![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.11.2003
![]() |
![]()
Cześć.
Może to się wydać dziwne, ale chociaż jestem audiofilem, chciałbym nagrać CD audio z mp3. Są to takie rzadkie rzeczy, że gotów jestem się pokatować ![]() Mam więc do współużytkowników parę pytań. Zaznaczam, że chodzi mi tylko o jakość (tak wiem... ![]() 1. Jaki jest waszym zdaniem najlepszy (jakość) enkoder mp3 na wav, taki żeby radził sobie z VBR (czy znajdę taki np. w Nero, bądź w innym programie, czy też musi być zewnętrzny. a)czy jest różnica między dekodowaniem mp3 na wava w locie, a dekodowaniem "ręcznym" (różnicz jakościowa rzecz jasna?) 2.Gdzie mogę najwierniej zdekodować MPC na wav - program, czy enkoder ? 3. Z jaką maksymalną prędkością, mogę nagrać mp3/mpc na audio, by nie stracić na jakości (tak wiem... ![]() 4.Czy powiniennem wgrać najnowszego sprawdzonego biosa (LTR 52327s) w celu poprawy jakości wypalnia audio ? Chodzi mi oczywiście o odtwarzanie stacjonarne. No to na razie tyle. Z góry dzięki za poważne odpowiedzi ! Ps. mam Liteona 52327s, co sądzicię o nim jako o sprzęcie do wypalania audio z mp3 i nie tylko ? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 09.08.2003
![]() |
duzo pytan
![]() ja napisze tylko tyle,ze zawsze najbardziej ufalem recznemu przetwarzaniu mp3->wav progzem GoldWave 4.xx czyta wszystkie rodzaje mp3 i jak bardzo bedzie ci sie nudzilo,to ma sporo filtrow,ktorymi mozna poprawic jakosc dzwieku...
#3 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
do sztuczek z muzą polecam Cdex'a.
Audio nagrywaj 8X-16X - ja nagrywam najczesciej z 12X. Bios zawsze mozna nowy wgrac, ale niekoniecznie.
#4 | |
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Re: jaki enkoder do mp3 ? audiofil i CDAUDIO z mp3.
Cytat:
ad2. Jeżeli w programie do nagrywania (np. Feurio) używasz zewnetrznego kodeka (np. lame)to nie ma żadnej różnicy, szczególnie kiedy program dekoduje przed przeciągnięciem do okna projektu. ad3. Tu są różne szkoły: jedni polecają max. x8, inni połowę prędkości nagrywarki - generalnie predkość nie za wielka. Trzeba uważać tak że na indeksy prędkościowe płytek - raczej nie można próbować palić z prędkością x8 na płytkach o indeksie zaczynającym się od x16 - skutki mogą być nieciekawe. Ja palę x12-16 ad4. Zawszę jest dobrze sobie zaktualizować biosa, szczególnie gdy w przypadku Lite-On zabieg ten przebiega prawie bezboleśnie - czy zabieg ten poprawi jakość zapisu audio raczej nie sądze - zmiany w biosie dotyczą raczej bazy nośników i poprawek bugów z poprzedniej wersji (np. overburning). PS. Co to jest audiofil? czy to ten który ma czułe i wrażliwe ucho, czy to ten który ma kupę forsy na sprzęt.? ![]() Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 06.11.2003 o godz. 11:42 |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za błyskawiczny odzew...
Wykorzystam wasze rady ![]() Ale jakby ktoś miał jeszcze coś ciekawego do powiedzenia to słucham z przyjemnością ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Dla mnie audiofil to nie jakiś nadziany snob, ale ten kto ma wrażliwe ucho.
Nie każdy snob z super sprzętem to audiofil ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez frantyk : 06.11.2003 o godz. 11:48 |
![]() |
![]() |
#7 |
Gość
|
Hmm. Kto to jest audiofil? Poczytajcie AUDIO, tam znajdziecie odpowiedzi na wyżej postawione pytanie.
To na marginesie, prechodząc do sedna, z koderów prawdopodobnie LAME jest najodpowiedniejszy (jak wspominał paput2000). Wprowadza najmniej zniekształceń podczas digitalizowania dżwięku. Z koderami w NERO, to daj sobie spokój. CDex jak najbardziej. Po odpowiednim skonfigurowaniu oczywiście. Płyty audio wypalam już kilka lat. CDex'owi możesz zaufać. Gdyby to Ci nie wystarczyło polecam bEncoder, oferujący gro możliwości. Obydwa progsy oferują zmienny VBR. Mała uwaga jeśli nagrywasz płyty MP3, przesiądź się koniecznie na format OGG. Oferuje on wyższą wierność dżwięku. W celu konfiguracji programów służę pomocą. mail to me: *OZZY* |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.09.2002
![]() |
A może ogg?
Jeżeli nie chodzi Tobie o odtwarzanie płyty w jakimś radioodtwarzaczu samochodowym z możliwością odczytu mp3, wówczas zdecydowanie polecam ogg Vorbisa.
160 kb/s daje jakość niemal idealną, w każdym razie plik wynikowy odsłuchowo praktycznie nie różni się od oryginału. Polecam.
Glover _______________________________________ Pozdrawki for All! ... and Beer for All! Ostatnio zmieniany przez Glover : 06.11.2003 o godz. 21:47 |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za wsparcie
![]() Mam parę rzeczy w oggu i mpc, ale większość tego co chcę nagrać na CD AUDIO jest w mp3 - to jest niestety moje źródło. To co mam w CD audio, wystarczy mi w CD-audio. |
![]() |
![]() |
#10 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
mp3 -> audio - lame 3.91
dlaczego najpierw zdekodowac a potem palic wav? a) dekoder do palenia w locie nie zawsze jest dobry, po drugie uzywajac feurio lepiej niektore rzeczy robic na wav'ach - odpadaja problemy z niepelnymi ramkami itp mpc -> audio - tylko mpcdec32 (dostepny po poszukiwaniach - albo u mnie) - a potem nagrac wavy feurio nagrac, tracic jakosc? po zdekodowaniu nagrac feurio predkoscia z przdzialu 12-16x na donrych plytach - pamietaj ze kazda nagrywarka ma swoej wlasne preferencje - nigdy nie wierz w ciemno w rady - to akurat trzeba sprawdzic samemu - po nagraniu kolo 50 plyt wiesz na czym stoisz co ma do tego tematu CDex? do palenia sie nei nadaje kompletnie, do zrzucania - owszem, [tak jak eac] 'digitalizacji' dzwieku? przeciez on juz jest cyfrowy jak w pysk strzelil ogg? wyzsza jakosc? zarty - ogg to krol niskich bitrate - i tam rzadzi - mpc -q 10 jest w 99.99999% przypadkow nieodroznialen od audio - i to tu jest krol i niepokonany mistrz ps. audiofil wylowil by ew. roznice na sluch - jesli by ich nie slyszal nie trafilby na to czasu - co zreszta jest normalne wspolczuje audiofilom ps2. czy ktos tu zna sposob dzialania (dokladny) aparatu do robienia audiogramow? chodzi mi o wnioski z rozroznialnosci harmonicznych o roznych proporcjach i czystych sygnalow...
![]() |
#11 | |
Gość
|
Cytat:
Dwa - nie palę płyt CDex'em, nim rippuję i enkoduję. |
|
![]() |
#12 | |
Gość
|
Cytat:
|
|
![]() |
#13 | |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
mylisz kontener OGG z kodekiem dzwieku OGG - jedno to faktycznie jak narazie osigniecie techniczne, szkoda ze nie wspierane przez userow, drugie - kodek przeznaczony wciaz do niskich bitrate - tylko tam ma przewage w jakosci nad mpc (ktory powinien byc uzywany tylko w maksymalnym presecie above braindead)
mp3 ma max bitrate chyba 320 - i nie o nim mowie, bo to przezytek - mowie o mpc, musepacku - ktory nie potrzebuje takich choryh bitrate jak 500 zeby byc nierozroznialnym od cdaudio - na hydrogenie wielka sensacja byl ktos kto potrafil wylapac jakies znieksztalcenie ze zrobionej mpc madonny - dopiero kiedy potwierdzil to abx'em uwierzono mu - sensacja byla tak wielka - bitrate o niczym nie swiadczy, wazne co z nim zrobisz... ogg da sie zlapac na zwyklych sluchawkach - co z tego ze ma skalowalne i inne bajery - jak zastosowany algorytm wciaz kuleje przy wysokich jakosciach ciagle nie wiem jak w twoim pierwszym poscie, przy kodowaniu moze zachodzic digitalizacja dzwieku - brzmi to dziwnie Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Racja o to chodziło.
Widzę, że można liczyć na użytkowników szacownego forum. Dzięki ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Banned