Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.07.2002, 18:52   #1
elfka
Bywalec

Data rejestracji: 15.04.2002
elfka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
LG GCE-8160B 16x10x40 + płyta 870MB :((( help me

Kupiłam płytkę 870Mb i nagrałam na nią dane (film ważący 829MB + player + codeck). Teraz przy próbie odtworzenia filmu wyskakuje monit mówiący: "Nie można odtworzyć pliku. Ten format nie jest obsługiwany". To nie jest problem codec'a bo film mam też na twardzielu i odtwarza się normalnie (zresztą wszystkie filmy się odtwarzają). Codeck, player oraz napisy z płytki uruchamiają się. Tylko jest problem z tym filmem. Czy to możliwe że coś się źle nagrało

Nagrałam to w Nero - overburning, DAO - zreszta inaczej się raczej nie da. Wcześniej wypalałam płytki 800 i wszystko było OK. A teraz pierwszy raz nagrałam taką płytkę. Nie wiem co to jest Z tego co wiem moja nagrywarka potrafi nagrywać takie cedeki.
elfka jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.07.2002, 19:08   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
z tymi 'duzymi' plytami czesto sa problemy - moje doswiadczenia skloniily mnie do omijania ich szeeerokim lukiem - co z tego ze moja nagrywarka je nagrala skoro nie potrafi ich przeczytac??

a jest to dosc czesty przypadek...

tobie polecam znalezienie tego filmu w troche mniejszym rozmiarze, ew. sprawdzenie czy kompresja cos pomoze (zip, rar...) i odpalanie go z dysku

bo niestety sytuacja ze plyta zostala nagrana a nie chce sie odtworzyc sa dosc czeste...
Stary 22.07.2002, 21:50   #3
Yahol
Gość

Chyba w tym coś jest, na LG nagrałem 780MB, ale odtworzyć za "chiny ludowe". Musi iść z dysku.

PS; sorry - płyta miała oczywiście 870 MB:-D
Na innym napędzie u znajomych - poszła bez problemu!
To był film VCD.

Stary 22.07.2002, 23:19   #4
elfka
Bywalec

No ale mi bez problemu nagrywa na 800, chyba ze Yahol nagrales te 780 na plyte 870 .

Zajrzalam do specyfikacji tego modelu LG na stronie i tam podane jest ze zapisuje te plytki 870 ale nie odczytuje ich. Heh, czyz to nie bezsens?

Sid a czy jest mozliwosc ze ta plyta bedzie dzislac w innym napedzie?
elfka jest offline  
Stary 23.07.2002, 01:14   #5
Plemnik
Forumator

Data rejestracji: 05.04.2002
Plemnik zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jest spore prawdopodobienstwo ze wspomniana plyta w inym napedzie bedzie odczytywana bez problemu. Tak jak koledzy wyzej wspominali proponuje na przyszlosc nie nagrywac takich plytek - naprawde wiecej z tym klopotow niz zysku. Jesli zalezy Ci na tym filmie poprobuj

a) np virtual dubem obciac napisy koncowe, raczej nikt ich i tak nie oglada a czasami mozna sporo miejsca odzyskac
b) przekodowanie dzwieku na nizszej jakosci (to akurat nie najlepsze rozwiazanie bo jakby nie bylo film traci na jakosci)

Aha z moich doswiadczen wynika ze bardzo czesto magiczna granica jest okolo 800 mb tak wiec sprobuj ktoryms ze sposobow pozbyc sie nadmiarowych 29MB i nagraj jeszcze jedna plytke...
Stary 23.07.2002, 13:25   #6
dit0h
Bywalec

Data rejestracji: 24.06.2002
dit0h w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
870 na lg8160B

Hej,
mam ten sam model nagrywarki, płytki 870 nagrywa ale ich nie czyta.
800 nagrywa i czyta.

[d2].
dit0h jest offline  
Stary 23.07.2002, 15:06   #7
Yahol
Gość

Płyty powyżej 800Mb, też teraz będę omijał szeeerokim łukiem:-D

Stary 25.07.2002, 00:20   #8
ALEX-77
Nowy na forum

Data rejestracji: 24.07.2002
ALEX-77 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam a ja mam takie pytanie :Czy jest mozliwosć w wyzej wymienionej nagrywarce podniesc jej szybkośc nagrywania tak jak to mam mkiejsce w X32 na X40

pozdrówka

alex
ALEX-77 jest offline  
Stary 25.07.2002, 20:50   #9
FalconTm
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 17.09.2001
FalconTm zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja nagralem na tym piecu 804 MB danych na plytce 800 i czyta
w calosci, wiec magiczna granica 800 zostala przekroczona.
Z tego co pamietam 8160B czyta do 800 kilkanascie.
Stary 26.07.2002, 08:21   #10
Fantomas
=F=

Data rejestracji: 19.04.2002
Fantomas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
ALEX-77 napisa***322;(a)
Witam a ja mam takie pytanie :Czy jest mozliwosć w wyzej wymienionej nagrywarce podniesc jej szybkośc nagrywania tak jak to mam mkiejsce w X32 na X40

pozdrówka

alex
Nie można. Zresztą po co, jeśli musisz wykonać wiele kopii w krótkim czasie, to dokup więcej nagrywarek lub kompletną tłocznię.

Trochę mnie dziwi ten ogólny pęd do podkręcania nargrywarek. Przecież i tak wielokrotnie się okazje, że lepiej jest nagrywać nieco wolniej niż z prędkością maksymalną (zwłaszcza CD-Audio). A tu jeszcze ma być szybciej niż przewidział producent? Tylko że później wielu dziwi się szybko zużywającym się elementom urządzenia. Przecież nie ma nic za darmo. Wyśrubowana predkość musi owocować szybszym zużyciem. Ponadto zbyt szybkie magrywanie może (nie musi) nieść ryzyko nagrania danych z błędami, a wtedy klops - nagrało się niby dobrze, a odtworzyć się nie da.

Elfko, może nagrywałaś zbyt szybko.
Przyszła mi jeszcze taka myśl:
Czy próbowałaś otworzyć film z HDD playerem nagranym na tym problematycznym CD. Jeśli byłoby tak, że nie dałoby się uruchomić filmu tym playerem z CD, to oznaczałoby że player na HDD zintegrował się z systemem i dlatego możesz w nim oglądać filmy. Wtedy oznaczałoby to również, ze player z CD nie widzi odpowiednich bibliotek w systemie. Być może, ze player na CD ma źle podane ścieżki dostępu do bibiotek z kodekami. No może się mylę, ale spróbować warto.
Miłego dnia.
Fantomas jest offline  
Stary 26.07.2002, 12:36   #11
elfka
Bywalec

Niestety fantomas, tak jak już mówiłam wcześniej to nie jest kwestia playera. Objawy są takie, że praktycznie widać, że to coś nie tak z CD. Próbowałam nawet zrzucić z tego CD ten film i przy samym końcu nagrywarka (mam tylko ten napęd) zaczęła się dławić i dziwnie "pstrykać" (naprawdę dziwnie). Szybko wyjęłam płytę z obawy żeby mi coś nie padło w nagrywarce...

A film ten, który mówiłam że mi działa na twardzielu to ten sam - to oryginalny plik którego właśnie nagrałam na tę płytę.

No ale skoro na cdr.pl w tabeli w specyfikacjach nagrywarki podali, że potrafi nagrywać 870 ale nie potrafi odczytać to chyba wszystko już jasne. Zresztą inni ludzie tu na forum też to potwierdzają z tego co widzę. Wychodzi na to, że krążki 800 to max na czym będę wypalać. W sumie to nie jest źle, osiemset to też całkiem sporo a i tak jak narazie żadko używam tej wielkości płyt. Ale grunt to poznać własną nagrywarke Straciłam 4zł (cena CD) aby się dowiedzieć o tym "problemie". Cóż, nauka kosztuje :-D

dzięki za rady,
pozdrawiam
elfka jest offline  
Stary 26.07.2002, 22:43   #12
Shider
Prawdziwy Shider ;)

Data rejestracji: 06.06.2002
Shider zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
napedy CD-RW LG potrafia bezblednie nagrac 870 MB (sprawdzone) ale do modelu 40x wlacznie nie potrafia ich czytac
nie wiadomo jak to jest z 48 bo nikt tego jeszcze chyba nie ma

Twoje uprawnienia: