![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 28.02.2002
![]() |
Zepsuta płytka Cdrw?
Nagrywałem sobie ostatnio płytke cdr audio i wystapił bład (jakiś tam), w każdym razie płytka do kosza.
Następnie spróbowałem te same dane nagrać na płytke cdrw myślać (naiwnie?) że w razie błedu zawsze można taką płytke skasować i nagrać ponownie. Niestety niemile się rozczarowałem, wystąpił ten sam błąd, a płytki nie chce już czytać nagrywarka. Kasowanie też nie pomaga, niby nero coś tam kasuje ale efekt nadal ten sam! Płytka cdrw była nagrywana dopiero kilkukrotnie. Czy ktoś wie o co chodzi? A może to normalne że podczas nagrywania danych z błedami nawet płytki rw padają? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.02.2002
![]() |
Kiedyś miałem podobny przypadek i udało mi się uratować 2 płytki RW kolegi.
Podczas kasowania nie może być ustawiona prędkość kasowania "maximum" tylko maksymalna jaka jest oznaczona na płytce lub na nagrywarce dla płyt RW. Jeśli więc nagrywarka może zapisywać RW x10 a płytka x4 to maksymalna prędkość jest x4 i taką trzeba wymusić, a także użyć funkcji pełnego formatowania. Być może jest to klucz do Twojego problemu. |
![]() |
![]() |
#3 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zgadzam sie, tylko pelne kasowanie moze dac efekt. Probuj roznymi progsami. Co do predkosci kasowania, to u mnie nie ma znaczenia - zawsze mam na maxa. Jesli to nie da efektu, to sprobuj superblank - jest w dziale download cdrinfo. Dalej pozostaje ci juz tylko kosz.....
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Sory, może nie umiem szukać ale na cdr-info nie znalazłem tego programu.
Czy mógłby mi ktoś dać link do niego (na cdr-info, lub gdziekolwiek indziej), lub chociaż do programu o podobnym działaniu. dzieki ps. pełne kasowanie w nero nic nie pomogło (prędkości kasowania wogóle nie można ustawić) |
![]() |
![]() |
#6 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
spróbuj takiej metody:
- uruchom Clona - połóż płytę na tacy, nie zamykaj !! - uruchom formatowanie z Clona (niech szufladę zamknie ci program) - szybko przejdź przez info o nagrywarce - wykonaj szybki format ( a nie pełny) powinno sie udać, chodzi o to, żeby napęd nie zdążył wykonać próby czytania płyty i przeszedł od razu do formatowania. Testowałem kilkanaście razy na różnych płytach z awaryjnym restartem podczas nagrywania, 100% udanych formatów. pzdr
#7 |
Wyjadacz ;)
![]() |
DZIEKI!!!
Jak zwykle mozna na was liczyć! :-) |
![]() |
![]() |
|
|