![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.08.2002
![]() |
Zawieszajacy się system podczas wypalania
Mam w moim kompie dwie nagrywarki Lg jedna CD RW a druga DVD RW. Wypalały płytki bez problemu ale teraz problem jest następujący (na obydwu nagrywarkach).
Podczas wypalania po nagraniu kawałka następuje kompletne zawieszenie sie systemu (niebieski ekran z infmacjami) Pojawił się problem i windows zostanie zamknięty aby zapobiec uszkodzeniu komputera. BAD_COOL_COLLER INFORMACJE TECHNICZNE STOP 0X000000C2 ( I TUTAJ INNE ADRESY PAMIECI) ROZPOCZYNA SIĘ ZŻUCANIE PAMIECI FIZYCZNEJ. Mój sysyem to XP z sp2 z wszystkimi uaktualnieniami Po formacie i postawieniu systemu na nowo to samo. Raz udało mi się nagrać na DVD RW mały plik 30 mb poprawnie ale jóż plik 130 mb nie zdążyło nagrać bo sie wcześniej system wysypał. Nie mam płytek instalacyjnych do napędów ( z driverami do nagrywarek ) i za skarby nie moge znalężc sterowników do nich w internecie. Firmware z biosami do Mojej dvd rw jest w bród ale drivera do windowa naprawde nie potrafiłem znalezc. Aczkolwiek uważam że bez driverów powinno chodzić poprawnie z ewentualnie niewykozystaniem wszystkich dostępnych funkcji) Moja nagrywarka DVD to LG GSA-4163B. Zapomniałem dodać że używam programu nero. Wypróbowałem 4 wersje włącznie z ostatnia 7 i na każdej jest tak samo. Czy ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić. Ostatnio zmieniany przez Ajatol : 25.12.2005 o godz. 20:41 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.08.2002
![]() |
Zainstalowałem paczkie sterowników Via4in1 do mojej płyty głównej. Odpaliłem nero 7 i udało mi sie nagrac film na dvd. Po jakimś czasie spróbowałem nagrać coś znowu ale nero wywalał błędy ze że coś zostało w sofcie zmienione. A więc z menu nero wybrałem opcje napraw. pliki nero zostały poprawione, nero odpala sie poprawnie ale przy próbie nagrania płyty po jakimś czasie znowu są zwisy windy. Niepomaga nawet przeinstalowanie sterowników do płyty głównej. Oczywiście wszystkie możliwe procesy w kompie wyłączone nic nie obciąza kompa).
Według mnie jest to wina komunikacji komputer nagrywarka (tak jakby za wolna chociaż na kanale ide gdzie są nagrywarki był ustawiony maksymalny tryb z możliwych bodajze PIO2 do (33 Mb na s). Prawdopodobnie ponowna reinstalka systemu i wgranie odpowiednich sterowników do płyty głównej zaraz po instalacji windows w pierwszej kolejności) rozwiąże problem |
![]() |
![]() |
#3 | |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Cytat:
Sformatuj dysk i zainstaluj jeszcze raz windowsa, wlacz DMA, sterowniki ASPI, VIA Hyperion (zalerzy jaka masz plyte glowna), zerkinj czy masz dobrze podpiete napedy i dyski twarde, zaleca sie 80 zylkowy kabel do do nagrywarek, a do dyskow jest ten kabel wrecz wymagany i zobacz czy wirusow nie masz Ostatnio zmieniany przez Bródka : 27.12.2005 o godz. 00:32 |
|
![]() |
![]() |
|
|