![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.03.2003
![]() |
Jaki nośnik gwarantuje najdłuższą żywotność?
Mam do Was takie pytanie. Szukałem jakichś testów na CDRInfo, ale nie znalazłem. Która płytka CDR 700 MB gwarantuje najdłuższą żywotność danych i najlepszy zapis? Nie chciałbym, żeby moje kolekcje płytek po 10 latach się po prostu zniszczyły. Dodatkowo: Czy jeżeli będę korzystał z płytek w ten sposób, że zamiast czytać z płyty kilkukrotnie, przekopiuję dane na dysk i będę czytał z dysku - czy to przedłuży żywotność danych? Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
Witam!
najlepszym zabezpieczeniem danych przez zniszczeniem jest w ogole nie nagrywac ich na CDR... nikt nie powie Ci zdecydowanie ktore plyty sa najlepsze... to wszystko zalezy od metody nagrywania, nagrywarki, plyty, danych jakie nagrywasz, predkosci nagrywania, przechowywania tych plytek, uzytkowania tych plytek... od masy czynnikow. najbardziez zblizona odpowiedzia do oczekiwanej przez Ciebie jest: - plytki najwyzszej jakosci: Verbatimy, TDK... najlepiej z ciemnymi spodami lub jakies z podwojna warstwa ochronna czy tym podobne - nagrywanie plytek dobra nagrywarka - nagrywanie na optymalnych predkosciach - przechowywanie plytek w suchym, zacienionym miejscu w pudelkach - nie uzywanie tych plytek w nieodpowiednich czytnikach - inne poboczne zalecenia ps. skad wiesz, ze za 10 lat jeszcze ktokolwiek bedzie uzywal czytnikow CD-ROM ![]()
#3 |
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Polecam kupowanie droższych płyt z wysoką jakością powłokami zabezpieczającymi nośnik przed zarysowaniem np.Scratch Resistance Surfcace firmy Verbatim lub InfoGuard Kodaka.
W tańszych płytkach stosuję się niskiej jakości lakiery ochronne ,które słabo zabezpieczają powłoką metalu i barwnika przed dostawaniem się powietrza. W efekcie następuję szybkie utlenianie warstwy przechowującej dane i zużycie płytki.A co z tym się wiąże odczyt takiej płytki już po kilku latach staje się niemożliwy. Kupuj płytki w których użyto złoto w skład warstwy odbijającej światło, a jako barwnik cyjanina stabilizowana metalem.kompozycja ta cechuję się doskonałą trwałością ...
|
|