial - winno byc chyba w dziale "ogolnie o DVD" - sorrki - prosba do admina o przeniesienie. pzdr. Ostatnio zmieniany przez tio : 19.09.2005 o godz. 16:03 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Wgraj najnowszy bios do nagrywarki i spróbuj nagrać Verba, albo TDK.
A ASPI masz zainstalowane, no i jak masz podpięty palnik w kompie?
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
z biosem jeszcze nie probowalem - ale sprawdze to dla spokoju sumienia, choc bardzo watpie, by to cos zmienilo - przy poprzedniej nagrywarce do pierwotnego biosu bylo 5 uaktualnien - po kolei kazde wgrywalem, sprawdzalem - i nic.
tym razem mam tylko jedno uaktualnienie - sprawdze, ale nie sadze, by pomoglo. nie probowalem jeszcze wypalic jakiejs markowej plytki, bo -jak wspomnialem -takiej chwilowo nie mam - musze zakupic i dopiero wtedy sprawdze. lecz analogicznie, jak to bylo z biosem przy poprzedniej nagrywarce, tak i z plytakami wtedy probowalem roznymi - i nic (z verbatimem i tdk takze). dlatego tez wstrzymuje sie z kolejna reklamacja do czasu, az sprawdze na markowych plytkach - choc jestem wrecz pewny, iz to nic nie zmieni. ale moze... aspi mam zainstalowane. a tego "no i jak masz podpięty palnik w kompie" - nie rozumiem. to znaczy rozumiem, ze chodzi Ci o podpiecie nagrywarki - jednakze jak jest podpieta (a jak inaczej moglabybyc) - chyba nie jestem w stanie Ci "fachowo" odpowiedziec. co prawda sam to dzis montowalem, ale sadzilem, iz mozliwosc jest tylko jedna - podpialem wszystko tak samo, jak wypinalem z poprzedniej i juz. sorrki, ale techniczna strona kompa to nie jest moja mocna strona. PS. wlasnie zaktualizowalem bios-i tak, jak sie spodziewalem-czyli bez zmian. zostaje mi jeszcze sprawdzenie na verbatimie lub tdk - lecz bardzo watpie i w to. Ostatnio zmieniany przez tio : 19.09.2005 o godz. 17:30 |
![]() |
![]() |
#4 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Chodziło mi o to, czy nagrywarkę masz podpietą samą na taśmie, czy np. razem z dyskiem twardym, albo CD-ROM-em
![]() Często zdarzało się właśnie to, że nagrywarkę podpinano razem z innym napędem, co powodowało wiele problemów. Najlepiej mieć ją podłączoną pojedyńczo. Ewentualnie spróbuj odłączyć drugi napęd (jeżeli masz na jednej taśmie z nagrywarką CD-ROM, a jeżeli z dyskiem twardym to osobno podłącz dysk, a osobno nagrywarkę). P.S. Z Litkami czasami zdarzają sie problemy. Ostatni dobry model to był chyba SOHW 832s.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
teraz rozumiem.
ale odpowiedziec moge Ci tylko czesciowo - otoz nagrywarke NA PEWNO mam podpieta na tej samej tasmie co CD-ROM. co do dysku nie jestem pewien - ale prawdopodobnie takze. jedno, co mnie dziwi, to fakt, ze tych prob innego podpiecia etc. nie przetestowal gosc, od ktorego bralem sprzet - i ktoremu reklamuje nagrywarke. on po prostu przyjal nagrywarke, gdzies dalej ja "pchnal" - po czym od niego otzrymalem nowa. zas nic nie sprawdzal z innym podpieciem itp. ja niby moglbym to zrobic - ale z drugiej strony po co? dopoty, dopoki to jego sprawa, to niech on sie martwi, by bylo ok. szczegolnie w kwestii wlasciwego podpiecia poszczegolnych elementow, prawda? pzdr. |
![]() |
![]() |
|
|