![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne CD Tematy poswięcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt CD-R/RW |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2002
![]() |
Problemy z nagrywarką Ricoh 7200 - "Medium speed error"
Mam kłopot. Przy nagrywaniu płytek firm: Samsung x16, LG x16, Platinum x24 moja nagrywarka rozpoznaje dopuszczalną prędkość nagrywania x12. Jakby tego było mało to nawet jak chcę nagrywać płytki z tą prędkościa wywala mi komunikat na samym początku "Medium speed error" i potem że nie powiodła się próba nagrania - używałem programu Nero oraz Clone. Co dziwniejsze nagrywanie na Esperanzach i Sigmach (obie x24) przy prędkości x20 są udane 100 szt na 100 jest ok. Czasami jednak pojawia mi się komunikat "Uniknięto niedopełnienia bufor np. 2 razy" - pomimo to kopie są udane. Najważniejsze jednak co jest przyczyną "Medium speed error"?? Proszę o pomoc - może nie muszę jeszcze biec do serwisu (jeszcze mam gwarancję).
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 07.12.2000
![]() |
Problemy z nagrywarką Ricoh 7200 - "Medium speed err
wydaje mi sie ze nagrywarka ma kłopoty z tymi płytkami moze wyjdzie update biosu poprawiający tę niedogodność ..z tego wynika że nie może palarka osiiągnąćodpowiedniej prędkości by nagrywać z zaznaczonąprędkośćią może być to spowodowane płytką lub błędnym rozpoznaniem przez nagrywarkę..jesli nie sprawia Ci kłopotu to nagrywaj na tych na których spoko sie nagrywa..a tamte odpuść na razie...a jeszcze pytanko jakie nero ? czy poprawnie poznało Twojąnagrywarkę..to samo clone ?
pozdro 6 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2002
![]() |
Nero 5.5.5.1. Clone 3.3.4.1. Masz rację najlepiej jednak jak oddam nagrywarę do serwisu bo jak sam spapram BIOS to po gwarancji.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.01.2002
![]() |
tak jest chyba ze wszystkimi ricohami.... ja mam mp7163A, niedawno kupilem i tez mi wywala rozne bledy gdy nagrywam na platinium i moze jeszcze jakies inne tansze... jakos udaje mi sie nagrywac z predkoscia x2.... inne plytki chodza ladnie... wszyscy chyba tak maja w kazdym razie z tego co wiem
|
![]() |
![]() |
#5 |
Znany piwosz z Gdańska.
Data rejestracji: 04.01.2002
![]() |
Ja wprawdzie nie mam RICOHa ale to prawe ricoh (TDK VORTEX). Nagrywarę kupiłem ze 100 płytkami FUJIFILM. Na początku wszystko szło dobrze, ale od pewnego czasu nie chce mi wypalać na 12x moich płytek z którymi nie mam żadnego problemu. Czasami wejdzie jakaś, ale zazwyczaj muszę ograniczyć do 8x, a nawet na innych płytkach do 4x. Podejrzewam, że laser się troche zabrudził. Mam ochotę go otworzyć i przeczyścić, bo po gwarancję musiał bym jechać aż do USA. Co wy na to? Czy może to być wina kurzu na laserze? Jeśli chodzi o odczyt to nie mam żadnych problemów.
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.05.2002
![]() |
Witam. Was również spotkałem sie z MEDIUM SPEED ERROR. Mam Nagrywarke TDK Vortex 12/10/32. Czy ktos moze mi powiedziec jak zupdatowac BIOS ?
pozdrawiam Sergio |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.01.2002
![]() |
to nie jest wina lasera... chyba ze wszystkie ricohy maja firmowa zabrudzone...
jakos na inne plytki spokojnie nagrywa x16 ... ja nagrywam na tdk dview i wypala sie pieknie ale na platinium i esperazy za chu*a nie chce... no moze czasami x2 sie uda :-)) |
![]() |
![]() |
#8 | |
Bywalec
Data rejestracji: 04.03.2002
![]() |
Cytat:
Natomiast niedopełnieniem bufora nie musisz się przejmować, twoja nagrywarka ma układ "JustLink", który temu właśnie zapobiega... BTW: Jakiej wersji firmware'u używasz? Jeśli 1.20 to zmień na 1.30 ...może pomoże... InfoNexus, happy Ricoh MP7200A user... ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
Data rejestracji: 04.03.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |