![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Czy ktos moze mi powiedziec,jak w nero nagrac film na 2. plytkach?
Mam pytanie,jak to zrobic,zeby film podzielic na 2 czesci.
|
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.10.2000
![]() |
uzyj np. virtualdub'a a potem nagrywaj juz czym chcesz
|
![]() |
![]() |
#3 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Zalezy od tego w jakim jest formacie.
Jezeli avi(divx) to proponuje podzielic go virtualdubem. Niechce mi sie tlumaczyc wiec wklejam ci odpowiedni artykul z jakie strony. Najpierw zajmiemy się dzieleniem plików avi. Kiedy najczęściej potrzebna nam ta umiejętność? Kiedy np. dostaliśmy film nagrany na płycie 800MB np. Urodzeni Mordercy.avi (740MB), a nasza nagrywarka nie obsługuje opcji nagrywania płyt 800Mb, wtedy nie pozostaje nam nic innego jak podzielić plik i wcisnąć na dwie płytki. Robi się to również za pomocą Virtual Dub'a. Jeżeli ktoś czytał punkt 4 to powinien już wiedzieć o co chodzi, ale dla pewności wytłumaczę. Oczywiście jak zwykle otwieramy plik filmowy. Suwaka ustawiamy np. na połowie, jeżeli chcemy dwie równe części. Potem najlepiej zapisać sobie numer klatki od której wycinamy pozostałą część filmu. Wciskamy Home, przesuwamy na koniec, End, Del i mamy połowę filmu. Zapisujemy plik i gra. (proces zapisywania omówiłem w punkcie 4). Potem ładujemy znowu nasz pierwotny film i usuwamy pierwszą część filmu do klatki, którą wcześniej sobie zapisaliśmy. I mamy drugą część filmu. Postępujemy tak samo jak za pierwszym razem. I to wszystko na temat dzielenia plików avi, jak widać jest to dziecinnie proste. Teraz zajmiemy się łączeniem. Jest to trochę trudniejsze, bo powinniśmy wziąść pod uwagę, że połączyć pliki możemy tylko (tylko Virtual Dub) skompresowane tym samy codekiem np. DivX :-) Mpeg4 Low Motion. Virtual Dub nie jest w stanie połączyć plików skompresowanym Low i Fast, ale jeśli mamy dwa kawałki filmów Low Motion to spokojnie możemy je połączyć i żaden dźwięk nie będzie nam się rozjeżdżał. Zapewniam, że wszystko będzie grało na 100%. Na początek otwieramy plik (oczywiście za pomocą Virtual Dub'a), który będzie naszym pierwszym plikiem. Potem z opcji File wybieramy Append video segment... i wybieramy drugi plik, który chcemy połączyć, potem to już tylko klikamy na Save segmented AVI... i to jest wszycho. W ten oto sposób możemy np. połączyć kilka lub kilkanaście naszych ulubionych teledysków w jedną całość, siąść i oglądać! Przypominam, że zawsze przy zapisywaniu pliku w Virtual Dub'ie musimy pamiętać, aby Video i Audio były ustawione na Direct Stream Copy. Jeżeli kogoś interesuje łączenie plików avi - low + fast to niech da znać, a zajmę się tym problemem. Może ktoś już znalazł program, który to robi i jest wszystko ok. Bo ja znalazłem tylko niedopracowane programy, które przechwalają się, że łączą low + fast, a tak naprawdę to łączą, ale jest tylko pierwszy a na miejscu drugiego jest czarny ekran, albo nie ma dźwięku, albo dźwięk się rozjeżdża. Inne formaty tez mozna podzielic tym programem tylko wiecej kombinacji. Ale chyba chodzi ci o divx jak nie to napisz jaki ma format. |
![]() |
![]() |
#4 |
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
A stad mozesz go sciagnac (virtualduba oczywiscie)
http://www.mp4.com.pl/ |
![]() |
![]() |
|
|