Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.11.2003, 15:12   #1
KaPi
Zaprenumerowany

Data rejestracji: 16.09.2003
KaPi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Unhappy Jak przerobić muzykę z kasety magnetofonowej na płytkę cd z muzyką?

Mam kasetę z super muzyką, bardzo starą, której teraz nigdzie nie ma. Chciałbym kupić tą muzykę na cd, ale szukałem wszędzie i chyba nigdzie już nie ma
Dlatego pytam:
czy da się zgrać muzykę z kasety magnetofonowej na mp3 na komputer i potem wsadzić to na audio cd? Jeśli tak to jakim sposobem. Proszę o dobre rady lub jakieś kursy, poradniki...

Pozdr. i dzięki.
KaPi jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.11.2003, 15:16   #2
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Da się to wykonać. Musisz mieć kabel do podłączenia komputer-mognetofon. Potem odpowednim programem zgraj na ścieżki wav i wypal na płyte.
SEBAW jest offline  
Stary 30.11.2003, 15:22   #3
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
do karty dzwiekowej do gniazda LINE IN (niebieskie chyba) podlaczasz magnetofon (kablem mini jack - mini jack) potem w kompie odpalasz jakis programik (najlepiej taki co nagrywa do mp3 od razu ale mozesz wpierw do wav potem do mp3 - jak masz duzy dysk, a i jest to bardziej czasochlonne)odpalasz radyjko i klikasz zeby nagrywalo. Potem gotowe pliczki mp3 przy pomocy nero nagrywasz jako audio (predkosciami 8x-16x - bo to sa najlepsze speedy dla audio).

That`s all

pozdro
Stary 30.11.2003, 16:00   #4
KaPi
Zaprenumerowany

A czy wszystkie magnetofony mają takie wejście? Jeśli tak, to gdzie kupię taki kabelek i ile on kosztuje?
No i podstawowa rzecz: jakim programem? Nie wiem, bo nigdy tego nie robiłem. Mam nadzieję że to proste... Proszę o więcej informacji i jakiś krótki kurs

Z góry dzięki
Pozdr.
KaPi jest offline  
Stary 30.11.2003, 16:17   #5
Kasprzak

wyjscie maja. Sluchawkowe! To wystarczy! Jak bedziesz nagrywal to uwazaj zeby sygnal nie byl za mocny zeby nie byl za glosny.
Programik np.
Advanced MP3 WMA Recorder
i zgrywa od razu do mp3
Stary 30.11.2003, 16:19   #6
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nie wszystkie posiadaja, ale zdecydowana wiekszosc tak (jakie - albo mini jack, albo chincz, albo jack, albo jeszcze jakies inne - musisz dobrac odpowiednik kabel)
abel mozesz kupis w sklepach: rtv, elektronicznych, koputerowych... moze masz tai do podlaczenia glosnikow z karta dzwiekowa - wtedy wystarczy na chwile go "pozyczyc"
do przechwutywania dzwieku sa setki progsow - ja uzywam sbrecorder

podlaczasz kabel
wybierasz zrodlo dziwku w progsie do przechwytywania dzwieku
wlaczasz prgramik i odtwarzanie w magnetofonie
jak sie kaseta skonczy to otrzymanego wlasnie wava (lub mp3) wrzucasz do nero - tworzysz kompilacje audio i przeciagasz tego wava do okna kompilacji
wstawiasz indexy - czyli poczatki utworow
agrywasz
ewentualnie pomiedzy zripowanie dzwieku a wypaleniem plyty mozesz pobawic sie w jakims programi do edycji audio zeby poprawic dzwiek/usunac cisze i zaklucenia...
nimal jest offline  
Stary 30.11.2003, 16:21   #7
KaPi
Zaprenumerowany

A nie będzie jakichś szumów? Aha, no i jaki to kabelek do tego wyjścia słuchawkowego? Mam taki, ale tylko po jednej stronie, bo po drugiej są słuchawki Chyba nie będę musiał sam go zrobić?
Dzięki, ale chciałbym się dowiedzieć więcej na ten temat. Czy np. jak robie wav-y to jakość jest lepsza?
Dzięki za trud
KaPi jest offline  
Stary 30.11.2003, 16:28   #8
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
szumy bada - dlatego potrzebny Ci edytor audio z dobrymi filtrami, pozatym przyda sie podbic skrajne tony, bo pasmo kaset jest nizsze niz cd
kabel zwykly - tzn taki stero typu minijack - minijack, np taki jaki jest pomiedzy glosnikami a karta dzwiekowa albo karta dzwiekowa a tunerem tv - te kable kosztuja ok 10 pln, jesli u Ciebie takowy niw eystepuje
co do wavow - teoretycznie byc moze troche lepsza, praktycznie sam ocenisz
sporo programow do edycji wspolpracuje tylkoz wavami, pozatym mp3 to kompresja stratne, wiec edytowac lepiej na wavach
nimal jest offline  
Stary 30.11.2003, 16:36   #9
KaPi
Zaprenumerowany

Jaki to edytor? No i nie wiem o co chodzi z tym podbijaniem skrajnych tonów... Są gdzieś w internecie jakieś tutoriale na ten temat?
KaPi jest offline  
Stary 30.11.2003, 18:04   #10
nimal
Author
Zlotowicz

Cool Edit - znany i polecany
zdaja sie ostatnio Adobe go wylupil i zmienil nazwe - szczegoly na www.adobe.com (pewnie jakis trial tez sie tam znajdzie - nie wiem - poszukaj)
tutoriali jes mnustwo - www.google.com - wpisujesz nazwe progsa i "manual" lub "tutorial" - cos sie znajdzie
pewnie jakies wtyczki sie okaza potrzebne - tez na goglu znajdziesz
nimal jest offline  
Stary 30.11.2003, 19:32   #11
tower
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 09.05.2003
tower w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
z kasetami jest jeszcze pewna sprawa

mianowicie gdy zgrasz do wave odszumisz podkręcisz wysokie częstotliwości i zechcesz z tego zrobić mp3 to pamietaj aby odznaczyć joint stereo i kompresować w trybie dual mono dla kaset to bardzo ważne
tower jest offline  
Stary 30.11.2003, 19:42   #12
KaPi
Zaprenumerowany

Więc nie będę kompresował do mp3. Wystarczy mi do wav, bo mam zamiar nagrać to na płytę audio, a nie słuchać na komputerze.
I mam pytanie: czy ktoś z was to robił? Piszecie, że da się zrobić itp., że jakieś plug-iny będą potrzebne... czy robiliście to? Jeśli tak to podajcie konkretną stronkę, bo z tego co Wy tu piszecie, to na razie nic nie łapię.
KaPi jest offline  
Stary 01.12.2003, 14:12   #13
JackW
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
JackW w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Mam kasetę z super muzyką, bardzo starą, której teraz nigdzie nie ma. Chciałbym kupić tą muzykę na cd, ale szukałem wszędzie i chyba nigdzie już nie ma
Dlatego pytam:
czy da się zgrać muzykę z kasety magnetofonowej na mp3 na komputer i potem wsadzić to na audio cd? Jeśli tak to jakim sposobem. Proszę o dobre rady lub jakieś kursy, poradniki...

Pozdr. i dzięki.
Nie używaj do zgrywania wyjścia słuchawkowego bo bardzo zniekształca sygnał. Najlepiej korzystać z wyjścia małej częstotliwości magnetofonu lub wzmacniacza. Kable bez problemu sam sobie polutujesz. Będziesz miał na przyszłość. Pliki najlepiej zgrywać Nero Wave Editorem z pakietu Nero. Jest po polsku i ma możliwość obrobienia sygnału. Najlepiej obrabiać i zgrywać pliki w formacie wav najmniejsze zniekształcenia. Wypalaj w Nero w kompilacji audio. Jak nie zapomnę to jutro podam Ci numer Komputer Świata gdzie ta tematyka jest szeroko i przejrzyście opisana. Pozdrawiam.
JackW jest offline  
Stary 01.12.2003, 15:17   #14
Kasprzak

No ale jak nie ma wyjscia z magnetofonu to tylko zostaje wyjscie sluchawkowe (wyjscie mozna zrobic podlutowywujac sie pod odpowiednie styki na plytce radia)
co do kabla:
potrzebujesz taki:

(zdjecie z google,ale w mediamarkt maja takie same)

jakbys go sam robil to zamieszczam maly schemacik mini jacka bez oslony mojego autorstwa (nie mam talentu do rysowania)
schem.1
1.masa
2.prawy kanal
3.lewy kanal
i laczysz 1 z 1, 2 z 2, 3 z 3 i gra.

a na schem. 2 schemat kabla audio 2 zyly ekranowany:
Dołączone obrazki
-schem_jack.jpg -kabel-audio.jpg 
Stary 02.12.2003, 02:14   #15
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez KaPi
Więc nie będę kompresował do mp3. Wystarczy mi do wav, bo mam zamiar nagrać to na płytę audio, a nie słuchać na komputerze.
I mam pytanie: czy ktoś z was to robił? Piszecie, że da się zrobić itp., że jakieś plug-iny będą potrzebne... czy robiliście to? Jeśli tak to podajcie konkretną stronkę, bo z tego co Wy tu piszecie, to na razie nic nie łapię.
Ja to robiłem kilkadziesiąt razy za pomocą CoolEdita Pro, obecnie Adobe Audition.
Podstawy: użyj jako źródło porządnego decka, być może będzie potrzebna korekta ustawienia skosu głowicy dla uzyskania najlepszego dźwięku (czytaj: uzyskania jak najwyższych górnych częstotliwości).
Użyj wyjscia In-Out, przejściówkę do karty dźwiękowej (In-Out - mały jack) kupisz prawie wszędzie.
Jak pisali przedmówcy: nie używaj wyjścia słuchawkowego obarczonego układami korygującymi i wzmacniaczem niezbyt sprzyjającymi w prawidłowym, bezbolesnym przesyłanu dźwięku.
Podczas zgrywania/odtwarzania z magnetofonu wyłącz system Dolby, szum nośnika można wyeliminować za pomocą edytora (CE PRO/Audition) próbkując kawałek ciszy na kasacie - efekt o wiele lepszy niż elektroniczny układ dolby który najpierw podbija wyższe częstotliwości, aby nastepnie, w pewnym zakresie je uciąć.
Jezeli jesteś zainteresowany zgrywaniem za pomocą Cool Ediata vel. Audition to pisz na maila, wspólnie coś poradzimy.
paput2000 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: