![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 25.01.2004
![]() |
![]()
Cześć
Od dłuższego czasu próbuję znaleźć w internecie (bezowocnie) odpowiedzi na pewne pytanie. Wiadomo, że format Mount Rainier (MRW, Mt. Rainier) dostarcza "zarządzanie uszkodzeniami [na płycie]" (physical defect-management). Z tego co znalazłem w sieci oznacza to (mniej więcej), że podczas zapisu wszelki uszkodzenia nośnika CD-RW są wyłapywane, obszar taki zaznaczany jest jako uszkodzony, a dane te (w sposób niewidoczny dla aplikacji i OS'a) przenoszone są w inne miejsce na nośniku (jeśli coś mieszam to proszę mnie poprawić ![]() Dodatkowo wszystko co związane jest z "physical defect-management" zaimplementowane jest w samej nagrywarce (innymi słowy nie jest konieczne wsparcie ze strony oprogramowania jeśli chodzi o "physical defect-management"). W związku z tym mam do Was trzy pytania: 1. Czy to co napisałem powyżej to wszystko prawda? ![]() 2. A czy "typowy" format UDF ma również podobny mechanizm "physical defect-management"? Czy może format UDF całkowicie się "wykłada", kiedy na nośniku powstają uszkodzone sektory? 3. Czy nagrywarka Mount Rainier potrafi RÓWNIEŻ podczas czytania stwierdzić, że dany sektor ma kiepską jakość i dane w nim się znajdujące przerzucić do innego "zdrowego" sektora? ( <-- jeśli format Mount Rainier wspiera coś takiego to byłby to super feature ![]() Bardzo proszę o Waszą pomoc ![]() pozdrawiam Adam PS1. Interesuje się tym tematem, ponieważ chcę całkowicie "przerzucić" się na płyty CD-RW w formacie pakietowym (tzn. chcę ograniczyć używanie płyt CD-R). Tym samym stoję przed dylematem który format pakietowy wybrać: "stary" UDF czy Mount Rainier? PS2. Mam nagrywarkę LiteON 52246S. PS3. Jest to mój pierwszy post na forum, a więc "cześć" Wam wszystkim ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|