![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
![]()
Witajcie Ludziska!
Mam parę pytanek: Oddałem do servisu mojego LiteOn'a 40125W i otrzymałem ku mojej uciesze szybszego o całe 8 speed'ów LTR48125... z tym że "S". Wiem, że przy czterdziestkach i niższych "S" znaczy zapis w trybie Z-CLV, ale skoro LTR48125S - jak wynika z lektury niniejszego serwisu - działa podobnie jak "W" , to gdzie tkwi sęk (albo pies pogrzebany)? Czy powinienem się cieszyć z wymiany, czy raczej nie? Czy bez problemu można wgrać mu nowy BIOSik od innego liteona (z "5" w nazwie oczywiście), i który najlepiej? Ostatnio zmieniany przez Morris : 27.12.2002 o godz. 23:01 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.10.2000
![]() |
Witam
Jak to bym sie cieszyl. Roznicy z tego co ja wiem to niema miedzy w a s oprocz optyki s-sanyo w-writetec (czy jakos tak ![]() Pozdrawiam
"myślisz że kim jestem ?? CZŁOWIEKIEM ??" - "Matrix Rewolucje" "Moja jest tylko racja i to święta racja, bo nawet jak jest twoja to moja jest mojsza niż twojsza, że wlaśnie moja racja jest racja najmojsza." - "Dzień świra" PIJ MLEKO!!! BEDZIESZ WIELKI!!! Powered by LTR-52246S |
![]() |
![]() |
#3 |
Coauctor delicti
![]() |
![]() 1. Zapisuje jednak w trybie CLV, w przeciwieństwie do poprzedniego z literą "W", który do czasu awarii sunął jak burza w P-CAV. 2. Dzieje się z nim to samo co z tamtym, tzn. gdy nagrywa, to dysk się nie wyrabia (cały czas się dioda od pracy dysku świeci) przy prędkości powyżej 12x, ciągle opróżnia się bufor i nagrywarka przerywa pracę (zapisuje płytę przy prędkości 48x w ponad 5 minut!!! Dla porównania - mojego kumpla w niecałe 3). 3. Nie widać w explorerze, ani jego, ani DVD LG'ka, gdy tylko włączę im tryb DMA i po tym trzeba od nowa instalować sterowniki VIA. Czy KTOŚ się spotkał z którymś z tych problemów? Zaznaczam, że poprzednia nagrywarka, po tym jak wystąpiły u niej objawy opisane w pkt 2 była sprawdzana na 4ech komputerach, zanim trafiła do serwisu, a tę od razu szlag trafił po włożeniu do kompa. Czy jest taka możliwość, że to jakiś złośliwy wirus (o czymś takim jeszcze nie słyszałem), albo wada komputera? Nr BIOSa to: 1S05 Będę wdzięczny za każdą informację - pozdrawiam: Morris AA! I jeszcze WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM!!! Ostatnio zmieniany przez Morris : 24.12.2002 o godz. 00:38 |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 22.01.2002
![]() |
Mam Litka 48125S i przy 48x zapisuje w CAV, 40x- P-CAV. Z-CLV jeszcze nie zaobserwowalem, ale tak jak dalej piszesz przy 12x prawdopodobnie taka metoda zapisu wystepuje. Jesli chodzi o niewyrabianie sie dysku, moze to byc zwiazane z niewlaczonym DMA. Sprobuj przepiac napedy. Podlacz obydwa cd na innych kanalach i sprawdz jak bedzie. U mnie ten Litek chodzi bezproblemowo na jednym kanale z dvd Lg (16x). Bios odpada, sam uzywam 1s05 i jest ok.
![]()
#5 |
Coauctor delicti
![]() |
Jest jednak "ale..."
Moja konfiguracja CDROMów jest identyczna, z tym że jak wspomniałem poprzednio nie mogę włączyć DMA, bo CD-ROMy znikają. Może trzeba coś w BIOSie przestawić?
Ciekawe, że Poprzedni Liteon działał OK, do pewnego czasu bez DMA. Potem poszedł do serwisu ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.12.2002
![]() |
Tez mam 125S . Nagrywa plyty tylko przy wyłączonym DMA. Inaczej wyskakuja bledy odczytu.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 05.04.2002
![]() |
Ja po ciezkich walkach... wypierdzililem DVD LG ;-) i teraz piknie wszystko dziala. moze liteony dosc brutalnie zwalczaja konkurencje hie hie hie ;-) A powaznie to rozumiem ze to nie wyjscie (ja wlasciwie to widzialem na DVD ponizej 10 filmow tak sie juz do Divxow przyzwycailem) ale dziele sie spostrzezeniem...
#8 |
Coauctor delicti
![]() |
Ludzieeee!!!!!
Okazuje się, że ta nowa nagryWARA (Litek 48125"S") rżnie jak wilk Czerwonego Kapturka! (Mam na myśli wilka, który wcina- tzn. zjada ;-)))))) Z tym że musi działać na jednym kablu z dyskiem Baracuda IV 40 GB 7200rpm. (Dysk- primary master, CDRW- pr. slave) Ale z tego co wiem, to lepiej unikać takich mariaży, bo CD spowalnia HDD. Co Wy na to? - To moje pierwsze pytanie. Drugie dotyczy tego, co można zrobić, aby ten CDRW działał bezproblemowo na drugim kanale IDE? Zworki są poustawiane jak należy, ale może to na płycie głównej coś trzeba lub w BIOSie ustawić? Płyta to "MSI 266 Pro 2", a BIOS - "AMI". Zaznaczam jeszcze raz, że poprzedni LiteOn - 40125"W" - działał bezproblemowo właśnie na oddzielnym kanale przez pierwsze 150 nagranych płyt, tj. ok. 4 m-cy. Wtedy konfiguracja wyglądała tak: HDD- Prim.Master, DVD LG- Sec.Master, CDRW- Sec.Slave. Ostatnio zmieniany przez Morris : 26.12.2002 o godz. 01:52 |
![]() |
![]() |
#9 |
Coauctor delicti
![]() |
ciąg dalszy...
Więc trzecie moje pytanie wynika z powyższego: Dlaczego działał jego starszy brat, póki nie padł, a on nawet nie próbuje podjąć walki na tym samym polu?
Dzięki SeRRRRRRdeczne za wszystkie dotychczasowe posty i następne. Łamię się z Wami zabezpieczonym "Laser Lockiem" opłatkiem i życzę samych udanych kopii w Nowym Roku. ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
[QUOTE]Morris napisa***322;(a)
[B] ![]() 2. Dzieje się z nim to samo co z tamtym, tzn. gdy nagrywa, to dysk się nie wyrabia (cały czas się dioda od pracy dysku świeci) przy prędkości powyżej 12x, ciągle opróżnia się bufor i nagrywarka przerywa pracę (zapisuje płytę przy prędkości 48x w ponad 5 minut!!! Dla porównania - mojego kumpla w niecałe 3). U mnie (LiteOn 32x...S) opróżnianie bufora o którym piszesz występuje przy prędkości powyżej x16 i tylko w Nero. Clonem mogę palić spoko x24. Pozdro |
![]() |
![]() |
#11 |
Coauctor delicti
![]() |
8) Dzięki Wam. Wywalenie sterowników IDE/ATAPI i instalacja ich od nowa rozwiązaa problem. Teraz wszystko sunie jak TGV.
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 18.11.2002
![]() |
Witam to w koncu jak masz to wszystko po podwieszane
|
![]() |
![]() |
|