![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Zaprenumerowany
Data rejestracji: 16.09.2003
![]() |
![]()
Mam kasetę z super muzyką, bardzo starą, której teraz nigdzie nie ma. Chciałbym kupić tą muzykę na cd, ale szukałem wszędzie i chyba nigdzie już nie ma
![]() Dlatego pytam: czy da się zgrać muzykę z kasety magnetofonowej na mp3 na komputer i potem wsadzić to na audio cd? Jeśli tak to jakim sposobem. Proszę o dobre rady lub jakieś kursy, poradniki... Pozdr. i dzięki. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Da się to wykonać. Musisz mieć kabel do podłączenia komputer-mognetofon. Potem odpowednim programem zgraj na ścieżki wav i wypal na płyte.
|
![]() |
![]() |
#3 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
do karty dzwiekowej do gniazda LINE IN (niebieskie chyba) podlaczasz magnetofon (kablem mini jack - mini jack) potem w kompie odpalasz jakis programik (najlepiej taki co nagrywa do mp3 od razu ale mozesz wpierw do wav potem do mp3 - jak masz duzy dysk, a i jest to bardziej czasochlonne)odpalasz radyjko i klikasz zeby nagrywalo. Potem gotowe pliczki mp3 przy pomocy nero nagrywasz jako audio (predkosciami 8x-16x - bo to sa najlepsze speedy dla audio).
That`s all pozdro
#4 |
Zaprenumerowany
![]() |
A czy wszystkie magnetofony mają takie wejście? Jeśli tak, to gdzie kupię taki kabelek i ile on kosztuje?
No i podstawowa rzecz: jakim programem? Nie wiem, bo nigdy tego nie robiłem. Mam nadzieję że to proste... Proszę o więcej informacji i jakiś krótki kurs ![]() Z góry dzięki Pozdr. |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
wyjscie maja. Sluchawkowe! To wystarczy! Jak bedziesz nagrywal to uwazaj zeby sygnal nie byl za mocny zeby nie byl za glosny.
Programik np. Advanced MP3 WMA Recorder i zgrywa od razu do mp3
#6 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie wszystkie posiadaja, ale zdecydowana wiekszosc tak (jakie - albo mini jack, albo chincz, albo jack, albo jeszcze jakies inne - musisz dobrac odpowiednik kabel)
abel mozesz kupis w sklepach: rtv, elektronicznych, koputerowych... moze masz tai do podlaczenia glosnikow z karta dzwiekowa - wtedy wystarczy na chwile go "pozyczyc" do przechwutywania dzwieku sa setki progsow - ja uzywam sbrecorder podlaczasz kabel wybierasz zrodlo dziwku w progsie do przechwytywania dzwieku wlaczasz prgramik i odtwarzanie w magnetofonie jak sie kaseta skonczy to otrzymanego wlasnie wava (lub mp3) wrzucasz do nero - tworzysz kompilacje audio i przeciagasz tego wava do okna kompilacji wstawiasz indexy - czyli poczatki utworow agrywasz ewentualnie pomiedzy zripowanie dzwieku a wypaleniem plyty mozesz pobawic sie w jakims programi do edycji audio zeby poprawic dzwiek/usunac cisze i zaklucenia... |
![]() |
![]() |
#7 |
Zaprenumerowany
![]() |
A nie będzie jakichś szumów? Aha, no i jaki to kabelek do tego wyjścia słuchawkowego? Mam taki, ale tylko po jednej stronie, bo po drugiej są słuchawki
![]() ![]() Dzięki, ale chciałbym się dowiedzieć więcej na ten temat. Czy np. jak robie wav-y to jakość jest lepsza? Dzięki za trud ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Author
Zlotowicz
szumy bada - dlatego potrzebny Ci edytor audio z dobrymi filtrami, pozatym przyda sie podbic skrajne tony, bo pasmo kaset jest nizsze niz cd
kabel zwykly - tzn taki stero typu minijack - minijack, np taki jaki jest pomiedzy glosnikami a karta dzwiekowa albo karta dzwiekowa a tunerem tv - te kable kosztuja ok 10 pln, jesli u Ciebie takowy niw eystepuje co do wavow - teoretycznie byc moze troche lepsza, praktycznie sam ocenisz ![]() sporo programow do edycji wspolpracuje tylkoz wavami, pozatym mp3 to kompresja stratne, wiec edytowac lepiej na wavach |
![]() |
![]() |
#9 |
Zaprenumerowany
![]() |
Jaki to edytor? No i nie wiem o co chodzi z tym podbijaniem skrajnych tonów... Są gdzieś w internecie jakieś tutoriale na ten temat?
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
Cool Edit - znany i polecany
zdaja sie ostatnio Adobe go wylupil i zmienil nazwe - szczegoly na www.adobe.com (pewnie jakis trial tez sie tam znajdzie - nie wiem - poszukaj) tutoriali jes mnustwo - www.google.com - wpisujesz nazwe progsa i "manual" lub "tutorial" - cos sie znajdzie ![]() pewnie jakies wtyczki sie okaza potrzebne - tez na goglu znajdziesz |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.05.2003
![]() |
z kasetami jest jeszcze pewna sprawa
mianowicie gdy zgrasz do wave odszumisz podkręcisz wysokie częstotliwości i zechcesz z tego zrobić mp3 to pamietaj aby odznaczyć joint stereo i kompresować w trybie dual mono dla kaset to bardzo ważne |
![]() |
![]() |
#12 |
Zaprenumerowany
![]() |
Więc nie będę kompresował do mp3. Wystarczy mi do wav, bo mam zamiar nagrać to na płytę audio, a nie słuchać na komputerze.
![]() I mam pytanie: czy ktoś z was to robił? Piszecie, że da się zrobić itp., że jakieś plug-iny będą potrzebne... czy robiliście to? ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.11.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#14 |
![]() |
No ale jak nie ma wyjscia z magnetofonu to tylko zostaje wyjscie sluchawkowe (wyjscie mozna zrobic podlutowywujac sie pod odpowiednie styki na plytce radia)
co do kabla: potrzebujesz taki: ![]() (zdjecie z google,ale w mediamarkt maja takie same) jakbys go sam robil to zamieszczam maly schemacik mini jacka bez oslony mojego autorstwa (nie mam talentu do rysowania) schem.1 1.masa 2.prawy kanal 3.lewy kanal i laczysz 1 z 1, 2 z 2, 3 z 3 i gra. a na schem. 2 schemat kabla audio 2 zyly ekranowany:
#15 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Cytat:
Podstawy: użyj jako źródło porządnego decka, być może będzie potrzebna korekta ustawienia skosu głowicy dla uzyskania najlepszego dźwięku (czytaj: uzyskania jak najwyższych górnych częstotliwości). Użyj wyjscia In-Out, przejściówkę do karty dźwiękowej (In-Out - mały jack) kupisz prawie wszędzie. Jak pisali przedmówcy: nie używaj wyjścia słuchawkowego obarczonego układami korygującymi i wzmacniaczem niezbyt sprzyjającymi w prawidłowym, bezbolesnym przesyłanu dźwięku. Podczas zgrywania/odtwarzania z magnetofonu wyłącz system Dolby, szum nośnika można wyeliminować za pomocą edytora (CE PRO/Audition) próbkując kawałek ciszy na kasacie - efekt o wiele lepszy niż elektroniczny układ dolby który najpierw podbija wyższe częstotliwości, aby nastepnie, w pewnym zakresie je uciąć. Jezeli jesteś zainteresowany zgrywaniem za pomocą Cool Ediata vel. Audition to pisz na maila, wspólnie coś poradzimy. |
|
![]() |
![]() |
|
|