Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak zasymulowac funkcje DISC T@2 na ... ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-zasymulowac-funkcje-disc-t-2-a-12533/)

PROF 12.11.2002 00:09

w zadnym wypadku sie nie obraze na zwiekszenie uniwersalnosci tematu :D

Bo podajrzewam ze jak pojdzie to na Teacu to pojdzie na wszystkim co obsluguje DAO-RAW ...tylko mam jeszcze trudny orzech do zgryzienia ile par (pit + land) miesci sie na pierwszym spinie plyty ile na 2 ile na 3 i tak dalej ... bo to jest potrzebne do tego by w konkretny sposob modyfikowac RAWa plyty...

Salvad0r 12.11.2002 09:55

Cytat:

PROF napisa***322;(a)
Bo podajrzewam ze jak pojdzie to na Teacu to pojdzie na wszystkim co obsluguje DAO-RAW ...tylko mam jeszcze trudny orzech do zgryzienia ile par (pit + land) miesci sie na pierwszym spinie plyty
Nie wiem czy to ze mna cos jest nie tak i nie lacze ale w sumie to sie wyspalem wlasnie i wciaz twierdze to samo, a wiec chyba moja maglownica jest ok.. Nie mozesz uzyskac takiego samego efektu jak na F1 preparujac ISO, z tego prostego powodu, ze jesli nawet cos tego, to i tak beda to jedynie standardowe pity i landy, nie zmusisz w ten sposob Teac'a ani zadnej innej nagrywarki do produkowania niestandardowych pitow co jest podstawa w technice tatuowania, o ile dobrze zrozumialem. Nie zmusisz takze "normalnej" nagrywarki do krecenia sie ze stala predkoscia dla calej powierzchni plyty, tak jak robi to F1 - czyli kolejny sceptyczny argument. Jeszcze dorzuce, ze mam troche obaw o laser.. cholera wie czy nie zbzikowalby po pierwszej nocy tatuowania :o Ale to tylko moje domysly.

Nie zrozum mnie zle, nie probuje gasic twojego zapalu, niech to co pisze zostanie raczej potraktowane jako konstruktywna krytyka majaca posluzyc dobru sprawy. Sam wolalbym miec taki efekt na ukochanym Teac'u ale obawiam sie, ze jesli w ogole da sie, to bez grubej modyfikacji firmware'u nic z tego nie bedzie. Serio 8)

PROF 12.11.2002 10:15

a moje zdanie jest takie :
1. laserwowi zwisa co nagrywa .... grunt ze cos nagrywa
2. Nagrywajac dabe zwykla nagrywarka otrzymujesz na nosniku strukture ciagla pitow i landow
3. gdzie jest napisane ze musze miec rozne dlugosci pitow by cokolwiek wytatuowac ... wystarcza mi 2 standartowe dlugosci pita 0,83 mikrona i 3.56 mikrona czy jakos tak
4. co do tego ma stala szybkosc nagrywania skoro niezaleznie od szybkosci nagrywarki konkretny pit musi trafic w konkretne miejsce

Salvad0r 12.11.2002 10:28

Cytat:

PROF napisa***322;(a)
a moje zdanie jest takie :
gdzie jest napisane ze musze miec rozne dlugosci pitow by cokolwiek wytatuowac ... wystarcza mi 2 standartowe dlugosci pita 0,83 mikrona i 3.56 mikrona czy jakos tak
4. co do tego ma stala szybkosc nagrywania skoro niezaleznie od szybkosci nagrywarki konkretny pit musi trafic w konkretne miejsce

Cenie sobie twoj zapal i szczera chec do dyskutowania ale troche nie pasuje mi twoje forsowanie na sile pewnego argumentu - te nieszczesne rozmiary pita. To, tak jakbys nie rozumial lub nie chcial rozumiec, ze w tym tkwi najwieksza frajda wlasnie: bez mozliwosci wplywania na wielkosc "plamki", majac do dyspozycji wylacznie jeden rozmiar pedzelka, i to dosc gruby, nie uzyskasz tak wyrafinowanego efektu. Nie mowie, ze wcale nie uzykasz ale zapewne absolutnie nie to samo, juz nie mowiac o "rastrowaniu" czy "cieniowaniu". W koncu prawdziwy tatuaz takze wykonuje sie szeregiem igiel o roznych parametrach, zgadza sie?

Punktu czwartego nie rozumiem, wyjasnij co chciales przez to powiedziec.

VermilioN 12.11.2002 14:44

to teraz ja dodam cos od siebie

Stala predkosc katowa jest w Yamasze po to, ze jak tworcy ja tworzyli to wprowadzali do jej biosu rozne obliczenia matematyczne, teraz jak by sie zmienila predkosc to szlag trafia wszystkie obliczenia bo oparte sa one na rownomiernym zwiekszaniu sie predkosci liniowej. Pomimo tego co napisalem w ostatnim zdaniu to sa przeciez rozne systemy korekcji bledow w predkosci obracajacej sie plyty wiec drobne wahania chyba moga byc. Druga sprawa - niestandardowe dlugosci pitow/landow. Z tego co widze na jednym z zalaczonych do dyskucji screenow Yamaha tworzy dluzsze pity i landy (0,1 micrometra)niz standardowo mialyby byc wypalone (0,001 micrometra). A skoro robi dluzsze, to jest mniejsza "rozzdzielczosc" wyt@ooowanego obrazka :) , wiec inne nagrywarki po prostu moglyby miec wieksza rozdzielczosc, tylko po co, skoro i tak ludzkie oko tego nie zauwaza? Aha, zauwazylem jeszcze jedno, na tym screenia napisane jest, ze Yamaha potrafi robic landy o roznej szerokosci. A zrobic to mozna tylko w jeden sposob, oddalajac i przyblizajac soczewke lasera do wypalanej plyty. To tyle narazie, jak mi sie jeszcze cos przypomni to napisze.

Majonez 12.11.2002 17:53

no i moze w koncu ja cos powiem w temacie

sadze ze za duzo zalezy od tego nowego kontrolera
sam soft nie ma takiego znaczenia - w nero pewnie jest zaimplementowane teraz odpowiednie sterowanie tym kontrolerem - lub co bardziej prawdopodobne - nero po prostu zadaje co ma byc wypalone a ten kontroler sam przelicza co i jak w korym miejscu i z jaka predkoscia

wydaje mi sie ze sam system discT@2 jest wynikiem bawienia sie tych od Yamahy systemem AMQR a pozniej AAMQR

co do mozliwosci zrobienia tego w innych nagrywarkach sadze ze cos podobnego mozna zrobic ale raczej jako cos bardziej przypominajacego kreski i kropki niz rysunki w stylu t@2 a dlaczego a to dlatego wlasnie ze nie posiadaja one tego kontrolerka co jest w yamaszce

dodatkowo sadze ze takie cos jezeli w ogole to bedzie wykonalne tylko w nagrywarkach majacych zaimplementowane burnproofa mount rainiera i jeszcze pare drobiazgow dlaczego ano dlatego ze te napedy maja porzadna korekcje bledow i mozliwosc ustalania polozenia lasera

jednak jak juz wspomnialem nie bedzie na nich mozliwe bawienie sie z cieniami bo nie potrafia one zmieniac polozenia lasera a wiec grubosci wiazki i co za tym idzie grubosci pitow i landow

to sa moje teoretyczne rozwazania bo totalnie nie znam sie na budowie nagrywarek :) tzn w szczegolowo sie nie znam ;)

Monter 12.11.2002 18:21

Sądze że wszyscy macie po trochu rację, tzn może to być zależne od kontrolera ale też i od softu.

Nie wnikając w szczegóły prztpominam iż kolega Koli stworzył coś jak sam mówił, namiastkę tatuażu, z kolei nawet gdyby tak jak piszecie nie było możliwe stworzenie precyzyjnego cieniowanego obrazka, to nawet namiastka w postaci prostego poszarpanego napisu (ale własnego) wielu osobom by wystarczyła. Ale to tylko moje zdanie i nikt się zgodzić nie musi.

PROF 12.11.2002 18:39

To ja juz zbieram na Yamaszke... widze ze wiecej z tym bedzie zachodu niz to wszystko warte ... widze ze w przypadku kiedy choc w jednym miejscu nosnik zostanie uszkodzony (laser wydluzy landa) to juz to rozpipczy caly obrazek ...a Yamaszka pominie to miejsce ale uwzgledni to przemieszczenie i wynikowy obrazek bedzie wygladal normalnie ....jakies niedoskonalosci beda widoczne dopiero na poziomie mikronow ...

lopus 12.11.2002 20:00

Troche poszukałem po sieci i z tego co sie dowiedziałem to w Yamasze F1 po nagraniu danych i koniecznie "zamknięciu"płyty szufladka sie wysuwa... no i co trzeba ją wsunąc, kliknąć z belki na T@2 editor i wchodzi sie w Nero cover designer editor , który oblicza pozostałe miejsce,projektuje tatuaż i wypala.Tak więc to są zupełnie osobne procesy nie mające nic wspólnego ze sobą.Można nawet po nagraniu danych wyjąć płyte a tatuaż póżniej zrobić.Jestem sceptykiem co do możliwosci innych nagrywarek do T@2...acha i jeszcze sie zetknąłem z okresleniem co do Yamahy F1 "Full digital optical laser pick-up servo control" ;)
reszta na tej stronce http://yamaha-online.de/html-section...tatoo2.htm#top

lopus 12.11.2002 20:06

Ilość załączników: 1
A tu kolejny dowód że nie ma specjalnych wersji Nero do T@2.Po prostu te opcje są ukryte dla innych nagrywarek jak kiedyś burnproof dla starszych nagrywarek ;).Dopiero Yamaha F1 ujawnia te okna.Mam w tej chwili Nero 5.5.9.9 i przeleciałem plik nero exe w restoratorze(polecam) i oto co znalazłem w zasobach:542 i 842-to bedzie w drugim poscie ;)

lopus 12.11.2002 20:07

A tu zasób nr 2

PROF 12.11.2002 20:20

No to sie wszystko wyjasnilo ... na nieszczescie ...my jako osoby postronne mozemy sobie pogwizdac albo pocwierkac i jesli nie mam yamaszki to sobie nie poT@2ujemy...chyba ze jestesmy sadomasochistami i zrobimy sobie programik co modyfikuje RAWa tylko po to zeby zobaczyc wypalony obraz ...

...placzu i ropaczy :(

lopus 12.11.2002 21:09

Dla zainteresowanych:Mam płyte z tatuażem ale NIE wykonaną na Yamasze F1,tylko tłoczony oryginał (płytka dodana do jakiejs gazetki z pół roku temu)Tłoczona w firmie TAKT.Tak więc maszyny tłocznie muszą mieć zaimplementowane te funkcje co Yamaha..no chyba ,że płyte-matke stworzono w inny sposób.Screen nie oddaje w 100% obrazu tej płytki..

SEBAW 14.11.2002 20:48

No i jak idą postępy z powstaniem programiku do wypalania tatuażów? Tyle o tym piszecie, ale jak to będzie? Każdy czeka na ten programik.:P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:19.