Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   jaki enkoder do mp3 ? audiofil i CDAUDIO z mp3. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jaki-enkoder-mp3-audiofil-cdaudio-mp3-27272/)

frantyk 20.11.2003 11:20

Chyba winien jestem sprostowanie.
Napisałem, że poszukuję enkodera a chodzi mi przecież tylko o d e k o d e r mp3 na wava.

Czy wobec tego lame się nadaje do zamiany z mp3 na wava ?
I czy ma to właściwie jakieś znaczenie jakim kodekiem się posłużę?
W przypadku wav na mp3 na pewno duże. A odwrotnie ?

Czy najlepiej jest dekodować mp3 tym koderem którym został "zrobiony" ?

paput2000 20.11.2003 14:07

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez frantyk
Chyba winien jestem sprostowanie.
Napisałem, że poszukuję enkodera a chodzi mi przecież tylko o d e k o d e r mp3 na wava.

Czy wobec tego lame się nadaje do zamiany z mp3 na wava ?
I czy ma to właściwie jakieś znaczenie jakim kodekiem się posłużę?
W przypadku wav na mp3 na pewno duże. A odwrotnie ?

Czy najlepiej jest dekodować mp3 tym koderem którym został "zrobiony" ?

Faktycznie wkradło się tu pewne niedomówienie.
Lame jest encoderem jak i decoderem tak więc można go użyć do konwersji mp3 do wav, pod warunkiem że użyjesz programu współpracującego z tym kodekiem i posiadającym funkcję wzajemnej konwersji róznych plików.
Może być to nawet bardzo prosty program który zamieściłem w załączniku jako ciekawostkę. Może to też być np. RazorLame.

nimal 20.11.2003 14:24

mozesz uzyc prawie dowolnego edytora audio lub np Easy CD-DA Extrctora (modul file konerter)
fubkcje ta ma nawet winamp - wczytujesz pliki w lamie i jako plugin wysjacia wybierasz wav writer

-Sid-The-Rat=> 20.11.2003 19:20

winampa bym dla bezpieczenstwa nie polecal - jesli juz z playera to foobarem

zreszta jak napisalem juz komus - sprawsz jakim jestes audiofilem i sprawdz czy slyszysz jakosc czy tylko ja czujesz wiedzac czym i jak nagrales... taki test bywa BARDZO brutalny :) i wiekszosc audiofili sama przed soba nie potrafi przyznac jak wypadl test (abx comparator z foobara - zreszta pewnie wiesz co to abx)

Vavoom 21.11.2003 20:35

Ale tego tekstu jest! Nie czytałem wszystkiego, domyślam się że wszystko zostało powiedziane :-) Dodam tylko jedno. Do enkodera LAME jest fajna nakładka windowsowa RAZORLAME do ściągnięcia np. z www.mp3.pl. Ułatwia życie... :-)

paput2000 24.11.2003 08:37

Cytat:

Napisany przez Vavoom
Ale tego tekstu jest! Nie czytałem wszystkiego, domyślam się że wszystko zostało powiedziane :-) Dodam tylko jedno. Do enkodera LAME jest fajna nakładka windowsowa RAZORLAME do ściągnięcia np. z www.mp3.pl. Ułatwia życie... :-)

Faktycznie nie czytałeś wszystkiego - wyżej wspominałem o RazorLame. :D

frantyk 29.11.2003 14:13

A czy znacie jakąś fajną nakładkę na mppdec32 ?

-Sid-The-Rat=> 29.11.2003 14:19

mpcdec_all.bat - wiem ze to z okropnej lini polecen i nie ma guziczkow - ale robi co ma robic - jakos nie szukalem niczego latwiejszego

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:17.