![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Jak zainstalować nagrywarkę
Sorki, ale jestem laikiem więc pytam. Chodzi o złącze IDE. Otóż spotkałem się z dwiema opiniami. Że nagrywarka powinna chodzić na tej samej taśmie co Cd-rom, i zdrugą, że nie bo będzie kolidować podczas przegrywania np CD-ka, gdyż tą samą taśmą pójdą w tym samym czasie dwie różne wiązki danych.
Z góry dzięki!!! |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 10.08.2001
![]() |
w tej sprawie sa tzw "dwie szkoly" jedni twierdza, ze powinno byc tak:
napedy na jednej tasmie (cd i cdrw) hdd na drugiej a, inni na odwrot. ja osobiscie mam zalaczone napedy na jednej tasmie i nie zauwazylem zadnych problemow. prawda jest taka, w zaleznosci o co ci chodzi. jezeli np. nagrywasz plytke i jednoczesnie sluchasz muzyki z cd romu, to lepiej jak zalozysz sobie napedy na innych tasmach, a jezeli np. sluchasz muzyki z hdd to sugeruje zalozenie nagrywary na tasmie z hdd. itd,itp pozdrawiam
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
sorry poprawka:
nie: a jezeli np. sluchasz muzyki z hdd to sugeruje zalozenie nagrywary na tasmie z hdd. itd,itp tylko: a jezeli np. sluchasz muzyki z hdd to sugeruje zalozenie nagrywary na tasmie z cdkiem. itd,itp przepraszam za pomylke i pozdrawiam
#4 |
Gość
|
Dzięki!!!!
Zauważyłem jednak, że na płycie mam trzy IDE, czy mogę podłączyć na całkiem odzielnej taśmie ![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
a czy ta trzecia tasma nie jest przypadkiem od fdd?
#6 |
Gość
|
Zawsze lepiej jest gdy chodzi na oddzielnej taśmie bo spada ryzyko przerwania nagrywania gdy używasz dysku bądż CD-Romu.
|
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.08.2001
![]() |
Jeśli tylko masz możliwości to podłącz wszystko na odzielnych taśmach, wykluczysz występowanie jakichkolwiek konfliktów.
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.05.2001
![]() |
[html]
ja mam tak: <b>IDE1 => HDD (master) => CD-ROM (slave)</b> <b>IDE2 => CD-RW (master)</b> { => HDD2 [kieszen] (slave) } nagrywarka powinna byc zawsze jako Master (przynajmniej jestem tego pewien na 98%) i to chyba najlepsze rozwiązanie - tak mi sie wydaje - u mnie wszystko chodzi szybko i sprawnie[/html] |
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 28.05.2001
![]() |
A ja mam tak
primary master = HDD Seagate B III 40 GB primary slave = N/A (nic) seccondary master = kieszeń seccondary slave = CDRom Teac 532E-B SCSI ID:3 - nagrywarka (YAMAHa 4416S) SCSI ID:7 - kontroler (he he) i wszystko ładnie śmiga bez bufer-underunów itp!!! |
![]() |
![]() |
|
|