![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.07.2003
![]() |
![]()
Witam!
Czy można w standzrdowej nagrywarce spalic całą powierzchnię płyty CD-R aby była nieczytelna? (kwestie wymogów prawnych - niszczenie danych po okresie ich przeterminowania). Jeśli uzywam CD-RW to nie ma sprawy bo kasują całą jej powierzchnię ... ale jeśli mam stare CD-R a nie chcę kupować niszczarki do płyt orac nie odpowiadają mi metody -połam, porysuj, spal itp itd' to jak to zrobic. Czy istnieje jakiś soft który uczyni płyt nieczytelną, zamarze cały zapis na niej? Myślę, że nie tylko ja mam takowy problem ... Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Chyba nie ma takiego oprogramowania. Można nagrać na zamkniętej płycie poza obszarem zapisanym w TOC, ale to wymaga odpowiedniej nagrywarki (Yamaha - DiscT@2). Jedyne co Ci zostaje to mechaniczne uszkodzenie płyty.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#3 |
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Mlotkiem, to bedzie najlepsza metoda.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Najlepiej śrubokrętem, porysuj (aby się zdarła) warstwę z napisami. Zrób krzyżyk przez całą płytę a potem ją odczytaj :zeby:
#5 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
polecam papier scierny - serio - w polaczeniu z Dremelem mozesz uzyskac dowolny 'stopien poufnosci'
softem tego nie zrobisz - nie ma takiej mozliwosci poza szlifierka mozesz tez klasc plyty na mocno rozgrzana blache - farba do gory - efekt murowany - choc troche bedzie smierdziec - ale latwiej to zrobic jesli do zniszczenia jest duza ilosc plyt niz szlifierka
![]() |
#6 |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
ja uzywam starych plyt jako podstawki pod kawe/herbate
po 10 kawach/herbatach (oczywiscie goracych) plyta zaczyna pekac od srodka, wiec wlozenie jej do napedu (chyba ze masz naped 2x) na 99% spowoduje radosne 'SRU!' w napedzie (a tych malych kawaleczkow nikt juz nie posklada i nie odczyta, nawet przy pomocy Kropelki ![]() teraz predkosc niszczenia plyt zalezy tylko od Twoich mozliwosci przerobowych kawy/herbaty ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jezeli dla firmy - to niszczarka (do poufnych danych)
Zalety: niszczy, nikt sie nie przyczepi, ze dane niewlasciwie niszczone. Wady: halas. W domu: dowolny sposob, tylko po co? Polamac i wywalic!
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.07.2003
![]() |
Nie wiem na ile to mogło by pomóc w problemie, ale proponuje wystawić nagraną stroną na ostre słońce. Sam osobiście nie sprawdzałem ale sądze że po jakimś czasie na słoneczku płtyka nie będzie nadawać się do odczytu (to tylko przypuszczenia).
#9 |
![]() |
metoda teoretycznie dobra - ale praktycznie trwa to po prostu za dlugo - i nie daje 100% efektow
zniszczenie mechaniczne - zdarcie lub spalenie jest chyba najlepsze - chyba ze jakas kapiel w rozpuszczalniku... tylko jaki rozpuszczalnik ruszy poliweglan? moze wystarczy choc te farbe zmyc... spalic gdzies i tyle - zatruje srodowisko - ale tego na bank nikt nie odczyta
![]() |
#10 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Wiem że mogą nie dać 100%, ale pomyślałem że autor chciał bez mechanicznego uszkadzania płytkę zniszczyć. A papierem ściernym to chyba będzie widać że coś się z nią robiło (nie mówiąc o łamaniu i ryswaniu śrubokrętami :-))))
#12 |
![]() |
autor chcial - zaznaczyl to bardzo wyraznie - zniszczyc plyte 100% - chodzi o wymog niszczenia poufnych informacji... wiec starcie jej szlifierka jak najbardziej wchodzi w gre - tylko jest (jak kazda nie dedykowana metoda) troche czaso i pracochlonne
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
To w takim razie nie rozumiem w czym jest problem!! Jak już płtyke połamiesz, ewentualnie potraktujesz mocna dawka rys to wątpie żeby coś z niej było. Nie sądze aby komuś z połamanej płyty albo z calkowice porysowanej dalo sie jeszcze cos odzyskac!!
#14 |
Organista za 2300
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Ja w swojej nagrywarce zrobiłem przystawkę do piły spalinowej. Wyjmuję laser, wkładam piłę i do roboty. Wydawało mi się że to 100% metoda ale ostatnio zaprzyjaźniony hacker odczytał z płyty model piły i wersję jej biosu więc zwątpiłem. No i te ciągłe odkręcanie i przykręcanie śrubek. Nie polecam. Lepiej już iść do jakiegoś czarodzieja
![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez echoo : 26.07.2003 o godz. 22:45 |
![]() |
![]() |
#15 | |
Samiec - twój wróg!
Data rejestracji: 21.06.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() fajnie, tylko cos ten Twoja hacker jakis cienki prawdziwy hacker potrafilby posluzc sie ta Twoja pila do wlamania na serwery microsoftu (zdalne wlamanie pila spalinowa przez swiatlowod ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|