![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 17.02.2005
![]() |
Która nagrywarka CZYTA dvd+r 16x ?????
Chce se kupic nagryware dvd, a jak sie okazuje to nie jest takie proste,
poprzednio wtopiłem z liteonem 1673s, który szybko odsprzedałem bo miał tragicznie niską prędkość odczytu dvd+r wynoszącą 3-8x. Producenci poza lg nie podają prędk odczytu +r i +rw podając tylko prędk odczytu dvd-rom(tłoczonej) Nawet serwisant plextora stwierdził że nie mają nagrywarek czytających 16x I tu moje pytanie: Jakie nagrywarki (jakie modele) są w stanie odczytać +r z prędk. 16x cav ![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#3 | |||
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
Metoda CAV oznacza, że im dalej od środka płyty tym odczyt jest szybszy, gdyż obroty są niezmienne. Oznacza to, że niemożliwe jest uzyskanie wartości x16 na całym nośniku. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Zupełnie nie rozumiem dlaczego nagrywarki nagrywają 16x a czytają znacznie wolniej...
A na dodatek nic nie zapowiada zmiany tej sytuacji. Producenci ciągle ścigają się z prędk. zapisu np dl, rw itp. a nic nie robią w sprawie odczytu, a przecież nagrywasz tylko raz, a czytasz wielokrotnie... A tak przy okazji ten patch zapodany przez przemek1980 czy on pasuje do innych napędów? a może są jakieś specjalne patche do konkretnych modeli? tylko gdzie ich szukać?
#5 | |
Bywalec
Data rejestracji: 13.11.2004
![]() |
Cytat:
![]() A co do tego patcher'a to pasuje on do Liteon'ow i Liteon-Sony-Teac-TDK... podobnych ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
Cytat:
to, co pokazuje Nero ma się nijak do rzeczywistości, poczytaj TEN temat tak jak przy odczycie, prędkość x16 możliwa jest również jedynie na skraju płyty, proponuję zapoznać się z ARTYKUŁEM prezentującym metody zapisu na płytach, dotyczy on płyt CDR/CDRW, ale przy DVD jest podobnie pozdrawiam edit : kolega Przemek1980 był szybszy ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Doskonale wiem że te 16x osiąga sie na koncu płyty ale wkurza mnie że przy ODCZYCIE ta wartość wynosi 8x!!!! (na początku marne 3x - to wolniej niż kopiowanie z cd!!!)
CZy dla was to wszystko jest jak najbardziej normalne ![]() przeciż dla płyt cd zawsze było tak że napędy czytały szybciej lub na równi niż zapisywały... Czy tak sie nie da dla dvd ![]() A tak przy okazji i tak nigdy nie korzystałem z zapisu 16x bo im wolniej wypalasz tym mniej błędów na płytce...
#8 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
jak coś to zaraz zapuszczę test. |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dvd x3 nijak ma sie do cd-r x3, bo predkosci sa nieporownywalne, jak dobrze pamietam to x16dvd=192cd-r(moge sie mylic) wiec nawet x3 jest szybsze od cd-r x3, bo z mojega przykladu daje 32x
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Guru
Cytat:
prędkość x1 w DVD to 1350 kB/s czyli x3 w DVD to 9 razy szybciej niż x3 w CD ... POCZYTAJ !!!
![]() |
![]() |
#11 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
test.
Platinum nagrana na LiteOnie 812@? ? ? 25 lipca 2004r. ![]() ![]() a jeśli chodzi o porównanie szybkości to na głownej jest kalkulator. http://www.cdrinfo.pl/skrypty/cdspeed.php |
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|
|