![]() |
Jak obiecałem podaję info o artykule. Komputer Świat 4/2002 tyt. art. "Ratujemy przeboje". Pewnie znajdziesz u jakigoś kolegi lub w bibliotece.
|
Ratujemy przeboje
http://www.komputerswiat.pl/images/okladki/d_ks0402.gif
Czy to ten numer? Znalazłem tam coś w Archiwum w informacjach: Cytat:
|
Tak to ten numer. Aplikacje możesz pobrać z ich strony lub od producentów. Również tak jak pisałem przy pomocy Wave Editora lub CDexa też po polsku.
|
A czy tam na pewno piszą o zgrywaniu z kaset? Bo z tego co przeczytałem, to piszą też o płytach analogowych, więc czy i o kasetach magnetofonowych???
|
To co piszą o płytach odnosi się również do kaset. Piszą o tym zresztą w tym artykule. Nagrywasz sygnał audio na dysk i obojętne z czego nagrywasz gramofonu, magnetofonu czy radia.
|
przeciez to wsio ryba z czego zgrywasz - juz tu sie dowiedziales jak zgrac muze z zewnetrznego zrodla, wiesz juz jak nagrac, zostalo tylko to posrodku (najgorsze zreszta :) )- czyli obrobka
potrzebujesz program do obrobki dzwieku z wydajnymi filtrami - wspomniany Audixion (czy jakos tak - nastepce CoolEdita) jest w tym super (ponoc - ja sie muza nie bawie, to co robilem z powodzeniem dalo sie zrobic w Wave Editorze dolaczanym do kart soundblastera) musisz poszukac manuala ;) mowimy o obrobce dzwieku - to jak z kazda inna obrobka - nie ma przepisu stylu "wcisnij czerwony, teraz zolty i gotowe" - manual albo faq i metoda prob i bledow ;) |
Zakupię archiwalny numer Komputer Świata i poczytam. Dzięki bardzo za wszystkie rady! ;)
|
Nie działa mi!!!
Podłączyłem wszystko wg gazety i nie mam prawego kanału!!! Nagrywam w stereo! Wymieniałem juz nawet kabel - na nic!!! Czego to przyczyna? Zgrywam Cool Editem 2000 i Nero Wave Editorem - w obydwu to samo!!! |
a do którego gniazda podłączasz chyba nie do mikrofonowego
|
Cytat:
|
Sprawdz najpierw kabel. Najlepiej omomierzem lewy do lewego, prawy do prawego i masę z masą. Jeżeli będzie dobrze to sprawdz tak: podłącz kabel do line in karty włącz nagrywanie w programie i palcem dotknij do końcówki wpierw lewego a później prawego kanału. Powinieneś słyszeć warkot w głośniku, a na wykresie wysterowania kanału powinna być widoczna krzywa. Sprawdz również czy w sterowniku karty dźwiękowej potencjometry są ustawione prawidłowo.
|
A gdzie to wszystko się sprawdza?
Nie, kabel podłączam od wyjścia TAPE Out do Line-In. Muszę coś ustawić w komputerze??? :( :buu: |
JackW, sprawdziłem dotykiem to co napisałeś i wynik jest taki, że czerwona końcówka gdy się ją dotknie reaguje, natomiast czarna wcale. Czy to wina kabla czy może coś w komputerze jest wyłączone???
:buu: |
Jeżeli sprawdziłeś kabel tak jak napisałem i jest dobry to może być uszkodzone gniazdo karty line-in lub sama karta. Spróbuj poruszać wtyczką w gnieździe nieraz styki nie kontaktują bo są rozgięte lub nie są przylutowane do płytki. Zdarza się również że sama wtyczka jest zadługa lub zakrótka. Ustawienia są raczej dobre bo potencjometr sterownika karty ustawie jednocześnie dwa kanały. Przynajmniej nie spotkałem się do tej pory z czymś innym.
|
Przecież napisałem, że czarna końcówka nie reaguje gdy ją dotykam. Czy to może być więc wina kabla? Na pewno nie karty. Kabel zmienialem juz 2 razy - to chyba niemożliwe żeby 2 były zepsute.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:48. |