![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Gość
|
Jak nagrywać płyty koncertowe ??
Chodzi mi o taką sprawę.
Mam w mp3 kilka albumów koncertowych i chcę je zgrać do audio. Zależy mi na tym, żeby między poszczególnymi kawałkami nie było pauz ani krótkiego trzasku. Po prostu, żeby wszystko przechodziło płynnie. Próbowałem ustawić w WinOnCd 3.8 przerwy między utworami na 0 sekund i włączałem opcję kasowania ciszy na końcu utworu ale lekki "przeskok" przy przechodzeniu między utworami nadal słyszę. Natomiast na Nero jak próbowałem ustawić przerwę 0 sek. to wyskakiwał mi napis, że moja nagrywarka może wstawić min. 2 sek. przerwę. Czy da się jakoś nagrać żeby nie było tych przerw, jeśli tak to jakim programem ? Mam Teac 516EB firmware 1.0 a Z góry dzięki Pozdrawiam |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.10.2000
![]() |
nagrywaj w disk at once i powinno pomoc
|
![]() |
![]() |
#3 |
`
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
to dziwne - sam mam wiona 3.8 i nie slysze trzaskow miedzy sciezkami, ale jak pisal Sony nagrywanie audio wogole powinno byc w modzie DAO. Ale jak siegam pamiecia mialem nerona chyba 4.5 lub cos kolo tego i bez klopotow mozna bylo ustawic cisze miedzy trakami lub ja zlikwidowac, ale zawsze wczesniej zgrywalem mp3 do wavow, gdyz konwertery zarowno Nero jak i Wiona robia to gorzej niz np.audiograbber czy windac, ze nie wspomne o CoolEdicie
|
![]() |
![]() |
#4 |
`
![]() |
PS. Niekasuj ciszy "automatami". To dziala tak, ze jest ustawiony odpowiedni poziom dzwieku w decybelach ponizej ktorego utwor jest wycinany. Nie zawsze jest to ponizej poziomu slyszenia. Pare razy tak sie zrobilem w konia i potem musialem plyte przegrywac ponownie.
Do ciszy jest potrzebny program w ktorym widac widmo ( CoolEdit, GoldWave, itp), i tam wycinasz, a potem odslu***esz. Jesli ma byc to zrobione porzadnie to niestety jest to jedyna droga |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.10.2001
![]() |
nowy NERO tez ma edycje dzwieku - robi sie niezly kombajn
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 09.10.2001
![]() |
Do tego sa zaje... filtry do nagrywania w locie: korektor barwy dzwieku, likwidacja syczenia, trzaskow i IMHO najlepsze - poszerzanie stereo!!! I to naprawde dziala!
No i jest jeszcze kilka innych filtrow ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
`
![]() |
to wszystko prawda.Wion tez ma edytor dzwieku. Ale to jest wszystko kilka w jednym. Jesli chce sie porzadnie obrobic dzwiek, trzeba wziac program, ktory jest do tego przeznaczony. Nagrywalem kiedys komus z winyla ( dla mlodszych niewtajewniczonych - to taki czarny krazek )
i usuwalem trzaski i szumy edytorem Wiona i CoolEditem. Roznica jest ogromna. Oczywiscie zalezy od tego jak zrypany jest dzwiek i co chcemy zrobic |
![]() |
![]() |
#8 |
Gość
|
Nagrywaj w Nero Zanacz wszystkie utwory i ustaw przerwy na 0 sec
ale przy pierwszej sciezce zostaw 2 sec (to jest czas przerwy przed utworem) nagrywaj w DAO Nara |
![]() |
#9 |
Gość
|
OK, dzięki !
|
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.03.2002
![]() |
Najlepiej przekonwertowac mp3 do wav i wszystko obrobic w dobrym edytorze audio (wavelab , sound forge) za pomoca opcji fade.
|
![]() |
![]() |
#11 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
można i w TAO ale bez zabawy /MANUALNEJ a nie z automatu/ funkcjami Fade in i Fade out sie nie obejdzie i oczywiście gap na zero / i w Winoncd jak i w Nero, robiłem tak na mitsumi 2600te qtóra nie miała DAO i spokojnie te płytki nie trzeszczały /czasami ta cholera / mitsumi/ podczas ripowania dokładało od siebie
![]() pozdro
#12 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
#13 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
jesli masz to w audio to po jaką cholerę zgrywać do mp3 ?
mp3 Ci obniży jakość tylko jeśli już to do wavów i te obrabiać no tak mi się wydaje |
![]() |
![]() |
#14 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
ano sorka nie doczytałem że masz już to w mp3
problem został już rozwiązany w postach powyżej dziwne że WON Cię nie słucha... |
![]() |
![]() |
#15 |
`
![]() |
Ja używam konwertera pod Nero, a do obróbki plików Cool Edit Pro. Właśnie mam ten problem, że nie bardzo wiem jak w Windac-u albo Cool Edicie przekonwertować z mp3 do wav. Jak to zrobić ?[/quote]
**************************** w Cooledicie nie musisz konwertowac, mozesz obrabiac mp3(konwersja jest w locie).Jeski chcesz zmienic format to Save As.. i wybierasz ( Wav format PCM).Widac nie nadaje sie do obróbki to ripper, nawet zmiana formatu wychodzi mu slabo. CoolEdita powinienies miec "zarejestrowanego" ( mozesz to sprawdzic Transform->Noise Reduction->Hiss Reduction nie powinna sie wyswietlac na oknem Demo, bo jesli jest do wali swoj dzwiek). Wglownie jest tak wyswietlasz widmo, zawezasz do wyswietlania kawalek przodu lub tylu i precyzyjnie wycinasz cisze |
![]() |
![]() |
|
|