Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.07.2004, 04:53   #16
baku
Bywalec

Data rejestracji: 13.07.2004
baku zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam większość w kopertach [leżą w wielkiej szufladzie w komodzie].
I reszte w slimach na stojaku.
Płyty szanuje i zawsze są na swoim miejscu, dzięki temu nie są porysowane, zabrudzone itp.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.07.2004, 11:47   #17
sn0wman
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.07.2004
sn0wman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Arrow

nie zupełnie wszyscy mnie zrozumieli. nie chodzi o to jak przechowujecie płyty, ale jak to robicie i jak to na nie wpływa !
nie chodziło mi również o temperature, słoneczko itp. , ale to już nie szkodzi. . jestem przekonany, że najbezpieczniejsze są płyty w dużych boxach. potem w slimach, chociaż lepiej ich tak dużo w stosie nie układać wtedy. wielu z was pisze o klaserach - hmm wypróbuje to . zasadniczo jednak chodziło mi o wybór między kopertami a rolkami. płyty w rolce jak powiedziałem prawie cały czas leżą, tylko kilka razy do którejś tam ze środka sięgałem. a jednak przekładając wtedy płyty odkrywałem nowe, delikatne ale jednak rysy !
Cytat:
rzeczy uzywane sporadycznie mam w malym klaserku
a pojedyncze gry w szpulkach po 10siec - i te sie najbardziej niszcza
właśnie !
dlatego od tamtej pory używam kopert. i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem . stąd ten post . słyszałem o istnieniu takich papierowych przekładek do rolek. czy one coś pomagają ?

pozdr !
sn0wman jest offline  
Stary 30.07.2004, 12:04   #18
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ale jednak w takiej kopercie plyty sa bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne
od strony zapisu chroni je cienki papier, a od strony etykiety (strony bardziej podatnej na uszkodzenia) tylko cieniutka folia
Stary 30.07.2004, 12:28   #19
sn0wman
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.07.2004
sn0wman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ale na uszkodzenia mechaniczne moje płyty raczej nie są narażone. ponadto nie muszę chyba pisać o tym że o nie dbam i przenosze jak jajko jeśli już . szukam optymalnej metody ich składowania. czekam, może ktoś napisze że koperty też są bee i np komuś płyta zniknęła w kopercie a w rolce nie
sn0wman jest offline  
Stary 30.07.2004, 17:17   #20
baku
Bywalec

Data rejestracji: 13.07.2004
baku zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja jestem za kopertami... A co do foli to można kupić też tańsze całe z papieru Ale ja używam tych z folią i płyty nie są porysowane ani nic podobnego
Stary 30.07.2004, 17:23   #21
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
mam gdzies ok 450 plyt z filmami (nei wiem dokladnie, nie liczylem - niektore sa na 2cd) + gry + programy + muza, gdybym mial ktorys odszukac na szpuli, albo w kopercie (troche gorzej sie je przeklada niz pudelka), to wolal bym isc i ten film na dvd kupic... Nawet teraz w slimach mam problemy, na szybkiego cos znalezc.
wiec to sredni pomysl, tymbardziej, ze koperta jest nie trwala, wsadz i wyjmij z niej 50 razy plyte i robacz jak wyglada...
Stary 30.07.2004, 19:05   #22
.::piotrek::.
Na emeryturze

Avatar użytkownika .::piotrek::.

Data rejestracji: 27.02.2004
.::piotrek::. zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ile tak wogole taki klaser Akossa kosztuje, czy sa w nim od razu puste plytki, sasiad kupil chyba Akossa i mial w nim puste?
Stary 30.07.2004, 20:02   #23
kraluk
Guru

Data rejestracji: 13.02.2003
kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kraluk jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja trzymam swoje płytki w klaserach, segregatorach CD-ROOM, w jednym mieści się 48 płyt. Cena przystępna 17 zł/sztuka.
Stary 30.07.2004, 20:18   #24
.::piotrek::.
Na emeryturze

Avatar użytkownika .::piotrek::.

Data rejestracji: 27.02.2004
.::piotrek::. zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzieki, moze kupie taki klaser tylko jakiej firmy najlepiej i z jakiego materialu
Stary 30.07.2004, 21:52   #25
nacuna
Wymiatacz

Data rejestracji: 30.01.2004
nacuna zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez .::piotrek::.
Dzieki, moze kupie taki klaser tylko jakiej firmy najlepiej i z jakiego materialu
Ja mam klaster firmy Fellowes. W tym 'pudelku' moge pomiescic okolo 200cd/dvd. Firma Fellowes duzo sobie zyczy za ten klaster, lepiej kup sobie Akossa czy tam Vakossa i bedzie taniej.
PS. Wiadomo Fellowes rzadzi i stad ta cena.
nacuna jest offline  
Stary 31.07.2004, 16:00   #26
javor
jav-or-not

Data rejestracji: 30.12.2003
javor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mr_spock
mam gdzies ok 450 plyt z filmami (nei wiem dokladnie, nie liczylem - niektore sa na 2cd) + gry + programy + muza, gdybym mial ktorys odszukac na szpuli, albo w kopercie (troche gorzej sie je przeklada niz pudelka), to wolal bym isc i ten film na dvd kupic... Nawet teraz w slimach mam problemy, na szybkiego cos znalezc.
wiec to sredni pomysl, tymbardziej, ze koperta jest nie trwala, wsadz i wyjmij z niej 50 razy plyte i robacz jak wyglada...
Witam w klubie a właśnie ja w szpulach 50kach trzymam i popatrz jaki mnie czasem ból spotyka jak braciak albo siostra odłożą nie do tej szpuli co potrzeba.. aghhhhhh przez to wprowadziłem terror w domu i wszystkie tego typu zachowania są przeze mnie bezwzględnie tępione Dla ludzi nie potrafiących się dostosować do moich regół (tzw. domowników) czekają ostre sankcje (o których nie muszą wcale wiedzieć ).
Stary 31.07.2004, 16:08   #27
nacuna
Wymiatacz

Data rejestracji: 30.01.2004
nacuna zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez javor
Witam w klubie a właśnie ja w szpulach 50kach trzymam i popatrz jaki mnie czasem ból spotyka jak braciak albo siostra odłożą nie do tej szpuli co potrzeba.. aghhhhhh przez to wprowadziłem terror w domu i wszystkie tego typu zachowania są przeze mnie bezwzględnie tępione Dla ludzi nie potrafiących się dostosować do moich regół (tzw. domowników) czekają ostre sankcje (o których nie muszą wcale wiedzieć ).
A nie lepiej kupic klaster i tam chowac wszystkie plyty? Masz bezposredni dostep do plyt, wiec kazdy w domu moze wyjmowac i chowac
nacuna jest offline  
Stary 31.07.2004, 16:13   #28
javor
jav-or-not

Data rejestracji: 30.12.2003
javor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No tac...ale ile by tych klaserów było??...poza tym u mnie w domu się nie patyczkują i nie patrzą co robią :/ No i oczywiście nie chciałbym oglądać moich płytek po roku czasu intensywnego wyjmowania/wkładania ech...
Stary 31.07.2004, 21:00   #29
Franc
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.10.2002
Franc zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kumpel kolekcjonuje filmy, ma ich ok. 700 tytułów (część po 2-3 CD), wszystko trzyma w barku :-), ponumerowane, w kopertach,
Mam tylko małą uwagę odnośnie klaserów na 96 szt. - zatrzaski takie jak w segregatorach na kartki nie za bardzo się sprawdzają, kółka są za małe, i jak cały zapełnimy to koszulki leżą naprężone i potrafią się rozerwać,

Jeszcze jedna uwaga dotycząca żywotności płyt - nośniki nagrane w 98 r, (2xVerbatim i 1xTDK które trzymałem w pudełkach) sprawdziłem wczoraj i miałem trudności z odczytem, z płytkami obchodziłem się ostrożnie, ale jak widać sam czas leżakowania zrobił swoje, (zgrałem dokumenty a nośniki poszły na śmietnik).
Franc jest offline  
Stary 03.08.2004, 15:45   #30
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja zwykle trzymam płytki w tym co były oryginalnie zapakowane tuba/koperta/pudełko

Twoje uprawnienia: