![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() |
z jaką prędkością najlepiej nagrywać-jak mam max x16
mam nagrywarke x 16 (max) i chciałbym wiedzieć z jaką prędkośćią dobrze jest wypalać tzn czy zawsze właściwe
jest x 16-kumpel wypala zawsze z wolniejszą bo mówi że tak jest lepiej , ale nie potrafi tego uzasadnić czy ma to znaczenie np dla rzywotności płyty,lub jakie kolwiek ,,, ![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RTS Widzew Łódź
Data rejestracji: 07.07.2000
![]() |
jesli masz nagrywarkwe X16 i płyty dobrej marki które obsługują taką predkosc nagrywania to nie widze problemu... tak wiec nagrywaj X16
#3 |
Gość
|
Zgadzam się też z tym co powiedzeł kolega powyżej, ale kiedyś sobie przypominam że bodajrze w Chipie napisali iż najbardziej optymalną prędkością jest x8, ale zbytnio nie wiem o co im wtedy chodziło, ja nagrywam x16 i wszystko jest OK
|
![]() |
#4 |
Gość
|
Zaczne od tego że jak masz nagrywarke 16x to nagrywaj na 16x a jak byś miał 32x to starsze cd-romy moga nie muc odczytać takich płyt.
Co do płyt w formacie mp3 lub mpg to nagrywaj z prędkością 1x Jeżeli chcesz miec profesjonalnie nagraną płyte to kup TDK płytke i nagrywaj z prędkością 1x. Miłego nagrywania. Pozdrawiam aZo |
![]() |
#5 |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
kupiles nagrywarke 16x............... czyzby po to zeby palic z mniejsza
predkoscia - jesli jest to firmowy sprzet to nie bedziesz mial zadnych problemow z odczytem na zadnym cd (oczywiscie sprawnym) - palilem audio 16x i dziala bez problemu na starym (nawet bardzo - sporo tez przeszedl) cd playerze marki sherion pzdrwm i zycze spokojnych i radosnych Swiat Bozego Narodzenia spedzonych w groonie najblizszych
#6 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 05.08.2001
![]() |
A ja odpowiem patrząc z innej strony:
-jeśli kopiujesz z dysku to pal na maksa 16x (bufor niepowinien spadać), -jednak z płyty na płytę sam sprawdź przy jakiej prętkości utrzymuje ci się bufor i tą prętkością kopiuj (podejżewam że 8x lub 10x), w czasie powinno wyjść to samo co 16x i cały czas pusty bufor, poco męczyć sprzęt. Pozdrawiam wszystkich.
#7 | |
RTS Widzew Łódź
Data rejestracji: 07.07.2000
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#8 | |
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Cytat:
pzdrwm
![]() |
#9 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.09.2001
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#10 |
Gość
|
A ja powiem tak - mam 8ke i pale 8, mialbym 16 palilbym 16, mialbym XX palilbym XX - nagrywam wszystko - od Audio przez Mixed-Mode, CD+ do płytek zabezpiecznych SD, SD2 czy LaserLockiem i ZAWSZE robie image - po prostu te 2 minuty zrobienia image (w nero przy niezabezbieczonej, nieporysowanej plycie) mnie nie zbawi a niechby cos nagle sie zdupcylo w CDROMie (Szajsung - mowi samo za siebie) i plytka idzie sie ... do kosza }>}>}>. Zawsze z image jest bezpieczniej, a jak ktos ma BurnProofa albo innego JustLinka to powiem tak - ja bym tam nie chcial 'dziur' jakie te systemy zostawiają np. na plytce audio...
|
![]() |
#11 |
Gość
|
...acha - zebyscie nie pomysleli za mam jakis GŁĄBUTER
Duron 750 ECS K7VZA REV.3 512 MB RAM PC133 5ns w dwóch modułach Dysk 30GB Samsung SpinPoint UDMA100 TEAC W58E (8/8/32) Obydwa na zewnętrznym kontrolerze RAID jakiejśtam firmy, w każdym razie dysk działa prawie 2x szybciej niż na płycie |
![]() |
|
|