![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.03.2002
![]() |
Jaka glosnosc ustawiacie w decybelach do nagran audio?
Witam
Uzywam programu "WaveGain" jaka wartosc glosnosci uzywacie? ja ustawiam 6.0 dB jaka jest najbardziej optymalna dla nagran audio? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
ja nie uzywam tego i nie wiem po co Ci to
![]()
#3 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Cytat:
6 dB w skali logarytmicznej oznacza dwukrotnie głośniejszy dźwięk. Programy używają różnych skal, liniowych, procentowych, logarytmicznych odnoszących się do róznych wzorców natężenia dźwięku, tak więc trudno tak naprawdę powiedzieć jak to ustawić prawidłowo operując tylko jedną skalą. Przykładowo używając mp3Gain ustawiam głośność na poziomie ok. 93-94 dB, zapewnia to brak przesterowań, ale i pewną dynamikę S/N nagranego potem materiału, choć twórca programu zaleca ok. 89 dB - niestety jest to za cicho. Używając innych programów np. CoolEdit zauważymy iż prawidłowy poziom nagrania oscyluje na poziomie 0 dB (tak samo jak w magnetofonie) - to jest inna skala, też logarytmiczna, ale oparta na innym wzorcu. Generalnie musimy unikać zbyt wysokiego poziomu ze względu na przesterowania tak jak niskiego ze wzgledu na odstęp sygnał/szum który może być dokuczliwy przy odwarzaniu zbyt cicho nagranej muzyki. |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Zabardzo sie natym nie znam nie jestem muzykiem uzywam tego programu do wyrownywania glosnosci jedyne wartosci ktore moge tam ustawic to od -12.0 dB do 12.0 dB wiec wartosci 93-94 dB nie wchodzi w gre bo niema takiej skali jaka glosnosc ustawic najbardziej optymalna z przedzialu od -12.0 dB do 12.0 dB ?
|
![]() |
![]() |
#5 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
coz - jedyne co mozna doradzic - taka zeby bylo dobrze
nikt Ci nie powie jaka - zmniejszajac wyciszasz dzwiek wiec zmniejszasz odstep pomiedzy dzwiekiem a szumem zwiekszajac podglaszasz - jak przegniesz dojdzie do przesterowania - czesc dzwieku zostanie scieta i powstana mocno nieprzyjemne artefakty zreszta pisal o tym wyzej dokladnie paput ustaw tak, zeby przyjemnie sie sluchalo - metoda prob i bledow, pozatym chcesz wyrownac glosnosc w kilku utworkach? to w kazdym musisz ustawic inaczej zeby w sumie daly taki sam poziom glosnosci - jak Cie to przeraza to siegnij po jakies prostsze narzedzia, chocby te wmontowane w program do nagrywania - dwa klikniecia i po sprawie (opcja normalizuj w kazdym programie) |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Zaleta programu "Wavgain" jest to ze gdy podam wartosc glosnosci w decybelach program bedzie wyrownywal wszystkie utwory do ustalonego poziomu jedne sciszal inne zglasnial tak aby poziom byl rowny dla wszystkich normalizacja nie wchodz w gre poniewasz po normalizacji jest zgubna dynamika (różnice głośności pomiędzy utworami są zmienione) na dodatek normalizacja wcale nie wyrównuje głośności a wręcz przeciwnie. Wynika to z uzwględniania przez normalizację tylko maksymalnej wartości próbki. Żeby wyznaczyć głośność trzeba policzyć energię zawartą w utworze (mam na myśli energie zawarte w drganiach) a tego normalizacja nie robi a "Wavegain" to robi.
|
![]() |
![]() |
#7 | |
lub po prostu Paput
![]() |
Cytat:
Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 22.12.2003 o godz. 14:08 |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
lub po prostu Paput
![]() |
Cytat:
W przypadku pełnych albumów pochodzących z jednego źródła raczej nie ingeruje w poziom głośności, no chyba, że ewidętnie widać, że poziom jest za wysoki lub za niski. |
|
![]() |
![]() |
|
|