![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.11.2003
![]() |
Jak wypalać pliki muzyczne, aby były odczytywane przez starsze napędy stacjonarne ?
Mam nienajnowszą, ale bardzo fajną microwieżę Sharp'a, w której odtwarzacz CD nie widzi niestety płyt wypalanych CD-R czy CD-RW, czy tym bardziej formatu mp3 (bo wtedy po prostu nie było jeszcze takich). Jak mam wypalać pliki muzyczne, aby go oszukać i wymusić odtwarzanie ?
Z góry dzięki za praktyczne porady ! Pozdrawiam Krzychu |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
poczytaj o nagrywaniu audio:
zainstaluj forceaspi nienadpalaj plyt (zdaza sie to problem) nagrywaj w DAO nagrywaj z predosciami 8x-16x (zalecane 16x) ale nie szybciej niz polowa max szybkosci nagrywarki uzywaj nosnikow o wysokim wspolczynniku odbicia swiatla (jasne od spodu) - potestuj na roznych markach niestety starszych wiez niekiedy nieda sie przekonac do odtwarzania cdr (o cdrw mozesz zapomniec - nawet nowsze maja problemy) i wtedy tylko wymiana cd pomoze (w Twoim przypadku calej wiezy) |
![]() |
![]() |
#3 | |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
uzywaj nosnikow o wysokim wspolczynniku odbicia swiatla >(jasne od spodu)<Takie bajki to może pisac komuś innemu. Kiedyś tak ludzie twierdzili lecz to nie jest do końca prawda. niestety starszych wiez niekiedy nieda sie przekonac do odtwarzania cdr (o cdrw mozesz zapomniec - nawet nowsze maja problemy) i wtedy tylko wymiana cd pomoze (w Twoim przypadku calej wiezy) przecież kolega napisał: "Mam nienajnowszą, ale bardzo fajną microwieżę Sharp'a" |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Ja nagrywam cd-r z prędkością 4x i odtwarzają się w każdym
playerze jaki ja mam i kumple mają. Część z nich (tych playerów) to nie są najnowsze osiągnięcia techniki ale grają jak należy. |
![]() |
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@SEBAw
forceaspi nie zaszkodzi, a moze pomoc - to czesty problem przy paleniu audio plyty o wysokim wspolczynniku dbicia swiatla czesto sa jasne od spodu, choc to nie regula ze kazda jasna plyta bedzie miala wysoki wspolczynnik odbicia swiatla - dla starych odtwarzaczy wlasnie odbicie swiatla jest za male przy plytach cdr - dlatego nalezy potestowac rozne plyty (np moj stary sony czytal tylko cdr platinium - teraz juz nie czyta nic ![]() kolega napisal ze "nienajnowsza" microwieze - wiec przypuszczam ze wlasnie tujest problem, a ze w microwirzach nie da sie wymienic samego kompaktu... ja audio spwam na 4x albo 8x i dziala (bo mam nagrywarke 8x) - co do pradkosci spawania audio to praktycznie wszyscy spawaja pradkosciami 8x-16x bo to sa NAJPEWNIEJSZE prdkosci dla wspolczesnych nosnikow |
![]() |
![]() |
#6 |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
No cóż - są takie napędy, że nie wiadomo jak byśmy kombinowali, to nie zmusimy tego do czytania płyt CR-R, a tym bardziej CD-RW. Są napedy które potrafią grymasić co do nośników które mają strawić. Aby to wykluczyć tylko pozostaje nam nagranie na kilku, róznych typach płytek - jak nie przeczyta żadnej to trzeba niestety kupić sobie nowy sprzęt, jak przeczyta którąś to nagrywać tylko na tym typie.
|
![]() |
![]() |
#7 | ||
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||