Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.08.2004, 15:08   #1
Łukasz R.
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Łukasz R.
 
Data rejestracji: 16.08.2004
Lokalizacja: Turek
Posty: 21
Łukasz R. w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak odzyskać dane ze skasowanej CD-RW?

Nie bardzo wiedziałem gdzie napisać ten temat, więc napisałem go tutaj ;-).
Moje pytanie zostało już właściwie postawione w temacie postu. Dopowiem tylko, że skasowałem płytę RW niechcący i zależy mi na odzyskaniu jej zawartości. Płyta była kasowana w programie Nero 5 za pomocą opcji "Szybkie kasowanie", a więc został skasowany tylko TOC (dane zawarte na płycie ciągle na niej są). Czy zna ktoś sposób na to jak te dane odzyskać? Może jest do tego jakiś program? Większość programów do odzysku danych, jakie ja znam, obsługuje tylko dyski twarde, a płyt niestety nie.
Bardzo proszę o pomoc.
Łukasz R. jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.08.2004, 15:13   #2
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,496
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
teoretycznie tak - praktycznie nikomu sie jeszcze nie udalo
byl tu kiedys art jak uzyskac z takiej plyty cos w stylu "zupy bitowej" ale potem trzeba by sie porzadnie nafikac zeby napisac sofcik do wyciagniecia z tego plikow
niestety czarno to widze
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2004, 15:51   #3
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Y@nkee_PL
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 4,776
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...ght=odzyska%2A
tutaj coś kiedyś kombinowano... zupka bitowa i te sprawy
__________________
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore
yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore...

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2004, 17:58   #4
Łukasz R.
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Łukasz R.
 
Data rejestracji: 16.08.2004
Lokalizacja: Turek
Posty: 21
Łukasz R. w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za link. Trochę się wystraszyłem gdy się okazało, że trzeba "znać się trochę na programowaniu". Pojęcia zielonego o tym nie mam (przynajmniej narazie). Szkoda że ten Krzysiobal nie udostępnił jeszcze programu do wyodrębniania plików z obrazu "img". Mam nadzieję, że gość jest tu gdzieś dostępny na forum to się go sam zapytam .

A jeśli ktoś znajdzie jeszcze inną metodę, to będę niezmiernie wdzięczny ;-).
Łukasz R. jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2004, 19:46   #5
Łukasz R.
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Łukasz R.
 
Data rejestracji: 16.08.2004
Lokalizacja: Turek
Posty: 21
Łukasz R. w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Eureka!!

No więc, drodzy przyjaciele... . Pozwolę sobie użyć tutaj jednego, nieco niekulturalnego słowa, aczkolwiek bardzo pasującego do sytuacji .

LUDZIE! JESTEŚCIE ZA***IŚCI !!! (Mam nadzieję, że admini mi to wybaczą).

TAK! Udało się odzyskać zawartość płyty! Oczywiście skorzystałem z poradnika Krzysiobala, ale nie do końca postępowałem zgodnie z jego wskazówkami. Boże... Jestem tak podekscytowany że nie wiem od czego zacząć .

Zacznę może od tego, że wcale nie trzeba być programistą, żeby tego dokonać (można nie mieć nawet zielonego pojęcia o programowaniu ). Poza tym nie były mi potrzebne żadne dodatkowe programy (żadnego "Wypełniacza" do sporządzenia odpowiedniej wielkości pliku, ani żadnego programu do wyodrębnienia pliku "*.img"). Nawet Clone CD nie był mi potrzebny .
Dodam także, że system na jakim obecnie pracuję to WinXP, moja nagrywarka to LG GCE-8160B (16x10x40), a jedyny program, jakiego użyłem, to Nero 5.

Opiszę teraz krok po kroku co zrobiłem, aby odzyskać dane (pomijając fakt, że najpierw włożyłem skasowaną płytę CD-RW do nagrywarki ):
Zamiast jakiegoś pliku z "gwiazdkami i zerami" wykorzystałem zwykły film w formacie *.avi. Napewno każdy dysponuje takim filmikiem . Plik ten miał rozmiar 700 MB (wcale nie musiał być większy niż objętość płyty).
Po otwarciu programu Nero wybrałem nową kompilację CD-ROM (ISO) i zaznaczyłem opcję "Pojedyncza sesja". Wrzuciłem do kompilacji wspomniany wcześniej film.
Bezpośrednio przed nagraniem płyty wybrałem w zakładce "Zapis" metodę zapisu "Disc-At-Once", a prędkość nagrywania ustawiłem na najmniejszą (w moim wypadku jest to prędkość 4x).
W programie Nero niestety nie ma wyświetlanej informacji kiedy konkretnie zaczyna się i kończy zapis TOC, więc musiałem sam zdecydować kiedy zrestartować komputer. Zrestartowałem go więc w momencie, gdy wskaźnik zapisu doszedł do 2%. W tym momencie nastąpił drastyczny RESTART ( )...
Po ponownym uruchomieniu komputera okazało się, że wcale nie trzeba tworzyć obrazu płyty . Płycie została przywrócona etykieta sprzed kasacji, a po otworzeniu jej zawartości zauważyłem wszystkie pliki, które chciałem odzyskać . Absolutnie nic nie zdąrzyło zostać nadpisane .

Sprawdziłem tą sztuczkę z innymi dwiema płytami RW i efekt był ten sam. Wystarczył tylko Nero i jakiś film o większej objętości. Żadnych dodatkowych programów.


Jeszcze raz dziękuję Krzysiobalowi za to, że wpadł na taki genialny pomysł i napisał o tym poradnik, a także dziękuję Nimal'owi i Y@nkee'emu za namiary na tenże poradnik .
Teraz mogę robić to samo z każdą płytą RW .

Ostatnio zmieniany przez Łukasz R. : 16.08.2004 o godz. 19:52
Łukasz R. jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2004, 19:56   #6
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,496
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
LOL
to sugerujeze wystarczy nadpisac sam poczatek LEADIN, a stary TOC statnie sie widoczny
trzeba przetestowac
no to mamy odkrycie - przelom w odzysku danych, teraz tylko potwierdzenia!
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2004, 20:07   #7
Łukasz R.
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Łukasz R.
 
Data rejestracji: 16.08.2004
Lokalizacja: Turek
Posty: 21
Łukasz R. w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie mogę gwarantować tego, że każdemu się ta sztuczka powiedzie, ale przysięgam, że próbowałem trzy razy i za każdym razem mi się udało . To szczera prawda. Radzę spróbować innym użytkownikom. To nic nie kosztuje, a jak powiedziałeś wyżej, byłby to przełom.

PS.: zamiast pliku o pojemności 700 MB próbowałem też wrzucić do kompilacji jakiś zwykły mały pliczek (np. plik *.jpg o pojemności zaledwie kilkudziesięciu kB), ale taki mały pojedynczy pliczek sprawia, że człowiek nie wie kiedy będzie trzeba zrestartować kompa. Prawdopodobnie gdybym używał programu Roxio Easy CD Creator lub WinOnCD to wiedziałbym kiedy nagrywarka skończyła zapisywać nowy TOC, a co za tym idzie wiedziałbym kiedy wcisnąć RESTART na obudowie komputera. Jak już wcześniej wspomniałem w Nero nie ma takich informacji i dlatego lepiej jest używać plików o większej pojemności. Zainstaluję jeszcze inne programy do nagrywania płyt i wtedy pokombinuję z mniejszymi plikami ;-).

Ostatnio zmieniany przez Łukasz R. : 16.08.2004 o godz. 20:15
Łukasz R. jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2004, 20:18   #8
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Myśle, że jak w NERO pojawi się Track ;] wtedy trza wyłączyć NEROna .


Spróbuje w DomQ, ale chyba nie mam RW prosze o sugestie innych użytkowników
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2004, 22:27   #9
andy
logged out
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andy
 
Data rejestracji: 12.07.2003
Lokalizacja: /home
Posty: 12,517
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
No wkoncu sie komus udalo. Ja tez poprobuje jutro jestem ciekaw efektow. Jezeli by sie okazalo ze ta metoda jest bardzo skuteczna to w domowych warunkach bedzie mozna odzyskac dane z plytki yippp. A jeszcze jedno do tej metody jezeli jest ktos zdolnym programista to niech napisze program ktory nagrywa tylko TOC i potem przerywa proces nagrywania, nie konieczny byl by wtedy restart o ile jest to mozliwe.

P.S. Jak bedziecie probowali to piszcie o efektach.

Pozdro
__________________
XMPP: andrzej(at)czerniak.info.pl
andy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 00:10   #10
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Y@nkee_PL
 
Data rejestracji: 18.11.2002
Lokalizacja: Zielona Góra
Posty: 4,776
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
no to co, kleimy?
oj chyba tak
__________________
...yea-ea-ea-ah, yea-ea, I feel hardcore
yea-ea-ea-ah, yea-ea, always hardcore...

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 09:29   #11
Piterniel
Cichy mod
 
Avatar użytkownika Piterniel
 
Data rejestracji: 16.03.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 4,485
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Y@nkee_PL
no to co, kleimy?
oj chyba tak
Kleić i przykleić ?? albo dodać do FAQ działu
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 10:17   #12
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 26,432
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Moze zamiast twardego restartu kompa wystarczy przed wypalaniem usunac/zmienic lokalizacje pliku z np filmem, wtedy nero po nagraniu lead in wywali errora i spokojnie mozna przerwac proces. Jakos ten twardy reset mi tak nie elegancko tu wyglada.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 10:21   #13
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,496
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
tak, pisalem o tym w pierwotnym topicu (pomysl Sida)
pic polega na tym ze tu najwyrazniej trzeba zresetnac ZANIM zakonczy leadin (2% u mnie to polowa leadin, nagrywaniae tracka zaczyna sie na 5% dla plyty 700MB)
i chyba tu pies pogrzebany - dalej pewnie zaczyna sie TOC
czemu w robocie mam walnieta spaware chce testowac
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 10:29   #14
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 26,432
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Tyle ze u mnie jak zaczyna wypalac to od razu wskakuje na ok 5% i stoi, przybywa jak sie zacznie track - wiec nie mam momentu w ktorym jest te 2%. Moze wiec trzeba na czuja.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 10:50   #15
nimal
Author
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika nimal
 
Data rejestracji: 29.03.2003
Lokalizacja: The World
Posty: 16,496
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no u mnie tez tak jest - szybko 5%, stoi i dopiero z trackiem rusza
nie pamietam jak to w nero5 wygladalo
Łukasz - napisz jak okreslasz to 2% - czy faktycznie kiedy nero pokaze 2% (kilka sec po odpaleniu nagrywania) czy na czuja, czy tez moze u ciebie nie ma tego skoku na 5%

qdre - testy w pamieci jak to wyglada na sprzecie gdzie by tu spawarke dorwac w domu bede za kilka godzin dopiero
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.