![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2004
![]() |
problem z nagrywaniem - system widzi nagrywarki jako urządzenia SCSI
Witam!!!
Mam problem z nagrywaniem, zarówno stara LG CGE-8320B (32x12x40x) i nowy Lite-on SOHW 1633S wywala bład podczas buforowania plików. W Nero pisze "Przerwano polecenie SCSI". W menedżerze urządzeń obydwie nagrywarki są widoczne z napisem "SCSI CdRom Device" na końcu nazwy, chociaż obydwa urządzenia z całą pewnością pracują pod IDE. Pod "kontrolery IDE ATA/ATAPI" jest widoczne tylko NVIDIA nForce IDE controler, nie ma pierwszego i drugiego kanału IDE. Obydwie nagrywarki nie mają problemów z czytaniem płyt, kłopoty zaczynają się dopiero przy zapisie. Strerowniki ASPI są zainstalowane. Urządzenia są naspępująco podpięte: Primary master: Liteon (nagrywarka DVD) Primary Slave: LG (nagruwarka CD-RW) Secondary Master: dysk twardy Seagate 80 GB Inne ustawienie też były sprawdzone i za każdym razem występuje ten bład. Dodam jeszcze tylko, że na kompie jest WinXP z Sp2. Ostatnio zmieniany przez Atlantis : 18.11.2004 o godz. 15:05 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Podłącz tak..
Primary Master ...HDD Secondary Master ...LiteOn Secondary Slave ...LG Przeinstaluj sterowniki do IDE Zainstaluj ForceASPI 1.7 -poprzednio odinstaluj stare ASPI.
Jak mądrze zadawać pytania Ostatnio zmieniany przez Maciej : 18.11.2004 o godz. 15:10 |
![]() |
![]() |
#3 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Odinstaluj sterowniki SW IDE. Przecież w trakcie instalacji uprzedzano Ciebie, że to eksperymentalne sterowniki i bezmyślnie nie należy ich instalować! 8 )
#4 |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
@maciej: Może mieć problem dalej ten LG nie za bardzo lubi być Slave, a nie wiem czy litek nie może być, ale będzie działał wolniej (co do sterów mobo nie wiem bo do chipsetu SIS 745 instalują się te z windowsa)
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.04.2005
![]() |
Witam... Miałem ten sam problem co kolega zakładający post. Znalazłem przyczynę u siebie. Miałem nagrywarę DVD LG GSA-4163(A104) na master kanał I i cd-rom, również LG, na slave (HDD mam na SATA). Poprostu gryzł sie jeden LG z drugim LG. Jak odpiąłem cd-rom i zostawiłem samego GSA-4163 to wszystko śmiga jak powinno. Nero w wersjii 6.3, bo 6.6.0.12-13 nie trybi już.
P.S. SW IDE mam, fakt, że najpierw przeprowadziłem mały "zabieg" odinstalowania kanałów IDE, ale po zainstalowaniu ich ponownie (SW IDE) na samym końcu po instalce nowych ASPI wszystko działa. POLECAM TO ROZWIAZANIE - mi dało dużo spokoju ;-) |
![]() |
![]() |
|
|