Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne CD

Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.12.2005, 23:20   #1
michael-z
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.12.2005
michael-z w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problemy z DVD+R

Witam,
mam problem z nagrywaniem płyt DVD+R. łącznie spalilem juz kolo 15 płyt, na "testach",były to TDK DVD+R 1-8x, takie same VAKOSS i TITANUM, oraz kilka innych, które zdążyłem już wyżucic. Próbowałem je nagrywac na LG GSA 4163B oraz ASUS DRV1608P2. w obu przypadkach problem objawial sie tak samo. Od razu zaznacze, ze dvd-r nagrywaja bez problemow.
Otoz zaczyna sie wszystko pieknie, normalnie... ale w czasie nagrywania, tak miedzy 8% a 25% postepu nagrywania, spada bufor nagrywarki/rek do 25%, jednoczesnie wszelki postep nagrywania zostaje zatrzymany. ostatnia plytka nagrywala sie 52min, znaczy miedzy ok 3minuta a 52min nie bylo zadnego postepu.
slyszalem ze jest to po prostu wina +R, ze nie wszystkie nagrywarki je poprawnie widza/zapisuja. na takim samym lg u znajomego ten problem zostal rozwiazany, niestety nie jest on w stanie powiedziec jak to zostalo zrobione: podobno w biosie nagrywarki jest opcja, aby nagrywarka płyty +R po prostu nagrywala jako -R, i nie ma co ukrywac, ten "patent" sprawdza sie w 100%. niestety, jak wspomnialem, nie wie on jak to ustawic.

pytanie moje zatem, czy ktos moze mi cos w tej sprawie doradzic? jak dostac sie do biosu nagrywarki i jak ta opcje zmienic?
ewentualnie moze ktos zna jakies inne, alternatywne rozwiazanie? (poza kupowaniem plyt -R, oczywiscie )
z gory serdecznie dziekuje za pomoc
michael-z jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.12.2005, 23:47   #2
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
zobacz czy masz wlaczone DMA i sprawdz sterowniki do plyty glownej (a konkretnie do kontrolera IDE). Jesli masz plyte z chipsetem nForce2 to nie instaluj sterownika IDE SW tylko stery microsoftu ktore sa razem z windows.sprawdz tez czy nagrywarka jest podpieta na osobnej tasmie niz dysk.
dodatkowo sprawdz czy masz zainstalowane sterowniki ASPI (ja ich nigdy nie instaluje ale sa tacy ktorzy twierdza ze bez nich ani rusz).

nie slyszalem o tym zeby takie objawy byly spowodowane plytami +R. to prawda ze czasem plytke +R mozna nagrac tak aby udawala DVD-ROM (bitsetting) ale proces nagrywania nie ulega zmianie - nagrywana jest wciaz jako +R tylko "udaje" inna w odtwarzaczach (plyty +R nie mozna nagrac jako -R poniewaz konstrukcja fizyczna tych nosnikow a przynajmniej sposobu zapisu jest inna. taka plytka nadawalaby sie zapewne tylko do kosza.)
moim zdaniem winne sa ktores sterowniki.
sobrus jest offline  
Stary 06.12.2005, 00:12   #3
michael-z
Nowy na forum

oczywiscie jest na osobnej tasmie, o ASPI nie pomyslalem, a te nagrywarki podpiete sa do dwoch roznych komputerow, na ktorych wczesniej inne nagrywarki, co prawda Cdrw, dzialaly bez zarzutu... ale jak zatem wytlumaczyc fakt palenia plusow... i jak to zmienic.... z gory dziekuje za dalsze sugestie i jeszcze raz zazanczam ze minusy nagrywaja bez problemow...
michael-z jest offline  
Stary 06.12.2005, 12:51   #4
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
no dziwne bo wiekszosc nagrywarek lepiej jednak radzi sobie z plusami.
a DMA jest wlaczone? jesli nie to moze to powodowac:
- wysoka zajetosc CPU podczas operacji odczytu/zapisu
- oproznianie bufora do zera
- nizsza jakosc zapisu (glownie z powodu oprozniania bufora)
sobrus jest offline  
Stary 06.12.2005, 13:11   #5
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
wolny dysk, moze nie nadaza z podawaniem danych
loki7777 jest offline  
Stary 06.12.2005, 15:02   #6
michael-z
Nowy na forum

DMA wlaczone, tasma osobna do nagrywarki, dysk 7200... obciazenie cpu niezauwazalne, znaczy nic ponad norme
michael-z jest offline  
Stary 04.01.2006, 18:56   #7
drewniany
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.01.2006
drewniany w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy

A ja mam taki problem, że moja nagrywarka (lg gsa-4163b) nie nagrywa plyt dvd+r.
W alcoholu wyskakuje mi, że nie obsługuje formatu dvd+r, w nero express wyskakują komunikaty:
Błąd zapisu!
Nie można wykonać polecenia Zakończ w trybie DAO!
Próbowałem nagrywać na emtec dvd+r 8x.
Zresztą do tej pory w ogóle nie próbowałem nagrywać na dvd+r, bo jakoś nie miałem okazji, tylko ostatnio kumpel przyniósł płyty z filmami na dvd, żeby mu przegrać.
Nagrywarka jest na Secondary IDE channel na master, dma on, autorun on, firmware A102 i wyświetla, że jednak obsługuje format dvd+r/rw (za nero info tool). Nie bawiłem się w aktualizowanie biosu, bo się nie znam i boję się, że mogę coś uszkodzić. Kupiłem ją dość dawno, prawie rok temu i jeszcze ma rok gwarancji, ale może da się coś zrobić zamiast dawać ją do serwisu.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Na tej samej taśmie, co ta nagrywarka mam jeszcze drugą nagrywarkę cd-r/rw liteona, ale nie sądzę żeby to stanowiło problem.
Nero Info Tool wykrył jeszcze, że nie było zainstalowane systemowe ASPI, w nero express było, to sciągnąłem z neta systemowe i zainstalowałem i teraz pokazuje się komunikat "ASPI installation is corrupted". A biosu chyba nie zaktualizuję i tak, bo mam nagrywarkę w wersji oem.

Ostatnio zmieniany przez drewniany : 04.01.2006 o godz. 20:13
drewniany jest offline  
Stary 17.02.2006, 19:54   #8
michael-z
Nowy na forum

zdaje sie ze problem lezal w wersji nero... zainstalowalem inna, nowsza i poki co, odpukac, nagrywaja sie plytki bez problemu
michael-z jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: